Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?

"Путин постигна много, Тръмп трябва да каже: "Стига!"
12 апр 2017 20:32, Елка Василева
253
Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Тази седмица държавният секретар Рекс Тилърсън прави първото си дипломатическо посещение в Русия, където вероятно ще окаже натиск върху Москва за подхода й към Сирия, който той определя като "некомпетентен".

Тилърсън обаче би трябвало да признае, че участието на Русия в Сирия е само един пример за все по-активната и разрушителна роля, която президентът Владимир Путин играе на световната сцена, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност, пишат Майкъл Морел и Ивлин Фаркас* в "Ню Йорк таймс".

През януари подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна засилиха бойните си действия срещу украинските правителствени сили - най-вероятно по указание на Путин, повишавайки насилието там до най-високото му ниво от година и половина.

Това е пряко предизвикателство към Минските договорености, подписани от Русия и Украйна, подготвени от Германия и Франция и подкрепени от Съединените щати с цел да бъде замразена войната и да се подготви пътят към възстановяване на мира.

В средата на февруари Путин издаде указ за признаване от Русия на паспортите, издадени от двете сепаратистки правителства в Източна Украйна. По-късно същия месец отцепническата Луганска област в Украйна обяви, че руската рубла ще стане нейна официална валута - ход, одобрен или най-малкото разрешен от Путин. И двете действия са пример за "пълзящо" утвърждаване на руския суверенитет в част от Източна Украйна.

После през януари Русия придвижи войски близо до границата с Беларус, за да я накара да приеме увеличаване на руското военно присъствие на своя територия. А през март Кремъл нареди въоръжените сили на Южна Осетия - една от двете отцепнически територии в Грузия - да бъдат включени в състава на руската армия.

Междувременно миналия месец генерал Къртис Скапароти - най-висшият американски генерал в Европа - каза пред Конгреса, че талибаните и Русия установяват все по-тесни отношения, като намекна, че Кремъл доставя оръжия на бунтовническата групировка. Предоставянето на материална подкрепа би било значително засилване на връзките на Русия с талибаните и може да подкопае американските усилия за стабилизиране на Афганистан. То също така би поставило в голяма опасност 9-те хиляди американски и 5-те хиляди натовски войници там.

Преди две седмици командващият американските сили в Африка генерал Томас Уолдхозър отбеляза, че ролята на Русия в Либия се увеличава с разполагането на нейни специални сили в Египет, близо до границата с Либия. Той изтъкна руската подкрепа за влиятелния либийски командир Халифа Хафтар, който се противопоставя на признатото от ООН правителство в Триполи.

И разбира се, миналата седмица Русия отрече сирийският президент Башар Асад да е използвал газ зарин срещу собствения си народ. Това е поредният пример за значителната дипломатическа и военна подкрепа на Русия за сирийския диктатор, избил около 200 000 души от собствения си народ и прогонил половината сирийци от родните им места.

Всички тези стъпки са свързани. Путин, който иска да има политически контрол върху съседните страни и да бъде смятан за велика световна сила, изпробва президента Тръмп. Иска да види докъде може да стигне, докато ние кажем "Стига!".

Путин не може да не осъзнава, че правителството на Тръмп едва ли е в състояние да отмени западните санкции срещу Русия, но може би мисли, както се надяваше първоначално, че все още необяснимото увлечение на Тръмп по него ще му позволи да действа агресивно, без американска съпротива.

Какво прави правителството на Тръмп в отговор на всичко, споменато по-горе? Чухме силни думи от вицепрезидента Майк Пенс и министъра на отбраната Джеймс Матис, особено от американския посланик в ООН Ники Хейли. Но засега няма осъждане от страна на Тръмп и най-важното - няма действия.

Правителството трябва да изработи ясна политика към Русия. То трябва ясно да каже кое е неприемливо и да предприеме по-големи възпиращи усилия, като по този начин утвърди преговорната си позиция, за да може ефективно и реалистично да проучи областите за сътрудничество.

Отправянето на сигнали трябва да започне от президента. Той трябва да произнесе реч в защита на американския интерес по отношение на трансатлантическата сигурност и да говори решително за правото на държавите да избират демокрацията, икономиката на свободния пазар и членството в НАТО или Европейския съюз.

Политиката на Америка към Русия трябва да включва продължаване на финансирането за военното присъствие и ученията на натовска територия и обучението и оборудването на нечленуващи в НАТО партньори, застрашени от Москва. В същото време Америка би трябвало да поднови обсъжданията с Русия за контрола върху ядрените, конвенционалните, а сега и кибернетичните оръжия, за да бъде намалено напрежението в области, където има възможна опасност.

Президентът трябва също така да осъди продължаващата подкрепа на Русия за Асад и умишлените руски бомбардировки срещу цивилни в Сирия и да настоява Русия да подкрепи смяна на властта в Сирия. Бомбардирането на едно летище не е достатъчно.

И разбира се, правителството трябва да порицае намесата на Русия в американските избори и да даде ясно да се разбере, че подобно поведение няма повече да бъде толерирано.

Независимо дали на президента му харесва или не, Русия на Путин смята Съединените щати за свой противник и полага усилия да подкопае позициите на Америка по света. Путин постигна много само за няколко седмици. Необходимо е президентът Тръмп да каже "Стига!".

Той може да започне, като каже на американския държавен секретар да отправи такова послание при посещението си в Москва тази седмица.

*Майкъл Морел беше заместник-директор и два пъти и.д. директор на Централното разузнавателно управление между 2010 и 2013 г. Той е старши съветник в "Бийкън глобал стратеджис". Ивлин Фаркас беше заместник-помощник министър на отбраната по въпросите на Русия, Украйна и Евразия при управлението на Обама и е нещатен старши сътрудник на Атлантическия съвет.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
22
 
11
 
! Отговори
Ядосан преди 7 години
платени руски тролчета - спрете да ни плашите с турция. Русия е заплаха за България, а не Турция. Спрете да се опитвате да подменяте враговете на България. Нека със всяка рубла,която спечелите да плащате кредита по погребението на децата си. Нека всеки платен руски *** да фалира като плати всичките си пари за погребенията на децата си!!!!
98
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всичко е така както го пишат тогава просто трябва да признаят че Путин е велик и върти целия свят на ...))
97
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България мрази русия и в частност лидера и путин. Айде платени *** - плюйте. Но запомнете 70г. руско робство стигат! Дано с изкараните мизерни рубли да си платите гробовете на децата си! И нека всеки, който възхвалява русия да погребе детето си без да има пари даже и цвете да купи!
96
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До СензацияС Медведа са само гаджета... - а официално Путин престана на Ердоган ефенди...
95
4
 
11
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
и какви са американските интереси в Сирия?първо да си правят кашата в Афганистан, Ирак и Либия и тогава да тръгват да "демократизират" нови страни
94
15
 
6
 
! Отговори
гилана преди 7 години
Русия се е разположила на 1/8 от земното кълбо и продължава на граби територии от суверенни държави.Като на всяка една зегребена територия от нея,жителите са обречени на робство,мизерия и алкохолизам.Няма по алчна и зла държава от Русия.Цялата история на Русия е такава,кръв,убийства,глад,изостаналост,алкохолизам,простотия и мафия.Ама Тръмп ше ги оправи.
93
0
 
1
 
! Отговори
Batavia преди 7 години
Idva vecherta na Veliki Chetvartak sreshtu Petal,Ako be me lake pametta togava Isus govori s Lucifer v Getsimanovata grading.Normalno e da see zagovori za Chetvarto izmerenie ,nqkoi my kazvat Batavia,zashto idi gi pitai
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият суверен е народът! Българският народ категорично иска да е в съюз с Русия, Иран и С. Корея и иска България да прилича на тези държави!В САЩ и в Западна Европа живеят само бедняци, просяци, мюсюлмани и затова си избират некомпетентни лидери.Ааа, щях да забравя Венецуела. Българите искат България да е като Венецуела!
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Старанджа,хич та няма,спанак
90
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най големия враг на Бългаия е Америка със стотиците си НПО с гейовете лезбий.ките дрогата упадъка деградацията тя ще ни довърши. Или поне една част вече деградирали продажни *** от бг общество! А те са предимно във власта и около нея! Малко *** лакеи и дуп.еоблизвачи! Вън Амтроловете и американските партенки от България!
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По CNN днес казаха, че след като са били предупредени час-два преди стрелбата от корабите, руснаците са обещали да пропуснат рекетите в тоя случай, като от CNN също признават (от американски военни експерти), че руската ПВО е достатъчно способна да свали тези ракети и да не ги пропусне, но не са искали да влизат в конфликт в този случай, щото явно не е имало и руски персонал в сирийската авиобаза.
88
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гн путин господ здраве да ви дава и нерви да издьржите на ам ид----тикоито ще заплят света без да се замислят
87
5
 
1
 
! Отговори
Българин! преди 7 години
То че Путин и Тръмп СА НОВИТЕ Хитлер и Сталин Е ЯСНО МНОГО ОТДАВНА (поне за хората, които имат поне малко сиво вещество в главите си и нямат пристрастия към НИТО ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ИМПЕРИИ НА ЗЛОТО)! Това че рано или късно ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ВЗАИМНО СЪЩО! Ама колкото по-рано САЩ и Русия СЕ СБИЯТ И УНИЩОЖАТ ВЗАИМНО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ!
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият свят още си пати от експеримента "Орешарски"!
85
15
 
6
 
! Отговори
70г. робство стигат преди 7 години
Платените руски и бесепарски *** пак почват да си ръсят ***, некомпетентно и платено мнение тук. България мрази русия - 70г. робство стигат
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 80Ха-ха-ха....верно, че са били 59, но са долетяли САМО 26, ДРУГИТЕ ГИ НЯМА...хи-хи-хи....а пък и тия 26 НИКАКВИ СЕРИОЗНИ ПОВРЕДИ НЕ СА НАПРАВИЛИ! Главня цел винаги е пистата, а сирийците ОЩЕ НА ДРУГИЯ ДЕН са излитали!Вече всички говорят за предположението, че тука имат пръст руснаците, които просто са си "заслепили" ракетите и САМО ЕДНА Е УДАРИЛА АНГАР СЪС САМОЛЕТИ, които са били на ремонт. А другите я столова, я съседното село.А кво, може, като си спомня случая с Доналд Кук в Чер
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А2, спейсчо...само А2 е номера на пътят обозначен на табели, когато се отправяш към Владивосток!
82
4
 
13
 
! Отговори
Да живее Велика Роси преди 7 години
Там където е стъпвал краварски бутуш,не само трева не никне и повече няма паша, но и всичко се зацапва с ***, които десетилетия миришат.За това краварите тероризиращи човечеството трябва да бъдат изтребвани с всякакви стедства.Кравария някой ден ще бъде унищожена от яростта на угнетените народи.
81
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Русия е проклятието на България... - а Путин е Юда...
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига спорихте бе!В Русия няма магистрала, дълга 11000км! Има 3 километра, пригодени за военно летище по време на война.Това, което символично се нарича магистрала, е мрежа от железопътни линии.Факт.