В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!

"Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант"
13 апр 2017 21:54, Елка Василева
100
В Либия и Нигер: Продават се бежанци – до $500 бройката!
Снимка: архив, Reuters

Да отидеш на пазара и да си купиш роби? Това не е сюжет от далечното минало, а реалност в днешна Либия и Нигер. Там се продават бежанци - на цена между 200 и 500 долара.

В Северна Африка отскоро процъфтява истинска търговия с роби – за сметка на бежанците и мигрантите. Това съобщава Международната организация по миграцията (МОМ). Според доклада на организацията все повече бежанци и мигранти попадат в ръцете на безскрупулни търговци с хора в Либия и в Нигер, пише Дойче веле.

Отман Белбейси, представител на МОМ в Либия, твърди дори, че съществуват съвсем истински "пазари на роби": "Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант на цена между 200 и 500 долара", обяснява той.

Продадените в робство бежанци и мигранти са принудени от новите си собственици да извършват тежък физически труд. Често пъти ги оковават и ги държат под ключ.

В много случаи "робите" биват подлагани на изтезания, по време на които са принудени да звънят по телефона на свои близки, които "на живо" стават свидетели на страданията им. Търговците на хора искат от роднините високи откупи и често пъти оставят "неоткупените" си пленници да умрат от глад.

Един лекар от МОМ посетил в болницата бивш "роб" от Гамбия, който тежал едва 35 килограма, а тялото му било осеяно със следи от изтезания.

По информация на британския "Гардиън" друг оцелял бежанец от Сенегал прекосил пустинята в Нигер и се добрал до Либия, където заедно с други бежанци събрал пари за каналджиите, които да ги откарат с автобус до крайбрежието, а оттам – с лодки до Европа. Вместо това обаче каналджиите ги откарали на пазар за роби.

Истински ад за мигрантите

Част от продадените в робство успяват да избягат, друга част обаче остават в ръцете на "робовладелците". Ръководителят на звеното за извънредни операции към МОМ Мохамед Абдикер твърди, че положението е катастрофално. Поробените хора систематично били подлагани на "глад, сексуални посегателства, та чак до убийства".

"Либия е истински ад за мигрантите", казва Абдикер. А говорителят на МОМ Леонард Бойл допълва: "Мигрантите, които се отправят към Либия, за да стигнат оттам до Европа, просто нямат представа какви изтезания ги очакват. С тях се върти търговия, а когато вече не стават за нищо – просто ги захвърлят". Според МОМ жените били изпращани да проституират, а изнасилванията били всекидневие.

Организацията съобщава, че търговията с роби върви вече от няколко години. Поробените хора обикновено идвали от други африкански страни като Сенегал или Гамбия. Данните си МОМ черпи от показания на очевидци и интервюта в бежански лагери в Либия, поради което не разполага с достоверни числа. Експертите припомнят, че само в Либия стотици хиляди мъже, жени и деца търсят начин да се прехвърлят в Европа.

Либийският премиер Файез ал-Сарадж признава, че срещу бежанците  в страната се извършват много нарушения на човешките права, но припомня, че Либия както политически, така икономически, се намира в дълбока криза. Правителството му било срещу нарушенията на човешките права, но имало нужда от международна помощ, за да подобри положението на мигрантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обата докара нещата до тука!Дай боже един ден дъщерите му да отидат в Либия и да благодарят на баща си!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АборигенНе са фантастични книги,каналждии ги превозват през пустинята с камиони и ако някой изпадне,умира в пустинята от глад и жажда,немците направиха документален филм за тези и други бежанци,наистина е ужас.В някакви сгради като хамбари бяха натикани робите и ако нямът близък който да плати откуп или близките им нямат пари,става страшно и т.н.
31
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да знае по ибей да се продават? Да хвана да си взема двама че да копаят на полето, да пасът кравите. Хлеб и вода и малии даже от кучета няма да имам нужда
30
3
 
30
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
"друг оцелял бежанец от Сенегал прекосил пустинята в Нигер и се добрал до Либия, където заедно с други бежанци събрал пари за каналджиите"Чели сме доста фантастични книги .. ама тази явно е от някой неизвестен автор ...
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иновативни хора намерели начин да впрегнат в труд арабо-бутанската помия
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
time/91081/what-science-says-about-race-and-genetics/
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този който ми цъкна минус на коментара ми 27 да вземе да се информира малко, ако знае английски, френски ......Ако не умее, да си остане с анти-расистките си прогресивни убеждения.
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в Либия е демокрация от както САЩ е там. Това са долни русофилски брътвежи. Долу комунизма!!
25
11
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Проблемите на маймунарника не ни интересуват.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако кръжока за либерсти и обикновенни педели ай много здраве и от мен,на тези които не са либераст-правоверни!На останалите пожелавам щастливо возкресение!
23
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадафи беше лош и много демократичен а сега с помощта от САЩ и ЕС, Либия стана един добър пазар за роби и просто органи за трансплантации!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама и вие пускате такива статий! Какво очаквате да пишем, а после триешш! Аре чао! Ебббете си майката Днес..бг
21
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Трябва да знаете, че черните са биологично несъвместими с белите като донори и на кръв, и на органи .Този факт не се разпространява от медиите защото това минава за расизъм.Но науката, генетиката, признава САМО фактите.Така че черните и за това не стават !
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКТО ВИЖДАТЕ ТЕЗИ НЕ СА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЛИБИЯ А СА БЕЖАНЦИ!!!И В САМАТА ЛИБИЯ НЕЩАТ БЕЖАНЦИ КАКТО НИЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ!!И ЗАТОВА ГИ ЗАЛАВЯТ КАТО ДИНКО НО ВМЕСТО ДА ГИ ДАВАТ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ДЪРЖАВАТА ГИ ПРОДАВАТ!!!!
19
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Освен да ги заселим в центъра на европа, а?Тая статийка да не е поръчана от дедо Сорос? Да изгние в ада, дано? Това е съвременния Юда, слуга на дявола.
18
1
 
32
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Добре де.Тези кой ги ръчка в Сенегал и Гамбия да тръгват към Европа.Това е организирана акцияЕС вместо да пази границите да прати агенти на извора за да разбере кой е този " доброжелател"Няма как хора живеещи в сламени и кирпичени домове да тръгнат на толкова дълъг и рискован път без чужда подкрепа и наставление
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E, и ?Какво ни засяга ?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами демократизирана Либия.... пей сърце... кеф ти роби, кеф ти бежанци. Скоро и във вашия град, държава и т.н.
15
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО СА ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА ОСВЕН ЗА КРЪВ И ЗА ОРГАНИ ЗА ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА САМО АКО СИ ЗАПУШИТЕ НОСА СЪС ЩИПКА!!!!ЛЕЛЕ КАКВА СМРАД БЕШЕ ОТ ЕДИН ТАКЪВ СЕДНАХ ДО НЕГО В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ТО СМЪРДЕШЕ НА ПРЕКИСНАЛО ЗЕЛЕ ИЛИ 100 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ И ОТ ТОВА ДА СЕДНЕШ ДО НЯКОЙ БУКЛУКЧИЯ!!!НЕЗНАМ ОТКЪДЕ Я ИМАТ ТАЯ СМРАД ПОДОБНИТЕ ОТ СНИМКАТА НО Е НЕЩО СТРАШНО!!!ЗА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ИМАМЕ ИНДИЙЦИ А НЕ АФРИКАНЦИ!!!
14
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Срам не срам, ще напомня, че и България прати военен кораб в подкрепа на коалицията срещу Кадафи. Бързо забравихме и ние къде тръгнахме " барабар Петко с мъжете ". Ама никой от политиците ни не каза: Ей, сгрешихме, заради нас сега страдат хората.