Орбан vs. Сорос: Унгарците на борба с "нелибералната държава"

Орбан се опита да затвори университет на Сорос. Какво последва?
10 апр 2017 19:35,
155
Орбан vs. Сорос: Унгарците на борба с "нелибералната държава"
Снимка: Reuters

Усилията на Унгария да затвори Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан през 1991 г. от милиардера филантроп Джордж Сорос, е поредната стъпка от плана на премиера Виктор Орбан да превърне страната си в "нелиберална държава" - схващане за ограничена демокрация, което е в контраст с идеалите на "отвореното общество", пропагандирани по света от Сорос.

Във вторник миналата седмица в парламента набързо бе прокаран закон, който поставя нови условия, на които да отговарят всичките 28 чужди университета, действащи в Унгария. Смята се, че някои от изискванията - като извършване на образователна дейност и в родните страни - са насочени специално срещу ЦЕУ - който няма американски кампус, пише БТА.

ЦЕУ има акредитация в щата Ню Йорк и в Унгария и студентите му получават дипломи, които се признават и в Унгария, и в САЩ. Орбан заяви, че ЦЕУ "мами", като издава два вида дипломи и че това е нечестно предимство пред другите местни университети.

Унгария настоява за юридически обвързващи двустранни споразумения - с американското правителство и с щата Ню Йорк.

Хиляди хора се включиха в митинги срещу закона, взел на прицел ЦЕУ. Демонстрантите поискаха от президента Янош Адер и от Конституционния съд да блокират новия закон.

Надежди на вятъра

Орбан, който от самото начало подкрепя американския президент Доналд Тръмп, най-вече антиимигранската му позиция и обещанието да прекрати "износа на демокрация" от Америка, заяви, че правителството ще действа по случая с "добра воля" и "затова няма причина никой да се тревожи".

Орбан, който е казвал, че Русия, Китай и Турция са сред неговите модели за "нелиберална държава", много се надява, че правителството на Тръмп няма да е толкова критично като това на Барак Обама към усилията му да разклати демократичната система, основана на принципа за баланс на властите, да задуши свободата на медиите и да засили държавния контрол в икономиката, спорта, културата и практически всеки аспект от живота в Унгария.

Държавният департамент на САЩ обаче ясно даде да се разбере, че ЦЕУ се ползва с "подкрепата и на двете партии" (Републиканската и Демократическата - бел.пр.) и "ще продължи да защитава неговата независимост и свободното му функциониране в Унгария".

Баланс между САЩ и Русия

Орбан може би се стреми да получи покана за Белия дом, за да покаже, че е съюзник на Тръмп срещу Сорос, който бе един от видните поддръжници на Хилари Клинтън в миналогодишните президентски избори - като в същото време се опитва да угоди на Русия.

"Вие искате да пожертвате един университет, за да може Тръмп най-сетне да приеме Виктор Орбан", каза на депутатите от партията на Орбан ФИДЕС Гергей Баранди, опозиционен депутат от Социалистическата партия. "Може би това е прекалено висока цена".

Орбан, който засили зависимостта на Унгария от Русия с дългосрочно споразумение за ядрената енергетика, може би също така прави услуга на руския президент Владимир Путин, който по негова покана направи две посещения в Будапеща за последните две години. "ЦЕУ е тренировъчният център на опонентите на Путин и други нелиберални политици", писа в статия в онлайн изданието hvg.hu Робърт Браун, бивш политически консултант. "Това е неговата задача".

Подкрепа за ЦЕУ

Правителството казва, че ЦЕУ заблуждава общественото мнение, но президентът на Германия, стотици представители на академичните среди по света, повече от десет лауреати на Нобелови награди изразиха солидарност с университета и с намерението му да остане в Будапеща.

В ЦЕУ учат повече от 1400 студенти от 108 страни, учебното заведение предлага магистърски и докторски програми по много дисциплини - от социални науки до право, бизнес и публична политика.

Комисията на ЕС, изпълнителният орган на съюза, планира да обсъди въпроса с ЦЕУ тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
0
 
! Отговори
Расистски преди 7 години
А начите соц *** от пес , какво изгейчиха ! Пи въпросса?
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 78Глупакоо само в моята сфера на работа почти всички които конкуренти са участвали с проекти и са финансирани! Какъв си ти да правиш дребни интриги от рода " Само ти" ???Почти всяка фирма в малкия и среден бизнес ее финансирана! Ти изобщо имаш ли идея за бизнеса в България или си говориш от мазето с ракията?
60
15
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Аллааааах акбар! Аллаааах акбар! Аллаааах акбар! Халяля халяла халяла!
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАЙДЕ, ХАЙДЕ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЗАТВОРИХА ОФШОРКИТЕ, ЕДИН ПУЦ НЕ Е ЗА ЖАЛЕНЕ
58
0
 
13
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
Марш оттука бе ислямофил!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пък тук един стипендиант на ЦЕУ, ляв радикал обясняваше, че Левски бил конекрадец и убиец
56
1
 
7
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 58А защо точно ти усвояваш европари?Сигурно си най-способния или по-скоро достатъчно близък с някои политици и евробюрократи?А за това колко сте проверявани също знам...То се вижда България колко напредна заради такива като вас.Вече и Албания има по-голям БВП на калпак, отколкото ние, които сме и член на ЕС.
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 75Ти си само един прошялк. Нищо повече. От такива,като тебе България вече 100 год ,не може да се оправи.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УНГАРЦИТЕ НА БОРБА С ПРОСТОТИЯТА
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан го разбирам. Той има нужда от определен тип избиратели.Коментиращият, обаче, е по-особен образ. Той, Коментиращият, виси самотен зад клавиатурата, животът му е смотан, битов. Няма изградено име, няма пари, няма интересни идеи. Веднъж седмично слуша чалга в нечий апартамент, всяка вечер жули ракия, дори и сам. Но той, Коментиращият, знае кой е виновем за тъпия му живот! Виновен му е човекът с интересна биография, човекът с позиции, човекът, създал университети. Виновен му е Джордж Сорос!
52
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените *** повтарят като радио ,колкоооо е зле ЕС. Като ги пита някой, какво злето.... МЪЛЧАНИЕ. Няма факти, няма план, няма перспектива, няма нищо. Просто плювня.те така са учени по комунизма. ... разделяй и владей. Не е важно другото. За това сега си носите кръста на бедните старини, това сте си послали :)
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са дребни проблеми, че ще му затворят развъдника за комунисти. Западняците в Украйна такъв номер му спретнаха на дедо сосор че свят му се изви
50
3
 
16
 
! Отговори
E преди 7 години
Браво на Орбан, това е пътят. И тук има доста с.оросоидни НПО - та за ревизия и заличаване.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЕУ НЕ Е СЕКАТА НА МУН, ПО-СКОРО ПРИЛИЧА НА СЕКТАТА НА МАЙМУН
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дядката си мислеше че с парите на британците ще върти свой бизнес, затова го удариха по ръчичките и обедня
47
3
 
16
 
! Отговори
до SpaceX преди 7 години
"А дали ще се справи Европа и дали ще успее да цивилизова новите варвари , ще видим .":D :D :DТи си някакъв пълен ***. Всеки път когато варварите са прониквали в крепостта, са оставяли след себе си само смърт и разруха. Цялата история на Европа го доказва, атентатите извършени от мюсюлмани, живели от поколения в Европа го доказва.Близкия изток не може да се интегрира в Европа! Не може!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа като най-качествено място на земята за живот е орисана да бъде притегателна сила. ---Всичко е до време. Само след няколко десетилетия ЕС ще е ЮАР2.
45
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
"Орбан, който от самото начало подкрепя американския президент Доналд Тръмп".... е на печеливша позиция защото в САЩ спечели Тръмп, а лявата баба яга изяде голямата тояга.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОСЛЕДВА ТОВА, ЧЕ ГО ЗАТВОРИ. ЦЕУ Е РАЗВЪДНИК НА РАДИКАЛЕН КОМУНИЗЪМ.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54Значи така, поредния "майдан"!!! Е, и какво! За какво ти е този майдан? Какво ще стане след него? Още една горяща държава в центъра на еуропката? Че много си бил "умен" бе! То верно, такива "качества" сред шорошоидите не се наблюдават, ама все пак, такова мозъчно затъмнение не е нормално!