Единство за развода Лондон–ЕС: Лидерите с обща стратегия

Лидерите на страните-членки приеха насоките за преговори за Brexit
Обновена: 1 май 2017 09:09 | 29 апр 2017 16:33,
42
Единство за развода Лондон–ЕС: Лидерите с обща стратегия
Снимка: БТА

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", гласи туитът на Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, в отсъствието на британската министър-председателката Тереза Мей.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС.

Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки. ЕС ще работи с Великобритания за улесняване на преместването им.

ЕС ще се стреми към "балансирано, амбициозно и широкообхватно" споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар. ЕС ще се стреми към сътрудничество и в други области освен търговията, например сигурността.

Подчертава се и че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви преди срещата днес в Брюксел, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към блока, тъй като засега има само "предпазлива предварителна оценка", възлизаща на до 60 милиарда евро (65, 4 милиарда долара), съобщи ДПА.

Няма искане за 60 милиарда евро, подчерта той. Има предпазвала предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено, уточни Юнкер.

Френският президент Франсоа Оланд заяви при пристигането си в Брюксел, че излизането на Великобритания от ЕС е урок за френските избиратели преди втория тур на президентските избори на 7 май.

Балотажът на президентските избори във Франция ще бъде между центриста Еманюел Макрон и водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

Брекзитът е регресия, придвижване назад, подчерта Оланд. Без ЕС няма единен пазар, няма единна валута, социални гаранции, които дава евросъюзът. Изборът на 7 май ще покаже дали французите трябва да се страхуват от излизане от ЕС. Те само печелят, оставайки част от единна Европа, добави той.

Оланд отбеляза, че Великобритания ще трябва да плати цената за излизането от ЕС, допълва ДПА.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза при пристигането си за срещата, че Брекзитът няма да окаже съществено влияние върху външната политика и политиката за сигурност на блока, съобщи ТАСС. Ще обсъдим бъдещото партньорство с Великобритания едва във втората фаза на преговорите, включително външната политика и политиката за сигурност. Още сега обаче мога да кажа, че Брекзит няма съществено да повлияе на работа ни, подчерта Могерини.

Холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че Великобритания може да се опита да разбие единството на оставащите 27 страни членки на ЕС при преговорите по условията на излизане от блока, предаде ДПА.

Може би британското правителство ще направи всичко по силите си да разедини 27-те страни, а това е капан, който трябва да избегнем, подчерта Рюте в Брюксел. Той заяви, че Великобритания трябва да плати цената за напускането на ЕС и допълни, че "безплатен Брекзит е невъзможен."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука има много хора които капка на представа си нямат как работи ЕС !!! Но за това е виновно самото ЕС !! Това трябва да се промени. Примерно много хора които съм питал не знаеха например , че без виза може да ходят в Япония , Нова Зеландия скоро и в Кнада а може би много скоро и в САЩ което на практика дава възможност на ВСИЧКИ от ЕС хора да пътуват в един свят без ГРАНИЦИ ! От 15ти Юни тази година в ЕС няма роуминг и дата ...отиваш в Англия и говориш на цените които са в БГ ! И много други!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мисля,че по-добрия вариант е ЕС и Англия да се разведат с консенсус и по човешки,взаимоизгодно,защото все пак всички сме европейци и няма къде да избягаме един от друг,предпочитам да сме в добри отношения.Всеки си има своите доводи,основания и причини.ЕС също трябва да се реформира.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Твърдият и справедлив ....... за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов"
29
0
 
10
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Много си е хубав ЕС ,вси.ко което му се слу.ва е от завис и огромно желание на враговете му да няма такъв и да не се развива,само .е това няма да стане.Европа не само .е ще я има но и ще се стабилизира ,ще се развива и ще има съжаляващи и огор.ени англи.ани които объркаха бъдещето на младите англи.ани.Не вярвайте на писани.и и на злонамерени журналисти които се мъ.ат да променят посоката на ЕС.
28
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Единството" на регионални отпадъци,като нас,се състои в това,да се слушка Брюксел(меркел) и се повтаря до изнемогване казаното!!!
27
2
 
2
 
! Отговори
винету преди 6 години
Отношенията между ЕС и Англия едва ли ще се променят много.Идвете страни имат нужда една от друга.Но сега е времето на популизма,гръмките изказвания,великите лидери,,многополюсния свят,да станем велики отново.Всеки се пъчи с мускули,като ума остава на заден план.Глобализацията е тежък процес.Все пак векове наред хората са живяли на племена,народи,държави обградени с граници и религии казващи кой си и как да живееш.Глобализацията не може да се спре,тя се движи от само себе си,но не е лесно.
26
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 6 години
Англия винаги се правят на много или на най спеиални и условията при коино работеха оставалите за тях не важаха,не искаха да живеят с останалите и правилата не ги удовлетворяваха ,и защо трябва да е така не става ясно ,,но искаха все да най важните и вай спеиалните,стара изхабена държава,ако не са им колониите от където смуат ресурси тази стара държава която се изживява на крале и кралии ,една отдавна минала епоха ,сега съвсем ще се съсухрят,ама старите им избиратели това искат
25
2
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Ами да си платят субсидиите и еворофондовете тогава към Британия защо диктатора Юнкер спира еврофондове по причини, които той си определя я да си платят първо ЕС задълженията към британците пък после да искат нещо . Аре у лево аман от изкукали европедераski феодални старчета. наело се било обикнования британец не е подписвал нищо който е подписал подобно споразумение да плаща 60 млрд от джоба си.
24
3
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Всяка страна-член на ЕС плаща вноска в ЕС за общия пазар. Тази вноска е безвъзмездна и не се връща. От друга страна ЕС раздава субсидии на страните за разни проекти. Тези субсидии стават задължение на страната към ЕС, ако същата реши да напусне. Това се знае предварително и е условие при приемането на страната в ЕС. Так че Британия ще има задължение от около 60 млрд. евро към ЕС.
23
0
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До обърканИ младите британци са като теб - объркани. Болшинството от тях гласуваха ''против'', но възрастните британци м определиха бъдещето.
22
1
 
3
 
! Отговори
акут преди 6 години
EC единни може да превърнат съюза в трети полюс в световен мащаб
21
5
 
5
 
! Отговори
объркан преди 6 години
Сега съвсем се обърках , ЕС - ТО хубаво или лошо нещо е , ако е хубаво защо Великобритания го напусна ,а други стоят надалеч , надалеч / Норвегия /
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво доживяхме? Отчаени русофили защитават англичаните.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LONDON VRAG NA ES
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EMBARGO ZA LONDON I MNOGO I ZDRAVE NA ANGLIQ UMIRA PRAVA
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!
16
4
 
9
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 6 години
Оооох, за англетата се заформя един дълъг и дебел, но за сметка на това мнооого твърд. Тип дедовия древнотракийски. Вътре, вътре, целия, сух, сух.....
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ти сериозно ли???
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСингапур е военно-морска база и колония на САЩ и на практика няма собствено правителство.
13
8
 
9
 
! Отговори
! преди 6 години
Добре че имаше Брексит,та да разбера какъв привърженик на ЕС и какъв противник на Великобритания е българина! Да се чуди човек защо двойно повече българи хукнаха към Лондон след гласуването???