Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?

Гласовете от чужбина може би ще решат референдума на 16 април
11 апр 2017 21:13,
122
Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В рамките на две седмици турските избиратели, живеещи в чужбина, можеха да гласуват на турския конституционен референдум. В неделя гласуването приключи. Във вота са участвали над 1,3 милиона турски граждани от общо 2,9 милиона потенциални гласоподаватели. Само в Германия гласуваха близо 700.000 души, което се равнява на половината от имащите право на глас в турски избори. Около 50% са и участниците в Австрия, което означава около 55 000 турци, посочва "Deutsche Welle".

Още по темата

В Турция допитването ще се проведе на 16 април. Там право на глас имат около 55 милиона турци, като допитванията засега показват изравнени шансове. Тоест, гласовете от Германия и от други държави с големи турски общности - като Австрия, Холандия или САЩ - могат да се окажат решаващи. Турският президент Ердоган многократно призова турците зад граница да гласуват със "за", а атмосферата истински се нажежи, след като турски министри не бяха допуснати да агитират в Холандия и в Германия. Това сериозно увреди най-вече германо-турските отношения, особено в резултат от нападките на Ердоган, който обвини канцлерката Меркел, че подкрепяла терористи и на няколко пъти направи исторически паралели с нацизма.

Най-голямата диаспора: Германия

Повечето от живеещите в Германия турци подкрепят ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това пролича още на парламентарните избори през 2015, когато подкрепата за Ердоган в Германия беше с 10 пункта по-висока, отколкото в Турция. Лидерът на Зелените в Германия Джем Йоздемир, който сам е от турски произход, смята, че за тези нагласи е виновна и германската политика, която години наред е загърбвала интеграцията на турците.

"Трябва да се запитаме защо толкова хора в Германия са въодушевени от турския президент, макар че тук те се радват на свободата, която Ердоган иска да отнеме на техните близки и приятели в Турция", каза Йоздемир.

Представители на турската опозиция в Германия признават, че гласуването е било честно, но посочват, че е имало отделни опити за натиск в полза на Ердоган, както и прикрита пропаганда в някои джамии. Според представители на турската общност в Германия, в сегашното гласуване за референдума гласовете на тукашните турци ще бъдат приблизително поравно разделени между "Евет" и "Хаир" (на турски "да" и "не").

След края на гласуването председателят на тази общност Гьокай Софуоглу изтъкна следното: "Многократно бе казано, че гласовете "за" ще са много, но според мен резултатът ще бъде на кантар." Той посочи, че в това гласуване са участвали повече турци, отколкото на парламентарните избори преди две години.

"Много хора се интересуват как ще се управлява Турция занапред – а не кой ще я управлява", обяснява Гьокай.

А отношенията с Германия?

Според Севим Дагделен, лява депутатка в Бундестага, която е от турски произход, германо-турските отношения няма да се подобрят след референдума. "Независимо какъв ще е резултатът: Ердоган ще продължи да превръща Турция в ислямистка, потисническа държава. Не вярвам, че под управлението на Ердоган може да се очаква сериозно подобряване на двустранните отношения", смята Дагделен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
True преди 7 години
Choban Erdogan podkara stadoto kvadratoglavi kam urnite.Dogan se otkloni I za tva samo 3 sekcii v Bg.
23
0
 
2
 
! Отговори
ер преди 7 години
жж
22
1
 
4
 
! Отговори
хх преди 7 години
До АнонименНадявам се не на екскурзия а за постояно
21
4
 
4
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Йок или ха бакалъм...
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм там;) и пътувам за там.
19
3
 
7
 
! Отговори
xx преди 7 години
До "Мустафа"Ти от кой си? От ние или от вие ? Подозирам, че не си нито от едните нито от другите. Бягай в Турция като ти харесва но подозирам че нямаш .. Ердоган да те оправлява.
18
2
 
7
 
! Отговори
Проф. Оксиморонов преди 7 години
Турците харесват Ердоган и Доган, а двамата не се понасят един друг.
17
7
 
10
 
! Отговори
Ерджолан-домус преди 7 години
Султан Ерджолан Домус!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва направо да му кажат, че е "Дели" ... сиреч луд!
15
0
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Атентата срещу автобуса на Дортмунд не е новина ли либерасти!
14
12
 
8
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
до:хх Много си смешен,знаеш ли?Няколко милиона души са "ограничени",а видите ли "вие"мноого отворени,разумни Ентелигентни;) ,вижте в какъв"бардак"живеете, правосъдие:0,здравеопазване:00,полиция:0,икономика:000,моля бъдете малко по-различно в преценките;)
13
3
 
17
 
! Отговори
Осман паша преди 7 години
Дали ни харесва или не... Ердоган е новия Султан на Турция и ще спечели референдума...и какво ще произлезе от това тепърва ще има да видим...
12
4
 
14
 
! Отговори
xx преди 7 години
Подкрепят те стадо о/фц/е - не сте ли виждали техни митиги, тотална липса на индивидуалност: о/граничен/и, п/раволинейн/и, к/райн/и. Искат в европа щото им се струва че има далавера ама искат Европа ако може да се преправи като за тях.. Да си стоят в Азия ..
11
3
 
9
 
! Отговори
съвет преди 7 години
евет на турски е да, а хаир - нещо добпожелателно, добро. Ако са имали в предвид не - тогава се пише хайър. "И"-то без точка над него, както е в думата се чете като "ъ". Амо кой отдава значение на това....
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕрдоГаньо, върви си в Грузия или в Израил, все ми е тая! Аман от фюрери и султани! Турция на турците!
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Този османски шамар Европа ще го помни дълго "".................Всички на Европа скачате ... турци, руснаци, ислямисти, комунисти - всички Европа мразите.и всички в Европа искате.смешни, жалки и презрени жители на Третия Свят
8
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Като са толкова морални...порното им с облечени "актриси" ли е ? У дома с дрехите ли се къпят? Защо в европа все европейките налитат, а не чаршафосаните? Според мен са двулични.
7
16
 
11
 
! Отговори
Юнал преди 7 години
EVET
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, какво ще каже Тръмп на Северна Корея. - имало Пхенян, нямало Пхенян.
5
15
 
19
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Турците масово гласуват с ЕВЕТ,Този османски шамар Европа ще го помни дълго