Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Още от
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Ще стане преди 6 месеца
и още как.
79
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми той й на Дони Тръмп му се смееха че искал да стане президент - и той взе че стана!
78
0
 
7
 
! Отговори
Question преди 6 месеца
Демолекулизацията на привържениците на исляма няма ли нормализира процеса?
77
3
 
34
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
Каква 2050 бе.Още 2030 резаняците и бурките ще бъдат мнозинство .Еволюционно който се размножава повече в крайна сметка става победител.Вижте Франция , всичко црно и забрадено, Англия е мултикултурна помийна яма.Либерализмът и фалшивите им изгнили ценности ги затриха.И 200 трилиона БВП на година да имат , кръвта им е ОМЪРСЕНА.Следва смърт и край на западния свят.Дано да съм жив да видя краха на дегенератите.
76
0
 
27
 
! Отговори
Боримечков преди 6 месеца
И по 15 деца да раждат, без бой нема да се дам.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пуйкистан до 2020 год ще стане християнска страна
74
0
 
25
 
! Отговори
БПФ преди 6 месеца
Разбира се, изменниците от дойче веле (една винаги манипулативна и престъпна медия) услужливо "забравят", че в Европа нахлуват само мъжки ислямисти, които утре ще поискат "да се съберат със семействата си", защото това било тяхно "човешко право" - тогава за всеки сам талибанин мъж управляващите Европа предатели ще домъкнат тука цяла сюрия жени и деца, които ще започнат да се размножават като мишки на гърба на работещите европейци !!! Тогава броят на мюсюлманите ще се утрои и учетвори !!!
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А през това време в Париж, в най-туристическата зона на града, поне един полицай е застрелян и друг е ранен. Спете спокойно, деца! Лошият вълк е вегетарианец, и няма да събори къщичката ви от слама.
72
1
 
11
 
! Отговори
До 114 преди 6 месеца
Не е вярно, че християнските жени не желаят да раждат до 35-годишна възраст. Тези жени са образовани и знаят, че най-лесно се забременява и ражда, ако майката не е по-възрастна от 26 г. при първото раждане и че опасността да се роди дете с аномалии е по-голяма, ако майката е над 36 г.
Белите християнки се стараят да създадат ЧРЕЗ СОБСТВЕНИЯ СИ ТРУД добри условия за отглеждането и за образованието на 1-3 деца, затова в днешно време се омъжват по-късно.
Българките на Запад днес раждат по 3 деца!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като си помисля, май е по добре за германците да дойдат ислямите, поне са мъже както трябва а немците са меки пиш.ки и жените ги тормозят. С тая еманципация ще се свършат като нация. Жените им гледат работа и гаджета, а деца не раждат. Тарамбуките ще им покажат къде е зарито ралото.
70
0
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 месеца
И какво му е доброто на мюсюлманството. В последните десетина години само простотии вършат и то не на тяхна територия. Представям си на тяхна територия какво става
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Толераннтност и покорство ,покорство към ,,бежанците ,, Откога на Истината казват ,глупост ? Истината -най-мразената и ненавижданата дума в света на демокрацията .
68
4
 
6
 
! Отговори
Не ги мислете преди 6 месеца
Германците си имат отработени методи.
Те поканиха тези хора, защото им е нужна работна ръка. вярно е, че гостите дойдоха от държави, в които съпругът работи, а четирите му жени се надпреварват коя ще роди повече деца. За тях германската социална система е мечта. Но не се сещат горките, че когато германците решат, че някой етнос им променя културните традиции, те настаняват хората от този етнос на едни места, където работата ще ги направи свободни. Методът е много ефективен.
67
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Deutsche Welle както обикновено пишат глупости..
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
***, нищо не правите срещу троловете и това е така от много време. Загубихте, смислените коментатори, губите масовите си читатели и накрая ще си пишете само за троловете, ама те троловете ще се преместят, ако няма кого да тролят. Разбирате ли, защо е лошо, че нищо не правите по въпроса?
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Християнския свят има огромни собствени демографски проблеми. Мюсюлманския свят е много малка част от проблема на християните. Преди 30-35годишна възраст, християнските жени не желаят да раждат и отглеждат деца, а мъжете предпочитат да се отнасят бащински само към 15 годишните си таратайки!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бъдещето принадлежи на Китай. Европа и САЩ са потъващи кораби.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спокойно, ислямът ще смени християнството като операционна система за управление на човешкия материал, така както Уиндоус 10 замества по старите системи. Това се нарича прогрес.
62
0
 
2
 
! Отговори
обективен преди 6 месеца
не се страхувайте от нищо...който владее нета..той владее света. Въпрос, кой владее нета?
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 106

Типичба русофилска черта е да оплюваш България и българите и да изпитваш наслада от това.