Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне

Аксел Шефер направи аналог с изборите в Германия през 1933 г. и възходът на Хитлер
Обновена: 17 апр 2017 08:29 | 17 апр 2017 07:42,
101
Реакции от Европа след референдума – разочарование и преосмисляне
Снимка: Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че резултатът от референдума в Турция вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Курц посочи в Twitter, че резултатът показва "колко разделена е страната". "Сътрудничеството с ЕС ще стане дори по-трудно", прогнозира той.

Според предварителни неофициални резултати 51,41 процента от турските избиратели са подкрепили вчера промените в конституцията, които ще предоставят широки пълномощия на президента, докато 48,59 на сто са гласували против измененията.

Още по темата

Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщават Ройтерс и БТА.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на елените Ска Келер каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция".

Пред германската телевизия ZDF Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

"Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, ние трябва да оценим отново нашите отношения, и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени", заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Twitter, че това е "черен ден за Турция", но допълни, че "почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата". "Ние заставаме на тяхна страна", посочи Йоздемир.

Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, призова в Twitter "всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция", да напуснат Германия.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие, какъвто и да е резултатът от вота, предаде Асошиейтед прес.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че трябва да се изчакат официалните резултати преди да бъде правен коментар, съобщава Ройтерс.

Запитан дали гласуването е било свободно и демократично, Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.

"С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане", се посочва в изявлението на Европейската комисия.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.
Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По определение журналисти и анализаторите-като "огледала" трябва да отразяват и дават мнение проблемите,а политиците- като избрани представители,съгласуватели на интересите и лидери на обществото- вземат решения по тях и ги изпълняват. Обратното - простотия в СМИ и некадърна *** в политиката-е пълен отказ от идеите за правилно устройство на обществото и води до "демокрация" и революции! Евроатлантически "устроените" БГ,ЕС и САЩ са вече презряло "демократични" и революциите предстоят!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тотална селаниа
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да почнат да ги гонят сега . Нали е хубаво при Ердоган . Чий търсят в Европа тези ханъми
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Всички мюсюлмани,които живеят в ЕС и които не споделят европейските правила,и ценности,са свободни да напуснат съюза,за останалите ще има "покани",да го направят.Той и Шойбле им го каза неотдавна."-------------Шойбле сега е курназ,но когато те станат мнозинство,тогава ще го видим колко е курназ.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете им кранчето, крайно време е. Да я видим 16-тата икономика
67
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
shrom evropa kazva che sme v greshna posoka znachi vyrvim napred
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички мюсюлмани,които живеят в ЕС и които не споделят европейските правила,и ценности,са свободни да напуснат съюза,за останалите ще има "покани",да го направят.Той и Шойбле им го каза неотдавна.
65
1
 
1
 
! Отговори
Велемир преди 7 години
До Анонимен-78 ДПС много се охарчи с мои и твои пари в ТР и в БГ За да гласуват НЕ но седнаха на .........сещай се де!
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен няма значение как ще гласуват,стига това да не засяга съседите.Имаме приятел турчин,той се възхищаваше като някои българи от Ердоган докато не се премести да живее от Германия в Турция и си промени мнението наобратно.Там много хора не са свободни,нито могат да изразят свободно волята си.Затова и не посмяхме да го посетим.Предполагам,че затова и доста турци в Европа,които не усещат това лично на гърба си са гласували положително.А приятеля ни турчина е възпитан,трудолюбив и кротък,не е ба
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре е, че живеещите в светска България хора, с турско самосъзнание, са гласували в масата си срещу султаната, а то щеше да стане необходимо и за тях да се настоява да се преместят да живеят в евентуалната президентска Турция.
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzАмгъл не ги води нито към европа, нито към азия. Нито в европа нито в азия някой желае ислямисти. Тия виреят само в близкия изток.
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До risk assessor. , който написал: Пълен провал на "интеграцията и европеизацията" на Запада с турците...В такъв случай редно би било да се депратрират обратно в Турция всички турци носталгици, да помагат на бъдешия султан при изграждане бъдещата президентска рапублика. Няма защо да се гърчат повече в демократичния ад на запада!
60
9
 
31
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
На тези, които гласуваха с "ДА" на референдума ще им трябва време, за да оценят какво следва от това. Кемал Ататурк им е посочил пътя към Европа, Ердоган им посочи пътя към Азия. В Анадола сигурно времето на едно поколение няма да им стигне за да го разберат. Но европейците трябва да направят това преди тях, и то доста по-бързо.
59
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Демокрация значи власт на народа, а не власт на един човек."Именно, за това в демоктаричните страни се правят референдуми народът да реши.
58
0
 
25
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Още веднъж- БРАВО НА НАШЕНЦИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ГРАНИЦАТА!Те са живели при бай- Тошо с "една партия, един вожд, една държава, една нация" . Същото им обещава и Ердоган и те знаят какво следва!Прословутите " Четири пръста" нашенци са ги виждали вече и не се лъжар, за разлика от западноевропейските турци!
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Демокрация значи власт на народа, а не власт на един човек."Това в пълна степен се отнася за Меркел. Народът и не иска пришълци терористи, но тя е решила че ще има и реве та се дере ВИЛКОМЕЕЕЕЕН!
56
10
 
29
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Нима някой вярват в легитимността на този рефереднум където турския народ гласува под дулата на калашниците на ердогановите главорези!
55
4
 
29
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Западно- европейските ляво- толерасти имат да отговарят на още един въпрос- защо техните турци гласуваха за диктатора Ердоган?Пълен провал на "интеграцията и европеизацията" на Запада с турците, а тия тепърва ще берат ядове с араби и африканци!И си позволяват да дават акъл на нас??!!
54
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщават Ройтерс и БТА."Ми що бе, да се прави референдум не е ли демократично, не е ли по европейски?
53
4
 
21
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Ще се намери ли европейски политик да каже, че референдумът бе проведен в условия на репресии и под дулата на оръжията на жандармерията, която пряко нахлу в някои секции, арестува опозиционери, милион бюлетини без печат бяха пуснати в обръщение, сбивания и смъртни случаи в деня на вота, страх и заплахи и въпреки това Ердоган ЗАГУБИ вота в Турция.За мекогъзите германци няма никакви надежди!