Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна

Това е само началото, страната е тръгнала по пътя на автокрацията
17 апр 2017 17:45, Екип на Investor.bg
247
Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна
Снимка: Reuters, архив

"През последните 92 години Турция имаше 3 конституции, всяка от които продукт на бунт и нито една демократична“, казва пред британското икономическо издание The Economist Осман Чан, бивша важна фигура в турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Investor.bg.

Още по темата
Първата положи основата на светски еднопартиен режим. Следващите две последваха военни преврати. Най-новата, приета от парламента през януари, която беше гласувана на референдума в неделя, не е изключение.

Представяна от кабинета като предпазна мярка срещу политическия хаос, тя ще прехвърли цялата изпълнителна власт в ръцете на авторитарния президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще е най-всеобхватната промяна на държавния апарат от раждането на Република Турция.

Не това са имали обаче предвид Чан и повечето турци. Като уважаван юрист, а после член на върховния ръководен орган на ПСР, Чан е настоявал действащата конституция, написана от хунтата, да бъде заменена с гражданска.

През 2011 г. е създаден конституционен комитет и над 60 хил. души, както и стотици университети, мозъчни тръстове и неправителствени организации, са изпратили предложения. Турците дават ясно да се разбере, че искат основен закон, включващ нови права, по-специално като се премахнат ограниченията за свободното слово, укрепване на мониторинга и контрола над властта и гаранции за независимостта на съдебната власт, казва Фуат Кейман от Истанбулския политически център.

Комитетът бе закрит след две години на спречквания между ПСР и Народнорепубликанската партия, основната опозиция. Изправен пред вълна на антиправителствени протести, корупционен скандал и скъсването на ПСР с мощната секта на Гюлен, Ердоган мобилизира националистическата си база и засили репресиите. Конституцията, която Чан искаше, се изпари като дим.

Новата бе съставена в края на миналата година след провален преврат и масово смазване на всякаква форма на опозиция в условията на извънредно положение. Около 40 хил. души, сред тях лидерите на прокюрдската Народна демократична партия и над 100 журналисти, бяха хвърлени в затвора.

Промененият основен закон укрепва властта на Ердоган. Той премахва поста премиер и президентът поема изцяло правителството. Вместо да гарантира разделението на властите, той ги обединява под покрива на безвкусния като стил дворец на Ердоган с 1150 стаи. Турският лидер ще назначава министрите, други висши служители и депутатите от неговата партия. Ще може спокойно да управлява до два 5-годишни мандата, а при някои обстоятелства и до началото на 30-те години на века.

"При нормални условия това нямаше да стане“, казва Чан. Но нормалността в Турция изчезна. Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, предупреди в свой доклад, че страната е тръгнала по пътя на автокрацията. Ердоган и премиерът му Бинали Йълдъръм заплашиха противниците на новата конституция, сравнявайки ги с терористи и превратаджии. Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си.

Членове на екипа на Ердоган настояват, че Турция се нуждае от силно лидерство, за да потуши хаоса в страната и чужбина, включително терористичните атаки и войната в Сирия. Но демократичните реформи, обсъждани след 2010 г., не са снети от дневния ред, казва президентският съветник Мехмед Ючум.

"Мислете за тази конституция като за начало“, казва той.

Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist.

*Коментарът е написан преди провеждането на референдума в Турция.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
4
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
Не ни занимавайте повече с тези ако обичате!
58
0
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
В отговор на провокацията от своя колега султан Тайип, Борисов решил да прекара референдум и да стане Хан. А пък Силвио император.
57
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реджеп Ердоган султан, нормалността в Турция изчезнаНай-напред си вижте руския *** с генералски лампази Румен Радев какви нарушения върши по отношение на българската конституция без никакъв референдум за разширяване на пълномощията му и тогава ги дрънкайте по отношение на Ердоган и Турция.
56
0
 
11
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Тоя па султан. Хората се бутат да се развиват тия хорица султанат да си правят.Няма как да ме убедят, че това са казали турците, колкото и да им е на сърце диктатора.
55
1
 
8
 
! Отговори
None преди 6 години
До ТурчинаНе е лестно да си неук !!
54
3
 
15
 
! Отговори
Оня с коня преди 6 години
Многоуважаеми турци. Пак ще си поговорим след 10 години и да видим ко ще мислите за Ердоган. Хахаха
53
1
 
1
 
! Отговори
хюсмен преди 6 години
Абе турчин знаеш ли каде ши дават чалмитеАко е в посолството ми идва многу далечи.
52
2
 
7
 
! Отговори
ноне преди 6 години
Неви е лестно .. Първо беше Садам скоро ще е Ердоган! Честито на спечелилите останалите да се спасяват по оделно.
51
5
 
7
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Давай Реджи, ти си човека! Муахахаха
50
7
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ , РУСОФИЛЧО... преди 6 години
....НЕ ПЛАЧИ ТОЛКОВА , НА ТУРСКОТО ГРОБИЩЕ.....ШЕ ТИ СЕ НАПУКА ДУПЕТО ОТ ЖАЛ...ХА,ХАХААААААААААА....!
49
7
 
25
 
! Отговори
None преди 6 години
Ха да им е честито. Сами се застреляха в крака! Жалко за нормалните хора в Турция.
48
16
 
9
 
! Отговори
ИСКАТЕ ИЛИ ..НЕ... преди 6 години
НЕ ДРАЗНЕТЕ КОМШИИТЕ ......ЗА ДА НЕ БЕРЕТЕ ЯДОВЕ И ...БОЛКИ В *** .НЕ БЪРКАЙТЕ С ПРЪЧКА , НА СЛОНА ОТЗАД------ЩЕ ВИ СТРУВА УЖАСНО СКЪПО!!!!
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да върне и смъртното наказание. А сега някой кюрд гръмне съселяните си кюрди и ако не го ликвидират съселяните му или джандарите го заловят жив го хранят безплатно в затвора.
46
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно сега в Турция ще има законност и ред без никакви еврогейталашки уклони.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най ми е противно българи да описват ситуацията така все едно сме стока която може да бъде разменяна или, че все сме нечия чужда собственост която някой ръководи! Аман от робско мислене, необразованост, неинформираност и неправилен прочит на събитията.За радост, не всички са такива и поради тази причина, България ще я има! А за хората без вяра, достойнство и национално съзнание, живота дава само една опция ... да са роби, независимо от паспорта който притежават!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реакция на бързите промени във всичко, такива промени, при които 90 процента от хората стават аутсайдери тутакси. И те дърпат ръчната спирачка - Земята се върти твърде бързо, спрете я, искам да сляза.
43
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган трябва да се срамува, че големите и развити турски градове с образованите хора му казаха "не". Подкрепата на примитивите от Централен Анадол въобще не е повод за гордост и радост от победата.
42
4
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Че ние допуснахме ли турски наблюдатели на нашите избори? Защо ние да не допускаме, а те да допускат?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То референдума също като брекзита, едни и същи обществени слоеве и умонастроения стоят зад "да" или "не". И изборът на Тръмп е от същата тази опера, ама малко по-встрани.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаха..Турция не иска да слуша запада и нормалността изчезна.