Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне

Аксел Шефер направи аналог с изборите в Германия през 1933 г. и възходът на Хитлер
Обновена: 17 апр 2017 08:29 | 17 апр 2017 07:42,
101
Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне
Снимка: Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че резултатът от референдума в Турция вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Курц посочи в Twitter, че резултатът показва "колко разделена е страната". "Сътрудничеството с ЕС ще стане дори по-трудно", прогнозира той.

Според предварителни неофициални резултати 51,41 процента от турските избиратели са подкрепили вчера промените в конституцията, които ще предоставят широки пълномощия на президента, докато 48,59 на сто са гласували против измененията.

Още по темата

Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщават Ройтерс и БТА.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на елените Ска Келер каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция".

Пред германската телевизия ZDF Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

"Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, ние трябва да оценим отново нашите отношения, и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени", заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Twitter, че това е "черен ден за Турция", но допълни, че "почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата". "Ние заставаме на тяхна страна", посочи Йоздемир.

Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, призова в Twitter "всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция", да напуснат Германия.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие, какъвто и да е резултатът от вота, предаде Асошиейтед прес.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че трябва да се изчакат официалните резултати преди да бъде правен коментар, съобщава Ройтерс.

Запитан дали гласуването е било свободно и демократично, Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.

"С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане", се посочва в изявлението на Европейската комисия.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.
Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
13
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Демокрация значи власт на народа, а не власт на един човек.
51
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мракобесната европейска диктатура разочарована от това че диктатурата на Ердоган има поне 51 % подкрепа от населението. Защото ако ЕС направи референдум да продължи ли да съществува или не, резултатите ще бъдат катастрофални и трагични. Е къде е истинската демокрация в такъв случай, а? Питам аз и отговор не искам. Щото го знам. Разпадай тоя гаден, двуличен и дискриминационен съюз на 8 скорости.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бог да ги употреби да накажат самозабравилия се, и отрекъл се от Христос, християнски свят. Те са пазени за такова време на мъст и съд. След това - лично Бог ще изрине исляма - като нечистотии..."Голяма дивотия си написал. Тоя Бог ако си мрази толкова последователите създадени от него самия, защо не си ги разчисти см, а първо ще дава на едните да трепят другите, пък после той щял да трепе вторите да съживява първите и не знам какви си още шашави малоумщини.
49
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Ердоган, а Меркел води Европа към война. Всички световни войни ги започват малооумни шваби продали се на Синедриона. Няма по-голяма гадд, продажница и малоумница от Меркел на света. Нобелова награда за продажност и престъпления срещу човечеството трябва да и връчат.
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС беше демократична институция не би следвало да проявява толкова нездравословен интерес от вътрешнополитическия живот на една далеч не идеална, но все пак суверенна държава като Турция. Каква е тая псевдоморална загриженост и какъв е тоя рев на чуждите гробища. В крайна сметка е спазен основния принцип на демокрацията - свободен избор на референдум. Европейските лицемери май си противоречат нещо.
47
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще познаете кои са истинските демократи и политици по това кой ще поздрави Ердоган за изборната му победа. Елементарният политически етикет го изисква. Дори да е лицемерно, все пак всеки който има два грама акъл ще го стори. За нашата Тиква пък е абсолютно задължително. Но еднокнижникът си е просттт и едва ли ще поумнее. Дано поне Радев да е на ниво и да ни отсрами.
46
3
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: 62Ти май си мечтаеш за Османската империя и времето когато сме били поданици на Падишаха?
45
0
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер."Ами да! Всъщност в повечето случаи е така. Другите начини за установяване на диктатура е чрез преврат, война или окупация. Най-често става с демократични избори!
44
4
 
25
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Преди 700 години гордите български царе спряха походът на турските орди към Европа !!!Днес България е слаба,няма кой ! Скоро Европа ще стене под ислямски ятаган ! Мислете му ,ние сме свикнали ...
43
5
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
".......Турция се движи в грешна посока...." В грешна посоко се движи ЕС като продължава да подкрепя тази държава агресор!
42
4
 
23
 
! Отговори
TR преди 6 години
Всичко това е изсцениран театър..резултатът беше нагласен естествено!!Този диктатор загуби подкрепата на народа още преди 3 години....оттогава просто се подготвя добре за изборите и разпродава държавната собственост..
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се забрани на хора без образование или с основно да гласуват. Сердоган печели с гласовете на простолюдието, които не знаят за какво гласуват, а тези които им изкарват хляба сега ще го отнесат, като много загубят бизнес-партньори и кой европеец ще отиде на почивка в диктаторска страна?
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, този е бил на обмяна на опит при нашите, как се печелят избори. Само тези с кебапчетата гласуват за теб и ти печелиш.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
машала машала ердоган ефенди ага. гордэм се с теб. скоро и ние така ше направим. това е истинската демокрация и правоверната религия. евала евала. ПС: чух че си имал некви малки момченца бежанчета дето им требвал чичко супермен спасител, кач пара?
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюкселскат администрация, докато преосмисля и се разочарова да сапуниса дyпeтaтa.... че ще е на сухо и ще боли.
37
3
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Западът си отгледа Франкенщайн. Подобно на Ислямска държава именно САЩ и техните западни партньори създадоха Ердоган.В средата на миналия век Турция беше изостанала държава, без развита икономика и без сериозна армия.Днес нещата стоят по съвсем различен начин.Заслуга 1 за това имат САЩ !Те наливаха милиарди в турската държава, армия, система и в издигането и утвърждаването на самия Реджеп Ердоган като лидер на Турция.Защо реват сега евроатлантиците ?Каквото сте посели - това ще жънете !
36
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейските реакции на турския референдум са страхливи, каквито са и европейските политици. Но какво да очакваш от мишки? Днес Европа се управлява от мишки. Страхуват се от всички и всичко - от Путин, от Ердоган, от Тръмп, от Ципрас, от Орбан, от Льо Пен, от Брекзит, от икономическата криза... Водещото чувство сред европейските властимащи е страхът. С такива водачи Европа няма бъдеще.
35
5
 
8
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Загрижен. Да, има нещо такова, че това важи и за нас, резултатите от изборите при нас бяха сходни, което ще рече, че наистина народа е ***, щом за 3ти път избира тези некадърници, които после псува и ругае. Само че разликата е, че ние не сме заплаха за никого, нямам имперски интереси, макар че можем да имам редица претенции-и за Одринска Тракия, и за Беломорието, и за Зап. покрайнини, и за Сев. Добруджа. И не подкрепяме ислямистки престъпници. А това за САЩ и НАТО и напълно прав.
34
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей сега като лирата стане 20 стотинки и мустакатия султан ще гледа като наакан ... До там ще му е империята и царуването
33
19
 
12
 
! Отговори
Арман преди 6 години
Както смотани българи има и смотани турци. Но къде къде турската цивилизация са по напред от Европа. Боли но си е така. Арменец