В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!

"Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант"
13 апр 2017 21:54, Елка Василева
100
В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!
Снимка: архив, Reuters

Да отидеш на пазара и да си купиш роби? Това не е сюжет от далечното минало, а реалност в днешна Либия и Нигер. Там се продават бежанци - на цена между 200 и 500 долара.

В Северна Африка отскоро процъфтява истинска търговия с роби – за сметка на бежанците и мигрантите. Това съобщава Международната организация по миграцията (МОМ). Според доклада на организацията все повече бежанци и мигранти попадат в ръцете на безскрупулни търговци с хора в Либия и в Нигер, пише Дойче веле.

Отман Белбейси, представител на МОМ в Либия, твърди дори, че съществуват съвсем истински "пазари на роби": "Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант на цена между 200 и 500 долара", обяснява той.

Продадените в робство бежанци и мигранти са принудени от новите си собственици да извършват тежък физически труд. Често пъти ги оковават и ги държат под ключ.

В много случаи "робите" биват подлагани на изтезания, по време на които са принудени да звънят по телефона на свои близки, които "на живо" стават свидетели на страданията им. Търговците на хора искат от роднините високи откупи и често пъти оставят "неоткупените" си пленници да умрат от глад.

Един лекар от МОМ посетил в болницата бивш "роб" от Гамбия, който тежал едва 35 килограма, а тялото му било осеяно със следи от изтезания.

По информация на британския "Гардиън" друг оцелял бежанец от Сенегал прекосил пустинята в Нигер и се добрал до Либия, където заедно с други бежанци събрал пари за каналджиите, които да ги откарат с автобус до крайбрежието, а оттам – с лодки до Европа. Вместо това обаче каналджиите ги откарали на пазар за роби.

Истински ад за мигрантите

Част от продадените в робство успяват да избягат, друга част обаче остават в ръцете на "робовладелците". Ръководителят на звеното за извънредни операции към МОМ Мохамед Абдикер твърди, че положението е катастрофално. Поробените хора систематично били подлагани на "глад, сексуални посегателства, та чак до убийства".

"Либия е истински ад за мигрантите", казва Абдикер. А говорителят на МОМ Леонард Бойл допълва: "Мигрантите, които се отправят към Либия, за да стигнат оттам до Европа, просто нямат представа какви изтезания ги очакват. С тях се върти търговия, а когато вече не стават за нищо – просто ги захвърлят". Според МОМ жените били изпращани да проституират, а изнасилванията били всекидневие.

Организацията съобщава, че търговията с роби върви вече от няколко години. Поробените хора обикновено идвали от други африкански страни като Сенегал или Гамбия. Данните си МОМ черпи от показания на очевидци и интервюта в бежански лагери в Либия, поради което не разполага с достоверни числа. Експертите припомнят, че само в Либия стотици хиляди мъже, жени и деца търсят начин да се прехвърлят в Европа.

Либийският премиер Файез ал-Сарадж признава, че срещу бежанците  в страната се извършват много нарушения на човешките права, но припомня, че Либия както политически, така икономически, се намира в дълбока криза. Правителството му било срещу нарушенията на човешките права, но имало нужда от международна помощ, за да подобри положението на мигрантите.
 


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Dr.march преди 1 година
Имате ли дълг? Трябва ли да съберете пари за здравни разходи или да платите за дълг или финансова разбивка? Чакай! Помислете за продажбата на бъбреците като избор. Ако искате да продадете бъбреците си днес. Кажете ни
Веднага. Бъбреците се купуват за максимум $ 150,000.00US
Dollar. Националната фондация купува здрави бъбреци. Казвам се
Това е д-р Марти, аз съм бъбрек в болницата в страната. Нашите бъбреци
Болницата е специализирана в бъбречната хирургия и също така се занимава с покупки и операци
76
0
 
1
 
! Отговори
ret преди 1 година
v bg prodavat deputati po polovin euro jivo teglo...
75
0
 
1
 
! Отговори
много евтини бъбреци преди 1 година
а нашата здравна каса дреме ли дреме !
74
0
 
0
 
! Отговори
GJ преди 1 година
А защо са само мъже !?!?
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природата е казала за всяка раса къде да се роди и живее . не може всичко живо по света да хукне и се събере на едно място . Хората са положили ум и труд да създадат добри условия за труд и живот за себе си . Как да издържат тези нахлуващи за едно денонощие само хиляди бягащи от мизерията ? Всички нападения и лошотии ,които в последно време се случват виждаме , че идват от трето поколение живеещи тук преселници . Да ги събират и обратно кой откъдето е .
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"The Origin of the Species" на практика. Демократична еволюция в Африка. Няма го гадния Кадафи и сега започва африкански "ренесанс".
71
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 година
Kato v Bulgaria samo, deto mu kazvat minimalna zaplata.
70
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 1 година
До Анонимен - Щом за адаптация дават пособия и всичко необходимо включително и правото на удовлетворяване на сексуалните си поитребности, то и глистите въшките и бълхите искат да се адаптират, а ги пръскат с отрови?!
69
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Фалшивки пробутвани от меркеловците за да предизвикат съжаление и да оправдаят приемането на всякаква чужда паплач..
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хех
Много от африканците са езичници или християни,които са индивидуалисти и се адаптират по-бързо от азиатските бежанци,но все пак трябва да се спре потока от бежанци.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само напишете "refugees" видеа и ще видите различни истории,някои от тях са страшни гледки,пострадали са хора и от двете страни - и емигранти и европейци.Да не говорим,че бежанците изпитват омраза към европейцие.Ако не спрат този поток и затваряне на границите,може да се стигне до лоши последствия.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито едните,нито другите са виновни.Но Европа няма друг избор,освен да затвори границите на ЕС.Просто няма друг избор.
Трагедията наистина е голяма от двете страни и някой трябва да спре това.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито едните,нито другите са виновни.Но Европа няма друг избор,освен да затвори границите на ЕС.Просто няма друг избор.
Трагедията наистина е голяма от двете страни и някой трябва да спре това.
64
1
 
36
 
! Отговори
ПРОСТА СМЕТКА преди 1 година
Европа е около 500 млн.,а Африка-над 2 млрд.!Който си няма работа, да ги храни,и да ги посреща със зайчета,балончета и толерастия и интеграстия!
63
2
 
51
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Населението в Африка се умножава с огромни мащаби.А плодородната земя и сладката вода изчезва със същите бързи темпове.
Африканците няма как да бъдат нахранени и спасени от ЕС.Можем само да се защитим от вълните имигранти-озверели хора без какпка морал....Африка трябва да се остави сама да се прочисти.Капсулирайте ги и ги оставете да се балансират сами.Не си врете ръцете в кошера ....
62
0
 
9
 
! Отговори
тръмп преди 1 година
Пак ши фърчат демократични томахавки, тесли и пършинги.
61
3
 
35
 
! Отговори
Дилинджър преди 1 година
До лидльо

Така се получи когато "таранбуките" се възползуваха от
това чудо наречено ИНТЕРНЕТ и видяха как живеят техните връстници
на Запад. За това те излязоха от сламените си колиби в Централна Африка
и Екваториална Гвинея и вместо да берат банани и кафе под палещите лъчи
на слънцето, решиха че по им приляга да се излежават по плажовете в Ница
и да се разхождат из моловете в Мюнхен . . .
60
2
 
33
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Всъщност - нищо ново! Навремето племена са правели набези за събиране на роби.
Черни продават, и експлоатират - черни!
Гамбия...Сенегал...тълпи от мераклии да стигнат до Германия - където дават всеки месец пари...и немкините са ебливи
..и могат да ги опипват както им е кеф!
Нямам капка жалост - само чистосърдечно отвращение!
59
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До 7

не си стоят там щото трябва да вардят цял ден някоя риба за да нахранят семейството си а Европа им предлага 1000 евро на месец без да вардят нищо.Не е луд този дето яде баницата ами този дето я дава и я дава от нашите джобове.На чужд груб лесно се демонстрира солидарност
58
3
 
14
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Някой купи ли си? Да каже дали стават за нещо.