Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна

Това е само началото, страната е тръгнала по пътя на автокрацията
17 апр 2017 17:45, Екип на Investor.bg
247
Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна
Снимка: Reuters, архив

"През последните 92 години Турция имаше 3 конституции, всяка от които продукт на бунт и нито една демократична“, казва пред британското икономическо издание The Economist Осман Чан, бивша важна фигура в турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Investor.bg.

Още по темата
Първата положи основата на светски еднопартиен режим. Следващите две последваха военни преврати. Най-новата, приета от парламента през януари, която беше гласувана на референдума в неделя, не е изключение.

Представяна от кабинета като предпазна мярка срещу политическия хаос, тя ще прехвърли цялата изпълнителна власт в ръцете на авторитарния президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще е най-всеобхватната промяна на държавния апарат от раждането на Република Турция.

Не това са имали обаче предвид Чан и повечето турци. Като уважаван юрист, а после член на върховния ръководен орган на ПСР, Чан е настоявал действащата конституция, написана от хунтата, да бъде заменена с гражданска.

През 2011 г. е създаден конституционен комитет и над 60 хил. души, както и стотици университети, мозъчни тръстове и неправителствени организации, са изпратили предложения. Турците дават ясно да се разбере, че искат основен закон, включващ нови права, по-специално като се премахнат ограниченията за свободното слово, укрепване на мониторинга и контрола над властта и гаранции за независимостта на съдебната власт, казва Фуат Кейман от Истанбулския политически център.

Комитетът бе закрит след две години на спречквания между ПСР и Народнорепубликанската партия, основната опозиция. Изправен пред вълна на антиправителствени протести, корупционен скандал и скъсването на ПСР с мощната секта на Гюлен, Ердоган мобилизира националистическата си база и засили репресиите. Конституцията, която Чан искаше, се изпари като дим.

Новата бе съставена в края на миналата година след провален преврат и масово смазване на всякаква форма на опозиция в условията на извънредно положение. Около 40 хил. души, сред тях лидерите на прокюрдската Народна демократична партия и над 100 журналисти, бяха хвърлени в затвора.

Промененият основен закон укрепва властта на Ердоган. Той премахва поста премиер и президентът поема изцяло правителството. Вместо да гарантира разделението на властите, той ги обединява под покрива на безвкусния като стил дворец на Ердоган с 1150 стаи. Турският лидер ще назначава министрите, други висши служители и депутатите от неговата партия. Ще може спокойно да управлява до два 5-годишни мандата, а при някои обстоятелства и до началото на 30-те години на века.

"При нормални условия това нямаше да стане“, казва Чан. Но нормалността в Турция изчезна. Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, предупреди в свой доклад, че страната е тръгнала по пътя на автокрацията. Ердоган и премиерът му Бинали Йълдъръм заплашиха противниците на новата конституция, сравнявайки ги с терористи и превратаджии. Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си.

Членове на екипа на Ердоган настояват, че Турция се нуждае от силно лидерство, за да потуши хаоса в страната и чужбина, включително терористичните атаки и войната в Сирия. Но демократичните реформи, обсъждани след 2010 г., не са снети от дневния ред, казва президентският съветник Мехмед Ючум.

"Мислете за тази конституция като за начало“, казва той.

Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist.

*Коментарът е написан преди провеждането на референдума в Турция.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е коментаторите, който предвижда, че след промяната Турция ще поеме по по-долу икономически път?Колко хиляди милионера са вече чао?
38
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
Българите също гласуваха масово за един диктатор - Боко Тиквето от СИК. Явно 500 години турско "присъствие" не могат да бъдат наваксани толкова бързо. Ориенталските народи явно не искат свобода и демокрация, а диктатура, корупция, кражби и безобразия. И каквото искат, си го получават. Докато останалия свят живее добре, гласуващите за диктатори се гърчат в собствен сос.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХмаБЕ ТО Е ПРАВО НА ТУРСКИЯ НАРОД ДА СИ ИЗБИРА СЪДБАТА ,НО ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО еРДУХАН НЕ ДОПУСНА ЧУЖДЕСТРАННАТА КОМИСИЯ ДА ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ ?! ВЯРВАШ ЛИ ,ЧЕ ТУРСКИЯТ НАРОД Е МАЗОХИСТ И ИЗБИРА СУЛТАНА ДА ГО МАЧКА С ПЪЛНИ ПРАВА ?!
36
4
 
4
 
! Отговори
Да ,бе..39..ха,ха преди 7 години
Също , като Путин!
35
3
 
9
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Вместо Северна Корея , този ми изглежда доста по-опасен ама нали си е техен проект още от едно време!
34
2
 
8
 
! Отговори
ист преди 7 години
Диктаторът се мисли за безсмъртен. Да ама не.
33
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Не е ли право на турците да кажат кое е нормалното за Турция?Щом си харесват Ердоган-да си ги управлява!Също нормално е в Европа да не го харесват-тогава да не контактуват с него!Точно бясното желание на САЩ да налагат собствените си стандарти навсякъде е причина за нещастията по света!Талибаните(примерно) няма да пречат никому,ако си седят в Афганистан и се колят на място!Ама не-дай да се напълним с афганистанци и да докараме тамошните проблеми тука!С другата пап.лач е същото!
32
11
 
10
 
! Отговори
РУСОФОБ преди 7 години
Напротив---"НОРМАЛНОСТТА"-----ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА!ЩЕ ВИДИТЕ , КАКВО ОЗНАЧАВАТ--РЕД И ДИСЦИПЛИНА, БЕЗ КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ...!ЗЛАТЕН ВЕК ---ЗА ТУРЦИЯ!
31
7
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Турция се путинизира. Скоро и у нас.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гюленистите зеленият от яд.
29
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това"клане"е било във време на война имало е жертви и от двете страни.Стига сте плакали заради това време,НЕ Е имало такава кръв,каквато се опититват да припишат на турците.За 500 години робство е нямало да остане и един християнин.
28
4
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
Даа..в Турция нормалноста изчезва,а у нас е супер нормалност.В Германия ,Белгия е супер нормално.В сащ също е супер на нормалноста!!!Какви сте вие да определяте какво е нормалност?!?..Ако не бяха тези безкрайни краварски войни, и ако не се бяха самозабравили тези ****** от бРюксел едва ли щеше да я има тая дивотия!!!..
27
5
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
Даа..в Турция нормалноста изчезва,а у нас е супер нормалност.В Германия ,Белгия е супер нормално.В сащ също е супер на нормалноста!!!Какви сте вие да определяте какво е нормалност?!?..Ако не бяха тези безкрайни краварски войни, и ако не се бяха самозабравили тези ****** от бРюксел едва ли щеше да я има тая дивотия!!!..
26
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 години ЕС и НАТО са гледали сеир как турците колят българите и никой не ги е защитил.
25
2
 
8
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Като чета написаното от повечето"анализатори"си мислят,що ли не изберем Вие да управлявате ама Вие сте направо"уникални"гооууеми мозъци сте;)
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, имаше разговор между бъдещия ни премиер и президента на Турция. Дали не му е дал опорни точки как да го направи и тук, докато една голяма част от населението блеее.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само САЩ крепят и Турция и Саудитска Арабия. Без САЩ и двете отдавна няма да ги има.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган се огражда с буферни ислямски държави в Ирак и Сирия срещу кюрдите и после САЩ бомбят Асад и свалят Садам, че пречат на Турция.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука статията показва Ердоган по гол г.з. Не знам тия изпечени б.аши.бозуци които коментират тука и възхваляват новия султан, на какво се надяват. Той вече видя как са гласували българските турци за референдума и как преди това подкрепиха Местан. За него вие сте гя.ури колкото нас. Изключвам по-умните между вас, които той ще използва
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега май ще има нова "еккурзия " - тези,дето се преселиха там като нищо ще почнат да се връщат насам.