Седмица, изпълнена с атентати: Това ли е новото нормално?

Тази година само за месеци бяха извършени стотици терористични актове
10 апр 2017 21:32,
83
Седмица, изпълнена с атентати: Това ли е новото нормално?
Снимка: Reuters

Миналата седмица започна с атентат, отнел живота на 13 души и ранил още десетки в метрото на Санкт Петербург и приключи в деня на Палмова неделя с два атентата срещу коптски християнски църкви в Египет, при който бяха убити над 40 души, много от тях - деца.

Това стана докато Швеция се опитваше да възприеме смъртта на трима възрастни и едно дете, убити при нападение с камион в център на Стокхолм в петък. Същият ден лондонската полиция съобщи, че след атентата в Уестминстър миналия месец е починал пети човек, пише в редакционна статия британският в. "Гардиън".

Такова струпване на събития тревожи, но не е показател непременно за повсеместно нараснал риск. Много неща около извършените нападения остават неясни въпреки арестите или идентифицирането на извършителите, пише БТА.

Още по темата

Каквото и да мисли президентът на САЩ, подобни заплахи не могат да бъдат спрени със забрана за достъп (нападателят от Уестминстър беше британец), нито с бомбардировки. Да оставим настрана за миг тревогите, че цивилните жертви при ударите на оглавената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", които се увеличиха при управлението на Тръмп, ще обърнат настроенията в Ирак и Сирия и ще допринесат за радикализацията.

Анализатори предупредиха, че изтласкването на ИД от Мосул, а по-късно от Ракка, вероятно ще доведе в краткосрочен план до нарастване на броя на атаките на други места, главно в ислямския свят. Продължителните конфликти в нестабилни страни с дълга история на ислямистки екстремизъм като Йемен, Либия и Афганистан, ще бъдат допълнително нагнетени.

Тази година по света бяха извършени стотици терористични атаки. Много от тях получиха далеч по-малко внимание от атентатите от тази седмица, дори когато при тях имаше много повече жертви (през февруари при атентат в Пакистан загинаха 88 души). Атентати обаче ще има и занапред, отбелязва вестникът.

Няма просто решение за избягване на тези заплахи, няма и гаранции, че те могат да се предотвратят. Част от предизвикателството е да не се поддаваме на лесни изводи за това кой отправя заплахата и какви са връзките му с други, склонни да направят същото. Необмислените, тромавите и бюрократични действия на службите за сигурност ще са от ключово значение. Лондонският нападател е бил идентифициран като потенциален екстремист, арестуваният в Стокхолм е бил известен на властите, предупреждава "Гардиън". Наред със стратегиите за разкриване и справяне с радикализма е важно още нещо: да се вдъхне увереност на общностите, че могат да устояват на атаки. Както каза кметът на Лондон Садик Хан, десетилетията на тероризъм не са направили лондончани безразлични, а устойчиви.

Сред толкова мрачни новини тази седмица едно събитие остана почти незабелязано - баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че се разоръжава напълно след половинвековно насилие. Дали ще изпълни дадената дума, ще видим, но има опасения, че група твърдолинейни членове може да създадат нова организация.

Основната поука, която можем да извлечем обаче е, че заплахите, пред които сме изправени, отминават така, както ни връхлитат. Обществата са по-устойчиви от онези, които се опитват да ги разделят и унищожат. Терористите се стремят не само да внушат страх, а да наложат усещане за парализираност и отчаяние. Ние обаче не трябва и няма да се поддадем, заключава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
42
 
! Отговори
СЕ преди 7 години
Не, това е само въведението към новото нормално.
24
23
 
32
 
! Отговори
курейшо преди 7 години
Атентатите в Европа са извършени в по голямата си част от местни жители,но русофила обеснява че Меркел е виновна защото пуснала бежанци.В Русия също има атентати,но Путин не е виновен,въпреки че в Евроазийския му съюз има 4 мюсулмански държави,гражданите на които свободно всеки ден могат да влизат и да се установят в Русия.Русофила-САЩ бомбят и затова има бежанци,но Русия че бомби и защитава мюсулмански диктатори,като и им продава оръжие не е виновна.Абе всички са виновни,освен Русия и Путин.
23
0
 
54
 
! Отговори
баю преди 7 години
ИМА НЕЩО СУПЕР ГНИЛО! ЖЕРТВИТЕ НА ХИМИЧЕСКАТА АТАКА В СИРИЯ ВЪЗКРЪСНАХА! Клип, озаглавен "Жертвина химическата атака на Асад забравят, че камерата вече работи", показващ как тела", покрити с чаршафи след химическата атака вСириясе движат и говорят, обикаля социалните мрежи, Клипът очевидно е сниман с телефон, младеж обикаля сред покрититетела, дори повдига един чаршаф и показва друг младеж, с който си разменят няколко думи.Някои от тях бързат да си вземат останалата част от хонорара
22
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това е новото нормално, да. Достатъчно западът си поживя на гърба на източна и средна европа. Време е да плаща чрез гостите, които му идват.
21
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, това е новото нормално. Докато империята на злото - САЩ продължава да подкрепя терористите ще е така. А както каза един от коментиращите -Меркел и още няколко европейски лидери директно са за разстрел.
20
0
 
52
 
! Отговори
Циник до 30 преди 7 години
Как не се намери досега нито един от близките на избитите из Европа невинни да даде под съд Меркел , и Брюксел да каналджииство, и съучястие в убииства! Как нито една европейска медия не дръзна да каже голата истина, че тези на които сме гласували доверие да ни пазят, и да се грижат за бъдещето на децата ни - ежедневно ни предават, и ни оставят на произвола на изро*ди събрани от дупките по цял свят! Защо Австралия може да каже НЕ на тази сг*ан, а Европа харчи милиарди да я УЖ интегрира! ПРОСТО ТВРАТИТЕЛНО
19
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се случва на израелски тикви му викат тероризъм ,а когато е към гои му казват инциденти . Лицемерни боклу ци.
18
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в атентат почнат да *** политици, може и да вземат мерки. Па ако ще и кардинални. Но те докато си возят дирниците в бронирани автомобили и цяла армия горили, нищо няма да се промени. Ще убиват обикновените хора, защото са най-лесни.
17
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато така системно се нарушават правилата на 10-ки суверенни държави от съмнителни мюсюлмански субекти и това се възприема като нормално, а всичко останало като шовенистко, нехуманно и прочие ще е така. Аз не съм расист или шовенист, но в Европа, броят на хората, които вярват в добрината на всички хора, съдейки от нас европейците е доста голям. Граници, контроли и спазване на правилата... всичко друго е лекуване на симптоми, а не справяне с проблема.
16
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецедентът на фащ не мисли. Той изпълнява заповедите на Синхедриона.
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a "GMO" terorizma koga shte spre? onkologiite natapchiha sas pari farmaceftikata !
14
4
 
33
 
! Отговори
турчина преди 7 години
До 23Кво не ги пускате? Те ако искаха да дойдат нямаше да ги спрат няколко *** със свински опашки. От българия бягат дори и българите, какво останало за бежанците!
13
2
 
39
 
! Отговори
турчина преди 7 години
До 18Пропусна България, мюсюлманите в България уважат християните !:)
12
0
 
63
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Както и в цяла Европа така и у нас НАГЛОСТА на управляващите не знае граници!!! Наводниха континента с убийци, изнасилвачи, и бомбаджии с коран под мишница, и сега всекидневно ни напяват мантрата, че това е НОРМАЛНО, И НЕИЗБЕЖНО! В нечувана, и невиждана акция потъпкаха европейски закони, и граници, и ни натрапиха милиони социални търтеи във времена , когато простосмъртния европеец трябва да трепери за работното място, и насъщния! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ - МЕРКЕЛ , ОЛАНД, ТУСК...И ВСИЧКИ БЕЛИ ЧЕРВЕИ УЖ ПОЛИТИЦИ
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanТози световен ред е по нов от "новия" все още няма име, но очевидно е много полюсен, САЩ-Русия-Турция-Китай-ОК
10
0
 
57
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Соросидите му викат "нов световен ред"... Не стели чели?
9
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борянке, чакай да ти обясня - това, дето му се казва радикализация, си го има написано в корана.
8
0
 
49
 
! Отговори
аз преди 7 години
който прави войни и вкарва "демокрация" в чужди държави получава тероризъм.... хвалетв ми ес и сащ вие....
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-страшно е отколкото си мислех само допреди 10 минути. Статията дори се опитва да ни внуши хем че е нормално, хем че е неизбежно. " ...заплахите, пред които сме изправени, отминават така, както ни връхлитат..." - и правят паралел с ЕТА. И не си дават сметка, че в случая отминаха десетилетия с проблема ЕТА. Цял човешки живот. Но отделният човешки живот няма значение - те са глобалисти /водачи на терористи/.
6
0
 
55
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Поредната статия която се опитва да внуши вина навсякъде другаде, но не и там където трябва, а именно че света днес е такъв е заради демократизаторите от ФАЩ и пуделите им. Колкото до атентатите и терора в ЕС това по-скоро е само началото освен местните радикализирани все "известни" на полицията достатъчно "лекари и инженери" надойдоха така, че маТрял има да му мислят останалите.