Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна

Това е само началото, страната е тръгнала по пътя на автокрацията
17 апр 2017 17:45, Екип на Investor.bg
247
Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна
Снимка: Reuters, архив

"През последните 92 години Турция имаше 3 конституции, всяка от които продукт на бунт и нито една демократична“, казва пред британското икономическо издание The Economist Осман Чан, бивша важна фигура в турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Investor.bg.

Още по темата
Първата положи основата на светски еднопартиен режим. Следващите две последваха военни преврати. Най-новата, приета от парламента през януари, която беше гласувана на референдума в неделя, не е изключение.

Представяна от кабинета като предпазна мярка срещу политическия хаос, тя ще прехвърли цялата изпълнителна власт в ръцете на авторитарния президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще е най-всеобхватната промяна на държавния апарат от раждането на Република Турция.

Не това са имали обаче предвид Чан и повечето турци. Като уважаван юрист, а после член на върховния ръководен орган на ПСР, Чан е настоявал действащата конституция, написана от хунтата, да бъде заменена с гражданска.

През 2011 г. е създаден конституционен комитет и над 60 хил. души, както и стотици университети, мозъчни тръстове и неправителствени организации, са изпратили предложения. Турците дават ясно да се разбере, че искат основен закон, включващ нови права, по-специално като се премахнат ограниченията за свободното слово, укрепване на мониторинга и контрола над властта и гаранции за независимостта на съдебната власт, казва Фуат Кейман от Истанбулския политически център.

Комитетът бе закрит след две години на спречквания между ПСР и Народнорепубликанската партия, основната опозиция. Изправен пред вълна на антиправителствени протести, корупционен скандал и скъсването на ПСР с мощната секта на Гюлен, Ердоган мобилизира националистическата си база и засили репресиите. Конституцията, която Чан искаше, се изпари като дим.

Новата бе съставена в края на миналата година след провален преврат и масово смазване на всякаква форма на опозиция в условията на извънредно положение. Около 40 хил. души, сред тях лидерите на прокюрдската Народна демократична партия и над 100 журналисти, бяха хвърлени в затвора.

Промененият основен закон укрепва властта на Ердоган. Той премахва поста премиер и президентът поема изцяло правителството. Вместо да гарантира разделението на властите, той ги обединява под покрива на безвкусния като стил дворец на Ердоган с 1150 стаи. Турският лидер ще назначава министрите, други висши служители и депутатите от неговата партия. Ще може спокойно да управлява до два 5-годишни мандата, а при някои обстоятелства и до началото на 30-те години на века.

"При нормални условия това нямаше да стане“, казва Чан. Но нормалността в Турция изчезна. Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, предупреди в свой доклад, че страната е тръгнала по пътя на автокрацията. Ердоган и премиерът му Бинали Йълдъръм заплашиха противниците на новата конституция, сравнявайки ги с терористи и превратаджии. Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си.

Членове на екипа на Ердоган настояват, че Турция се нуждае от силно лидерство, за да потуши хаоса в страната и чужбина, включително терористичните атаки и войната в Сирия. Но демократичните реформи, обсъждани след 2010 г., не са снети от дневния ред, казва президентският съветник Мехмед Ючум.

"Мислете за тази конституция като за начало“, казва той.

Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist.

*Коментарът е написан преди провеждането на референдума в Турция.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: ТурцияЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, няма спасение за турския народ от собствената му народопсихология-централноазиатската. Един народ,един лидер,една партия,една воля.Отиват натам откъдето ние току що се върнахме-тоталитаризма.Някой ще каже-не е вярно.Питайте някой млад турчин страх ли го е от арест, ако напише нещо критично срещу политиката на Ердоган в интернет. 99% ги е страх и има защо. Вас страх ли ви е да напишете нещо срещу Б.Б. - не. Е те тоеа е разликата между демокрацията и диктатурата. Да им е честита.
98
2
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Ердоган единствено укрепва властта си, хич не го е еня за народа. Излъга го че е националист, времето ще покаже колко е. Мисля си, че следващия преврат ще го спре, няма да може да изкара толкова заблудени по улиците, вече ще са му видяли рогата
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поне си преброиха колко са глупаците! Неслучайно пуйка и Турция на англ. са едно и също!
96
3
 
8
 
! Отговори
до"байхеис=байи преди 6 години
До байхейсконгреса на САЩ може да отмени всичко на президента вкл. да го свали от власт, товариш руски/турски ***. Я дай да видим сега къде са разликите със Султан козолюбеца Ердо 1-ви ?
95
4
 
22
 
! Отговори
Дарко с шапката преди 6 години
Струва ми се, че военните няма да го изтраят и този ще е поредният, който ще висне обесен в забвението на историята
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога е имало нормалност в тоя кочак
93
6
 
0
 
! Отговори
Дупимити Джамии преди 6 години
- Не бива да се смеете на раята, че дупа дупи сега със замах. Ми и Тя иска да е с Ревопа! Там рускинките как дупят дупета жадньи? И раята е ревопейка! - *** помацте с алтънте и те? Ми и ние, комшу?
92
6
 
2
 
! Отговори
Харем, Рая с дупари преди 6 години
Харем, Рая с дупари славничакат Ново щастие забавни - пет иляде години ще се трудятдупета ще мият кат се дупят!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо много прилики с изборите бв БГ, герп натиснаха яко държавната администрация и използваха силата на местната власт и кметовете за да спечелят, но резултатът не е тожзи който герп очакваха, БГ е разделена, и по-голямата част хората са срещу дикататора Борисов, пирова победа и в Турция и в БГ, все пак положителното у нас е, че има преиздент, който да се противопостави на Борисов
90
10
 
3
 
! Отговори
Ердоган - Златен век преди 6 години
Ердоган спечели изборите рече: - Раята дупе дупи за Златото вече!Златна орда иде славназа рая и помаклък ще е забавна!
89
1
 
0
 
! Отговори
stomin преди 6 години
:) :) :) :) не плъхове дори-мишоци
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eх, сравнитено млад е, пък скоро ще получи инфаркт...
87
10
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ние сме доста по-напред от турция!Нашият БХ вече е пожизнен султан-евро'ейски прототип!
86
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно дори с тези мощни фалшификации не успя да спечели големите градове и едвам мина границата. Май само простаците си го обичат Ердоган.
85
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Какво следва , кюрдска държава , нова сирия , колкото по сложна транспортна схема , с различни сфери на влияние ,толкова по стабилни позиции на големите ;) балканите го доказаха :) не се впрягайте , след азия идва ред на африка :) интресното тепърва предстои :)
84
2
 
7
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
До АнонименТе наще си сменят точки от конституцията без референдум....
83
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаРезултата от референдума влиза в сила 2019г заедно с президентски избори.А Ердоган -султан като заглавие продава,интригува,плаши ,но "уви" нищо общо с реалиността...........Чети и други медии за да ти стане ясно ,че още от утре се променят 3 точки от конституцията ! Ердоган няма търпение да чака до 2019 г. ! Диктаторът действа !
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерсдухан ще бъде свален с преврат,няма начин.
81
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи кюрдите и т.н" светски настроени" гласували с не. Хахаха, терористите и гюленистите са това.
80
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Резултата от референдума влиза в сила 2019г заедно с президентски избори.А Ердоган -султан като заглавие продава,интригува,плаши ,но "уви" нищо общо с реалиността.