Ще рискува ли съседна Турция да върне смъртното наказание?

Ако има референдум, мнозинството в страната ще гласува "За"
26 апр 2017 20:17, Елка Василева
69
Ще рискува ли съседна Турция да върне смъртното наказание?
Снимка: архив, Reuters

Брюксел е категоричен, че ако Турция върне смъртното наказание, преговорите с нея за еврочленство ще бъдат най-малкото замразени. Много турци са за смъртното наказание, но страната едва ли ще рискува подобна стъпка, пише Дойче веле.

Малко след конституционния референдум в Турция президентът Ердоган обеща на своите привърженици, че ще разговаря с премиера и с лидера на една националистическа партия за връщането на смъртното наказание.

От 33 години в Турция не са налагани смъртни наказания, а в периода между 2001 и 2004 година тази мярка беше официално отменена, при това – с активната подкрепа на Партията на справедливостта и развитието, която управлява и днес. За да бъде възстановено смъртното наказание,  Ердоган има нужда от 367 гласа в парламента. Или пък, ако си осигури подкрепата на поне 300 депутати, може да проведе нов референдум по тази тема.

Въпросът за връщането на смъртното наказание непрекъснато излиза на дневен ред в Турция. Например – след убийството на студентката Йозгеджан Аслан през 2015 година. Йозгеджан оказала съпротива на един мъж, който се опитал да я изнасили, а той я подпалил и изгорил жива. Обществото беше възмутено и мнозина настояваха за смъртно наказание.

Смъртното наказание - справедлива мярка срещу участвалите в преврата?

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година отново се заговори за въвеждането на смъртно наказание. В подкрепа на това искане често скандират участниците в митингите на Ердоган. Мнозина смятат, че такова наказание е справедлива мярка срещу военните, участвали в преврата, но също така и срещу проповедника Фетхуллах Гюлен, когото правителството държи отговорен за опита за пуч.

Но дори ако смъртното наказание бъде възстановено, то не може да се приложи срещу превратаджиите, защото няма как със задна дата да се променят вече наложените им наказания, казва юристът Ибрахим Кабоглу. Според него освен това би било много трудно да се докаже юридическата необходимост от възстановяването на това най-тежко възможно наказание. Да не говорим, че Турция е подписала Европейската конвенция за правата на човека, която забранява смъртното наказание.

Ердоган едва ли ще рискува

По време на кампанията си преди референдума президентът Ердоган често повтаряше, че би подкрепил стъпките към възстановяването на смъртното наказание. Дали обаче наистина ще го направи, това зависи от западните държави, смята журналистът Левент Гюлтекин, който е уверен, че тази и други възможни законодателни промени Ердоган винаги ще съобразява с евентуалните реакции на външния свят. Гюлтекин не вярва, че смъртното наказание ще бъде въведено отново: „Ердоган просто прекалено много се поддаде на емоциите. Не мисля, че ще рискува да бъде обявен от Запада за диктатор или да бъде дамгосан заради „саддамизация” и „кадафизация” на Турция.”

Мнозинството - в полза на смъртното наказание

В същото време журналистът смята, че ако има референдум, мнозинството ще гласува в полза на смъртното наказание. Допитванията също подкрепят това мнение.

Непосредствено след опита за преврат едно проучване стигна до извода, че 91% от турците искат смъртно наказание в случаите на тероризъм и държавна измяна. Според друго проучване за смъртното наказание са 92% от избирателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и 58 процента от цялото население.

Европейските държави застанаха на ясни позиции по въпроса. От Брюксел многократно дойде сигналът, че ако смъртното наказание бъде възстановено, преговорите за еврочленство на Турция ще бъдат прекратени.

Емре Гьонен, преподавател по международна политика, е убеден, че ако се стигне дотам, преговорите с Турция или ще бъдат замразени, или изцяло прекратени. Страната ще изгуби много авторитет и в Съвета на Европа, казва политологът: „Досега Турция винаги е спазвала подписаните международни договори. Ако това положение се промени, международните ѝ връзки сериозно ще пострадат”, добавя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Ердоган ще се обади на Путин да го пита.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо лошо в смъртната присъда. В САЩ има. В България също трябва да има.
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zavisi ot Putin