Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?

Гласовете от чужбина може би ще решат референдума на 16 април
11 апр 2017 21:13,
122
Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В рамките на две седмици турските избиратели, живеещи в чужбина, можеха да гласуват на турския конституционен референдум. В неделя гласуването приключи. Във вота са участвали над 1,3 милиона турски граждани от общо 2,9 милиона потенциални гласоподаватели. Само в Германия гласуваха близо 700.000 души, което се равнява на половината от имащите право на глас в турски избори. Около 50% са и участниците в Австрия, което означава около 55 000 турци, посочва "Deutsche Welle".

Още по темата

В Турция допитването ще се проведе на 16 април. Там право на глас имат около 55 милиона турци, като допитванията засега показват изравнени шансове. Тоест, гласовете от Германия и от други държави с големи турски общности - като Австрия, Холандия или САЩ - могат да се окажат решаващи. Турският президент Ердоган многократно призова турците зад граница да гласуват със "за", а атмосферата истински се нажежи, след като турски министри не бяха допуснати да агитират в Холандия и в Германия. Това сериозно увреди най-вече германо-турските отношения, особено в резултат от нападките на Ердоган, който обвини канцлерката Меркел, че подкрепяла терористи и на няколко пъти направи исторически паралели с нацизма.

Най-голямата диаспора: Германия

Повечето от живеещите в Германия турци подкрепят ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това пролича още на парламентарните избори през 2015, когато подкрепата за Ердоган в Германия беше с 10 пункта по-висока, отколкото в Турция. Лидерът на Зелените в Германия Джем Йоздемир, който сам е от турски произход, смята, че за тези нагласи е виновна и германската политика, която години наред е загърбвала интеграцията на турците.

"Трябва да се запитаме защо толкова хора в Германия са въодушевени от турския президент, макар че тук те се радват на свободата, която Ердоган иска да отнеме на техните близки и приятели в Турция", каза Йоздемир.

Представители на турската опозиция в Германия признават, че гласуването е било честно, но посочват, че е имало отделни опити за натиск в полза на Ердоган, както и прикрита пропаганда в някои джамии. Според представители на турската общност в Германия, в сегашното гласуване за референдума гласовете на тукашните турци ще бъдат приблизително поравно разделени между "Евет" и "Хаир" (на турски "да" и "не").

След края на гласуването председателят на тази общност Гьокай Софуоглу изтъкна следното: "Многократно бе казано, че гласовете "за" ще са много, но според мен резултатът ще бъде на кантар." Той посочи, че в това гласуване са участвали повече турци, отколкото на парламентарните избори преди две години.

"Много хора се интересуват как ще се управлява Турция занапред – а не кой ще я управлява", обяснява Гьокай.

А отношенията с Германия?

Според Севим Дагделен, лява депутатка в Бундестага, която е от турски произход, германо-турските отношения няма да се подобрят след референдума. "Независимо какъв ще е резултатът: Ердоган ще продължи да превръща Турция в ислямистка, потисническа държава. Не вярвам, че под управлението на Ердоган може да се очаква сериозно подобряване на двустранните отношения", смята Дагделен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.