Единство за развода Лондон–ЕС: Лидерите с обща стратегия

Лидерите на страните-членки приеха насоките за преговори за Brexit
Обновена: 1 май 2017 09:09 | 29 апр 2017 16:33,
42
Единство за развода Лондон–ЕС: Лидерите с обща стратегия
Снимка: БТА

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", гласи туитът на Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, в отсъствието на британската министър-председателката Тереза Мей.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС.

Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки. ЕС ще работи с Великобритания за улесняване на преместването им.

ЕС ще се стреми към "балансирано, амбициозно и широкообхватно" споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар. ЕС ще се стреми към сътрудничество и в други области освен търговията, например сигурността.

Подчертава се и че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви преди срещата днес в Брюксел, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към блока, тъй като засега има само "предпазлива предварителна оценка", възлизаща на до 60 милиарда евро (65, 4 милиарда долара), съобщи ДПА.

Няма искане за 60 милиарда евро, подчерта той. Има предпазвала предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено, уточни Юнкер.

Френският президент Франсоа Оланд заяви при пристигането си в Брюксел, че излизането на Великобритания от ЕС е урок за френските избиратели преди втория тур на президентските избори на 7 май.

Балотажът на президентските избори във Франция ще бъде между центриста Еманюел Макрон и водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

Брекзитът е регресия, придвижване назад, подчерта Оланд. Без ЕС няма единен пазар, няма единна валута, социални гаранции, които дава евросъюзът. Изборът на 7 май ще покаже дали французите трябва да се страхуват от излизане от ЕС. Те само печелят, оставайки част от единна Европа, добави той.

Оланд отбеляза, че Великобритания ще трябва да плати цената за излизането от ЕС, допълва ДПА.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза при пристигането си за срещата, че Брекзитът няма да окаже съществено влияние върху външната политика и политиката за сигурност на блока, съобщи ТАСС. Ще обсъдим бъдещото партньорство с Великобритания едва във втората фаза на преговорите, включително външната политика и политиката за сигурност. Още сега обаче мога да кажа, че Брекзит няма съществено да повлияе на работа ни, подчерта Могерини.

Холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че Великобритания може да се опита да разбие единството на оставащите 27 страни членки на ЕС при преговорите по условията на излизане от блока, предаде ДПА.

Може би британското правителство ще направи всичко по силите си да разедини 27-те страни, а това е капан, който трябва да избегнем, подчерта Рюте в Брюксел. Той заяви, че Великобритания трябва да плати цената за напускането на ЕС и допълни, че "безплатен Брекзит е невъзможен."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Сложих ти минус, защото нямам намерение да ти чета маймуницата. Толкова време си отделил за коментар, а не си си направил елементарното усилие да пишеш на кирилица.
11
2
 
6
 
! Отговори
BG преди 6 години
Ами ако стане и обратното се забрани всяка търговия с УК забрана за граждани от там да посещават ЕС както и се изтеглят всички инвеститори от там
10
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sega po vajno ot vsyakoga agresiyata na Rusiya,Sev.Koreya i ID.Ubeden sum che pri glasuvaneto,koeto predstoi sled izborite Frans,DE,UK 8 yuni,Eu parlament s da ili ne,poznaite ako edna strana kaje ne ne sme suglasni uk da napuska?Kakvo shte stane?To e yasno kvo.UKnikude niama da hodi i da vnasya vnoskata chas po burzo.Eto tova shte stane,vlizane da,izlizane mumuk
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ако Британия тегли една майна на Юнкер и въведе визи и мито за европейските граждани и фирми и каже, че Юнкер им дължи 200 млрд евро кой е казал че Юнкер им е началник, някой британец да е взимал пари на заем от Юнкер, че станаха и длъжници .
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При разпад на Великобритания, ще падне и кралицата, а Австралия и Канада ще обявят независимост като Индия.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че ако не искаш услугите на ЕС то това ще ти струва 60 млрд евро за услуга която не искаш и къде е тук демокрацията в минаото за подобно нещо са ставали войни, а сега третополовите го наричат демокрация. Cвета тотално се е сдухал. Чак ме е гнус от подобно нещо хората отдавна са свикнали че нямат чест и достойнство ама се наричат демократи, не демократи а роби са това, роби на Юнкер . Нека тогава робите на Юнкер си платят дълговете на господаря Юнкер вместо да ме строшат тиквата.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шотландия, Гибралтар и Ирландия ще останат в ЕС без ядрено оръжие и Великобритания ще се разпадне и ще има нови референдуми и войни.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Niama da gi pusnat shte vidite.Vsichko drugo e zapulvane na vremeto i opravdanie na zaplatite im,no kato doide vreme da glasuvat 27 te,shte vidite che Eu shte ostane cyal.Povyaryam tryabvacda glasuvat i udobryat molbata po chlen 50 ot Losab.dogovor
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местните русофилчета цял живот се грижат за интересите на Русия срещу тези на България. Свинали сме с това. Но сега гледам, същите тия защитават интересите на Великобритания срещу тези на ЕС, вкл. на България. Това вече е ново.Какво излиза? Те не че са били за Русия, а просто са против България. Против България на всяка цена, с когото и да било!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните да шляпнат един трилион на масата и да си ходят. Всякакви договорчета, бумащини, бюрократщини, ЕС ще ги оправят.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо и как британците са длъжни на Юнкер с 60 млрд евро туй кой ще ни каже ?Aко британците са длъжни на Юнкер с нещо то и Юнкер е длъжен на британците или Юнкер Лихваря прибира еднолично всички средства, както е демократично и после дава на който слуша, а на другите едно голямо довиждане Егати съюза, егати чудото и *** ще види каква грандиозна измама е това.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма искане за 60 милиарда евро, подчерта той. Има предпазвала предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено, уточни Юнкер."Ще представя точна формулировка за Юнкер: Великобритания няма да плати и цент.