В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!

"Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант"
13 апр 2017 21:54, Елка Василева
100
В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!
Снимка: архив, Reuters

Да отидеш на пазара и да си купиш роби? Това не е сюжет от далечното минало, а реалност в днешна Либия и Нигер. Там се продават бежанци - на цена между 200 и 500 долара.

В Северна Африка отскоро процъфтява истинска търговия с роби – за сметка на бежанците и мигрантите. Това съобщава Международната организация по миграцията (МОМ). Според доклада на организацията все повече бежанци и мигранти попадат в ръцете на безскрупулни търговци с хора в Либия и в Нигер, пише Дойче веле.

Отман Белбейси, представител на МОМ в Либия, твърди дори, че съществуват съвсем истински "пазари на роби": "Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант на цена между 200 и 500 долара", обяснява той.

Продадените в робство бежанци и мигранти са принудени от новите си собственици да извършват тежък физически труд. Често пъти ги оковават и ги държат под ключ.

В много случаи "робите" биват подлагани на изтезания, по време на които са принудени да звънят по телефона на свои близки, които "на живо" стават свидетели на страданията им. Търговците на хора искат от роднините високи откупи и често пъти оставят "неоткупените" си пленници да умрат от глад.

Един лекар от МОМ посетил в болницата бивш "роб" от Гамбия, който тежал едва 35 килограма, а тялото му било осеяно със следи от изтезания.

По информация на британския "Гардиън" друг оцелял бежанец от Сенегал прекосил пустинята в Нигер и се добрал до Либия, където заедно с други бежанци събрал пари за каналджиите, които да ги откарат с автобус до крайбрежието, а оттам – с лодки до Европа. Вместо това обаче каналджиите ги откарали на пазар за роби.

Истински ад за мигрантите

Част от продадените в робство успяват да избягат, друга част обаче остават в ръцете на "робовладелците". Ръководителят на звеното за извънредни операции към МОМ Мохамед Абдикер твърди, че положението е катастрофално. Поробените хора систематично били подлагани на "глад, сексуални посегателства, та чак до убийства".

"Либия е истински ад за мигрантите", казва Абдикер. А говорителят на МОМ Леонард Бойл допълва: "Мигрантите, които се отправят към Либия, за да стигнат оттам до Европа, просто нямат представа какви изтезания ги очакват. С тях се върти търговия, а когато вече не стават за нищо – просто ги захвърлят". Според МОМ жените били изпращани да проституират, а изнасилванията били всекидневие.

Организацията съобщава, че търговията с роби върви вече от няколко години. Поробените хора обикновено идвали от други африкански страни като Сенегал или Гамбия. Данните си МОМ черпи от показания на очевидци и интервюта в бежански лагери в Либия, поради което не разполага с достоверни числа. Експертите припомнят, че само в Либия стотици хиляди мъже, жени и деца търсят начин да се прехвърлят в Европа.

Либийският премиер Файез ал-Сарадж признава, че срещу бежанците  в страната се извършват много нарушения на човешките права, но припомня, че Либия както политически, така икономически, се намира в дълбока криза. Правителството му било срещу нарушенията на човешките права, но имало нужда от международна помощ, за да подобри положението на мигрантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
23
 
! Отговори
аз също преди 7 години
До Анонимен 52Абсолютно си прав,така беше!Но когато демократите нападнаха "лошия"Кадафи,тези готованковци не си мръднаха пръста да защитят държавата си,а от там и себе си!Сега всичко цъфти и връзва под демократическото слънце,а те са неизказано щастливи,нали!?
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баламите продължават да коментират един COPY-PASTE от Дойче веле , явно някои са доста самотни и Хипнотизирани
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата статия,пълна с несъвместими противоречия разбрах,че има организирано от свтовната мафия насилствено превръщане на хора от Африка в "мигранти",а не че те са се затичали към Европа - пред перспективата ,да бъдат превърнати в роби в собствените си страни,те бягат към Либия,КЪДЕТО ЯВНО ГИ СНАБДЯВАТ С НЕОБХОДИМИТЕ ПАРИ И СРЕДСТВА ЗА КОМУНИКАЦИЯ И ГИ НАСОЧВАТ КЪМ ЕВРОПА.Да не би да си мислите,че едва избягали е едни дрехи на гърба хора,"намират" хиляди долари,GSM-и,лодки и..в ЕС!
50
0
 
31
 
! Отговори
Суворов преди 7 години
Нали това бе мечтата на НОВАТА американската доктрина в Близкия Изтоки Африка, а именно чрез свалянето на техните законите и независими правителства . . . да въдвори отново при тях анархията, мизерията и робството !
49
1
 
30
 
! Отговори
Линденщрасе преди 7 години
Е как така? Либия нали беше демократична процъфтяваща страна след падането на Кадафи?
48
0
 
23
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Кой ще ги купи? Хората гледат да се отърват от тях. Ако някоя държава ги куми от съжаление, това ще е България.
47
0
 
43
 
! Отговори
7 преди 7 години
Защо не си стоят в държавите като са казали Европа та Европа.Мед и масло тече в Европа.Като дойдат тук се чудят какви поразии да правят.Абе сайта вие защо ни подхвърляте тази статийка , защото ще приемаме още тъмнокожи и чакате снизходителност от нас
46
17
 
13
 
! Отговори
Ротация преди 7 години
До Анонимен - А Либия беше една прекрасна държава.Но в Либия тогава, ти си бил в категорията "бял роб"! Строил си "социалистическата джамахирия" вместо "социализЪма в НРБ".
45
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Либия беше една прекрасна държава. Казвам го от личен опит. Преди 24 години бях там и работих. При управлението на Кадафи имаха всичко и нищо не им липсваше.
44
2
 
30
 
! Отговори
Кондьо преди 7 години
Не е само там най-големия търг е в Судан. И няма нищо общо с религията...Просто е доукрасена и недопреведена статия.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е някаква *** шега.
42
18
 
7
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Затова именно и исляма и християнството както и ВСИЧКИ религии познати на човечеството трябва да бъдат изтрити от лицето на земята. Който му се иска да спори "защо" и "дали" ще помогне за да се ликвидират такива безумия - Да се образова, да чете и ще разбере.
41
2
 
37
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Това е светът след като бялата раса се оттегли. Единствената храна е себеподобните. По закон всеки може да яде всеки, стига да е по богат, ако не е и закона е срещу него - обвинява се в канибализъм, а за бедните това е смъртна присъда за храна в ресторантите. Уважението към богатството така е развито, че такива като Войко, Пеевски, Ахмет Дугон изглеждат като невинни дечица. За щастие, благодарение на Партгията и Правителството раждеимоста е висока, а момичетата се раждат бременни!
40
5
 
52
 
! Отговори
евроатлантик преди 7 години
Това е долно пробна лъжа,след като свалиха злият диктатор Кадафи в Либия,сега цъфти мир и любов-Няма никакви конфликти и икономиката и процъфтява с небивали темпове.
39
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бих дал и 20 долара за тия на снимката накуп.Закво са ми-талибани.Сигурно са и болни от поне 10 елзотични болести.А и са мъже.
38
3
 
42
 
! Отговори
Додо преди 7 години
""Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант"ОК, явно политкоректността и преклонението към исляма е стигнало до фаза, при която нищо не се нарича с истинското му име, за да не се обиди някой мохамеданин! Не става въпрос да си купите "мигранти" ами РОБИ! В нашия, 21-ви век, мюсюлманите,под покровителстващото ги крило на радикалните либералисти върнаха робството, в най-грозния му вид (не, че има красив такъв)! Европа е наред за робски пазари, с помощта на Меркел, Юнкер и Оланд
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там от където си копи-пействала има много по интересни Теми от тази тука , предполагам че се досещаш
36
3
 
11
 
! Отговори
балами преди 7 години
Колко балами има тука дето коментират като Хипнотизирани без да им пука от каде е копирана Статията
35
3
 
17
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 7 години
Пак ли COPY-PASTE от Дойче веле , то ти друго не можеш
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И във ФАЩ сорсоидите преди няколко века по същия начин са продавали роби!!! Докато в Русия такова нещо никога не е имало - там крепостните селяни и до ден днешен пият най-хубавия лосион за вана и се радват на живота!