Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Още от
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
до одесата преди 8 месеца
Абе пич,що не си гледаш хохлите ,като не знаеш не пиши. Столицата на Schleswig-Holstein e Kiel,а Hamburg е град със статут на Bundes Republik.Аман от разбирчи.
19
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДругарЕ докато смятате кога Германия ще се превърне в мюсулманска, в любимата Ви Русия от 1,9 млн родени деца през изминалата година 1,1 млн са родени в мюсулмански семейства) само в европейската част на Русия живаят 3 пъти повече мюсулюани отколкото в Германия, Холандия и Австрия взети заедно
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората на очите си ли да вярват или на "учените"? И у нас така ни лъжат от родната статистика, че ромите били само 300 000, а те вече гонят милион и половина сигурно. От топлите кабинети нищо не се вижда!
17
0
 
15
 
! Отговори
Сонсон Жумо преди 8 месеца
Мали малии..а едно време бой ядяхме дето ги слушахме Д веле и Св ефропа...Това,незнанието е голяма сила!Колко сме биле проости и наивни..
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И България ще е ислямска към 2030 г. ако не излезе от ЕС. С каквито се събереш, такъв ставаш.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ердоган към турците: Раждайте по 5 деца и ЕС ще ви храни.
14
0
 
28
 
! Отговори
Гюнтер преди 8 месеца
Хе хе хее..Че то е ясно,не ми трябва,някой да ми го казва.Идете.и вижте!Холандия,Белгия,Германия..то бели няма бе хора!То е очевадно че нещата натам отиват.И първо ще се усети когато мнозинството което гласува ще са т нар "мигранти"!И преминаването ще,стане плавно и по законен ред!Добре е измислено.
13
0
 
13
 
! Отговори
Ели преди 8 месеца
Дано да са „пълни глупости”, но малко се съмнявам...
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За съжаление Германия е една победена, окупирана, обезчестена и скопена нация, която ползват като общия работен вол на селото Европа. Дори ги ползват да произвеждат безплатно подводници за Израел като "обезщетение" за някакъв измислен "холокост" и то да плаща репарации на държава, която не е съществувала през ВСВ.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честит рожден ден чичо Ади. Видя ли докъде я докарахме :(
10
1
 
22
 
! Отговори
Турчина преди 8 месеца
Абе баш до 2050 няма да е, ама в по късен етап със сигурност мюсюлмани и християни ще се изравнят
9
6
 
5
 
! Отговори
Skunka do 14 преди 8 месеца
Мюсюлманите в Русия са там от пантивек.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Германия мюсулманите са около 6% и преобладаващата част оттях нямат гражданство, в Русия мюсулманите са. 18% и почти всички са с руско гражданство, само за последните 15 години мюсулманите в Русия са се увеличилу с 5,5-6 млн, като има региони в който те са мнозинство
7
0
 
15
 
! Отговори
They call him skunka преди 8 месеца
Дали не искат точно това да мислите? Че това е абсурдно. Та по статс без такъв поток от хора се увеличават драстично, какво ли остава сега?
Европа е прецакана. 4ever:(
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия може и да успеят да направят по-голям геноцид към собствения си народ и от Хитлер ако продължават да ръсят същите либерастки глупости отново и отново...Всеки, който е бил в Англия например ще ви каже, че в повечето големи градове става трудно да видиш самите англичани по улиците и кварталите...Германия ако иска, нека си експериментира до 2050 година, да си се самозатрие бавно.
5
6
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 8 месеца
10% които да готвят, перат и чистят е нормално
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет.
..

крайно време е преядените, преситите и затлъстели обикновени "западняци" да си отворят очите , ушите , съзнанието и мисълта и да започнат да си задават въпроси:

- "кой докарва мюсюлманите в европа?
- кой провокира мюсюлмани 2-о , 3-о поколение да започват "фанатично" да взривяват
- кой има полза от това ?
- защо живота им за последните 30 г. все повече се влошава, защо работят все повече и повече?

мислете !!!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи могат още да поемат.
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дойче Веле ще излъчва своята дезинформация от минарета.
1
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Не става въпрос за Германия а за Русия. Днес бг се извинява за допуснатата грешка.