Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?

"Путин постигна много, Тръмп трябва да каже: "Стига!"
12 апр 2017 20:32, Елка Василева
253
Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Тази седмица държавният секретар Рекс Тилърсън прави първото си дипломатическо посещение в Русия, където вероятно ще окаже натиск върху Москва за подхода й към Сирия, който той определя като "некомпетентен".

Тилърсън обаче би трябвало да признае, че участието на Русия в Сирия е само един пример за все по-активната и разрушителна роля, която президентът Владимир Путин играе на световната сцена, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност, пишат Майкъл Морел и Ивлин Фаркас* в "Ню Йорк таймс".

През януари подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна засилиха бойните си действия срещу украинските правителствени сили - най-вероятно по указание на Путин, повишавайки насилието там до най-високото му ниво от година и половина.

Това е пряко предизвикателство към Минските договорености, подписани от Русия и Украйна, подготвени от Германия и Франция и подкрепени от Съединените щати с цел да бъде замразена войната и да се подготви пътят към възстановяване на мира.

В средата на февруари Путин издаде указ за признаване от Русия на паспортите, издадени от двете сепаратистки правителства в Източна Украйна. По-късно същия месец отцепническата Луганска област в Украйна обяви, че руската рубла ще стане нейна официална валута - ход, одобрен или най-малкото разрешен от Путин. И двете действия са пример за "пълзящо" утвърждаване на руския суверенитет в част от Източна Украйна.

После през януари Русия придвижи войски близо до границата с Беларус, за да я накара да приеме увеличаване на руското военно присъствие на своя територия. А през март Кремъл нареди въоръжените сили на Южна Осетия - една от двете отцепнически територии в Грузия - да бъдат включени в състава на руската армия.

Междувременно миналия месец генерал Къртис Скапароти - най-висшият американски генерал в Европа - каза пред Конгреса, че талибаните и Русия установяват все по-тесни отношения, като намекна, че Кремъл доставя оръжия на бунтовническата групировка. Предоставянето на материална подкрепа би било значително засилване на връзките на Русия с талибаните и може да подкопае американските усилия за стабилизиране на Афганистан. То също така би поставило в голяма опасност 9-те хиляди американски и 5-те хиляди натовски войници там.

Преди две седмици командващият американските сили в Африка генерал Томас Уолдхозър отбеляза, че ролята на Русия в Либия се увеличава с разполагането на нейни специални сили в Египет, близо до границата с Либия. Той изтъкна руската подкрепа за влиятелния либийски командир Халифа Хафтар, който се противопоставя на признатото от ООН правителство в Триполи.

И разбира се, миналата седмица Русия отрече сирийският президент Башар Асад да е използвал газ зарин срещу собствения си народ. Това е поредният пример за значителната дипломатическа и военна подкрепа на Русия за сирийския диктатор, избил около 200 000 души от собствения си народ и прогонил половината сирийци от родните им места.

Всички тези стъпки са свързани. Путин, който иска да има политически контрол върху съседните страни и да бъде смятан за велика световна сила, изпробва президента Тръмп. Иска да види докъде може да стигне, докато ние кажем "Стига!".

Путин не може да не осъзнава, че правителството на Тръмп едва ли е в състояние да отмени западните санкции срещу Русия, но може би мисли, както се надяваше първоначално, че все още необяснимото увлечение на Тръмп по него ще му позволи да действа агресивно, без американска съпротива.

Какво прави правителството на Тръмп в отговор на всичко, споменато по-горе? Чухме силни думи от вицепрезидента Майк Пенс и министъра на отбраната Джеймс Матис, особено от американския посланик в ООН Ники Хейли. Но засега няма осъждане от страна на Тръмп и най-важното - няма действия.

Правителството трябва да изработи ясна политика към Русия. То трябва ясно да каже кое е неприемливо и да предприеме по-големи възпиращи усилия, като по този начин утвърди преговорната си позиция, за да може ефективно и реалистично да проучи областите за сътрудничество.

Отправянето на сигнали трябва да започне от президента. Той трябва да произнесе реч в защита на американския интерес по отношение на трансатлантическата сигурност и да говори решително за правото на държавите да избират демокрацията, икономиката на свободния пазар и членството в НАТО или Европейския съюз.

Политиката на Америка към Русия трябва да включва продължаване на финансирането за военното присъствие и ученията на натовска територия и обучението и оборудването на нечленуващи в НАТО партньори, застрашени от Москва. В същото време Америка би трябвало да поднови обсъжданията с Русия за контрола върху ядрените, конвенционалните, а сега и кибернетичните оръжия, за да бъде намалено напрежението в области, където има възможна опасност.

Президентът трябва също така да осъди продължаващата подкрепа на Русия за Асад и умишлените руски бомбардировки срещу цивилни в Сирия и да настоява Русия да подкрепи смяна на властта в Сирия. Бомбардирането на едно летище не е достатъчно.

И разбира се, правителството трябва да порицае намесата на Русия в американските избори и да даде ясно да се разбере, че подобно поведение няма повече да бъде толерирано.

Независимо дали на президента му харесва или не, Русия на Путин смята Съединените щати за свой противник и полага усилия да подкопае позициите на Америка по света. Путин постигна много само за няколко седмици. Необходимо е президентът Тръмп да каже "Стига!".

Той може да започне, като каже на американския държавен секретар да отправи такова послание при посещението си в Москва тази седмица.

*Майкъл Морел беше заместник-директор и два пъти и.д. директор на Централното разузнавателно управление между 2010 и 2013 г. Той е старши съветник в "Бийкън глобал стратеджис". Ивлин Фаркас беше заместник-помощник министър на отбраната по въпросите на Русия, Украйна и Евразия при управлението на Обама и е нещатен старши сътрудник на Атлантическия съвет.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
30
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
"...Рекс Тилърсън прави първото си дипломатическо посещение в Русия, където вероятно ще окаже натиск върху Москва..."================Ъхъ. Повярвахме. Пет дни след епична издънка на безoчливите кpaваpи държавният секретар на Kpaваристан се явява в Москава за набиване на канчето. Вероятно??? Гoведотo Eлkа пак е пасло балдаран, пак е преписвало с треперещо копито от бта.
138
5
 
10
 
! Отговори
Вътре са преди 7 години
Пробват докато ги ритне магарето.После няма да пробват.Че и помощ отнийде се не види.
137
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си гони свойте интереси в съседни страни ,а какво прави САЩ на хиляди километри от територията си?
136
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още има журналисти, които пишат за Путин! Хора, вече и децата знаят, че Путин е починал през 2008-*** от инфекция на чревни бактерии. Оттогава насам Русия се управлява от негов двойник под контрола на бившето КГБ.
135
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Ядреното оръжие по оценки на американците е спестило 4 000 000 живота на техните войници и двойно повече на японците цивилни и военни , ако островите се превземаха с щурм постепенно."Ти наглосаксонските циници какво очакваш да напишат? По-злобно дебелоочие и престъпно измятане едва ли може да се състави.
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пишите в САЩ колко е зле и като знам ,че над половин милион българи отидоха да живеят там.Сърцето ми се къса за тях.
133
3
 
26
 
! Отговори
сдфвсд преди 7 години
Странно!В последните дни и седмици ,вече не се поменава за ИД-то,атентатите им станах вяли и не се похвалват ,че са от ИД.ПОчна да се говори за Асад,че избил 200 хил сириици и че Русия го подпомага.Бързо се сменят версиите на Запада ,но хората не би трябвало да помним като маймуни.
132
0
 
4
 
! Отговори
до 176 барман преди 7 години
Явно много си злоупотрбил с бара.
131
10
 
6
 
! Отговори
забравиха преди 7 години
Осем години Путин си разиграваше коня с мълчаливото съгласие на Обама. Сега Тръмп е в трудното положение да чисти последиците. Те затова оскверниха изборите с наглите си заявления че Тръмп е човек на П.Накрая ще си седнат на ***, ама дотогава ще им берем кахъра.
130
19
 
8
 
! Отговори
барман преди 7 години
Аз преди време бях върл русофил. Пиян руснак да видех на пътя и му помагах да изтрезнее, че да може пак да се напие. В публ. дом да видех рускиня и пусках по една сълза. Доста си поревах. Ама едно нещо ме отврати от братушките и техните квадратни глави. Високо самочувствие, нагли, пр.ости до откат, претенциозни, селяни, груби, скръндзи, абеее едно хубаво качество не им намерих.
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест, Русия блокира повечето операции на ЦРУ, и сега ревете?
128
4
 
19
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Русия тествала хамериканските нерви? *** не може да бъде! Я да видим коя е държавата заобиколена от всички с бази на НАТО. Може би сме луди да вярваме, че на Асад веднъж на четири години, му хрумва да използва химическо оръжие? И докато хамериканците си плащат нефта от Сирия , Ирак, Афганистан и пр. с трупове а не пари, видиш ли, Русия била тази която тествала нервите им. Ами да, какво безобразие да кажеш, за святата Хамериканска държава, че направила нещо лошо някога. Да се покаем и да замълчим!
127
6
 
17
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Япония в момента е най-големият балон, между другото.Тук няма грамотни икономически анализатори, но ще ви светна, че Япония е държавата с най-голям дълг в света. Тази държава на практика е във фалит.Толкова до "помощта на САЩ", да не говорим, че Япония е в огромна демографска криза.С приятели като САЩ - врагове не ти трябват.
126
3
 
8
 
! Отговори
76877 преди 7 години
До SpaceX 163 струва ми се цинично , да определяш като " манна небесна " 2 ядрени бомби
125
1
 
11
 
! Отговори
Към авторката! преди 7 години
Как не ти гръмна главата от *** разсъждения! Напиши Путин покани Рекс и трета световна отпада.
124
1
 
5
 
! Отговори
гого преди 7 години
Абе кой драскач я е писал тая статия
123
3
 
13
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Даже Хитлер, когото изкарват за луд е имал като запас химическо оръжие.А химическо оръжие се ползва за масово поразяване на противника - говорим за повече от 10000 човека на химическа атака, а не измишльотините сега.И Хитлер е имал доблестта никога да не помисля да ползва това оръжие, а краварите от САЩ веднага ползваха атомните бомби по мирни обекти - главно жени и деца.Това ли защитаваш?
122
2
 
10
 
! Отговори
5648739 преди 7 години
До SpaceX 147 По тази логика - след 2001 -а са загинали над милион души в Близкия изток , казваш да бяха пуснали няколко ядрени бомби , да измрат само 200/300 хиляди А какво да кажем , че ядреното оръжие е използвано 45-та година , а последиците ги има и днес близо 80 години по- късно подобно е за химическото във Виетнам Предполагам правиш разликата ........
121
3
 
10
 
! Отговори
Малките деца преди 7 години
Тука всичките сте като малки деца. И защото истината е, че нито "Америка за България", нито от руското посолство ще платят на някого да пише в този сайт.САЩ навлиза в огромна финансова криза. Само дълговете по кредитните карти там е повече от 1 трилион; да не броим останалите борчове.Тези проблеми се решават само с война и това, което се готви от години там е изпреварващ ядрен удар по Русия. Русия от своя страна се опитва да печели време.Това е, останалото писано тук са лаладжийски истории.
120
1
 
9
 
! Отговори
543287 преди 7 години
До SpaceXне е лъжа , за съжаление вярно здравият разум не може да го проумее , но също е така , как нрмален човек , може да използва химически оръжия , че да загинат над милион души , или ядрени оръжия - все едно не е било Дори и при воденето на война има някакви параметри , които да се спазват , да показват ,ч е все пак е останало нещо човешко в нас Но явно щом става дума за американските интереси , нищо друго няма значение