Съединените щати репетират корейска война

Там са изпратени бомбардировачи и директорът на ЦРУ
2 май 2017 22:20, Елка Василева
97
Съединените щати репетират корейска война
Снимка: архив, Reuters

Централната телеграфна агенция на Северна Корея нарече неотдавнашните учения на ВВС на Южна Корея, Япония и САЩ стъпка към ядрена война на полуострова. В рамките на ученията два американски стратегически бомбардировача отработваха хвърляне на ядрени бомби върху ключови обекти на севернокорейската инфраструктура. Междувременно в Сеул пристигна директорът на ЦРУ. Президентът Доналд Тръмп пък каза, че за него би било чест да се срещне с Ким Чен Ун – при правилните обстоятелства, пише Газета.ru.

В понеделник два стратегически бомбардировача B-1B излетяха от американската авиобаза „Андерсен“ на остров Гуам в Тихия океан и с подкрепата на ВВС на Южна Корея и Япония отработиха бомбен удар по територията на Северна Корея. Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи – за да предотврати провокации и да провери готовността за предполагаеми нови ядрени изпитания в КНДР. ВВС на САЩ само потвърдиха, че ученията са се състояли.  От Пхенян пък заявиха, че целта на полета на американските бомбардировачи е била репетиция за ядрен удар по най-важните обекти в страната.

"Тази безразсъзна военна провокация тласка ситуацията на Корейския полуостров по-близо до ръба на ядрена война", цитира Ройтерс Корейската централна телеграфна агенция /КЦТА/.

Трябва да се отбележи, че макар и В-1 да е разработен първоначално точно за хвърляне на бомби с ядрен заряд, от 1995 г. машините от този тип са преоборудвани за обикновени въоръжения. Следователно не би могло да става дума за отработване точно на ядрен удар, за което съобщи Пхенян.

Нещо повече – В-1 не могат да носят "майката на всички бомби" GBU-43/B – най-мощния от всички неядрени боеприпаси на въоръжение във ВВС на САЩ, какъвто прел април за първи път беше използван в бойни условия в Афганистан и който би могъл да представлява опасност за военните бункери на КНДР.

Няколко часа след изявлението на КЦТА за наближаваща ядрена война посолството на САЩ в Южна Корея съобщи, че директорът на ЦРУ Майк Помпео е пристигнал в Сеул и се е срещнал със служителите на посолството и с представители на американските въоръжени сили, които работят в страната.

Ройтерс припомня, че по-рано южнокорейската агенция Йонхап съобщи за среща на Помпео с ръководството на разузнаването и представители на президентската администрация на Южна Корея. Официален Сеул отказа да коментира тази информация. Такова изтичане на информация може да се разчет като явен сигнал към Пхенян: разузнаването на САЩ обновява цялата налична информация в случай на внезапно начало на военен конфликт.

Успоредно с такива еднозначно застрашителни сигнали като визитата на Помпео и ученията на стратегическите бомбардировачи в наддаването си с Ким Чен Ун Доналд Тръмп използва и позитивни сигнали. Така в понеделник в интервю за "Блумбърг" американският президент заяви в отговор на въпрос за възможността за среща със севернокорейския лидер: "Ако има необходимите условия, за да се срещна с него, тогава аз ще го направя, абсолютно. Ще бъде чест за мен да го направя".

По-късно обаче, отговаряйки на уточняващи журналистически въпроси, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър каза, че засега не вижда необходимите условия и в обозримо бъдеще подобна среща едва ли ще се състои.

Настоящата ескалация на конфликта продължава близо месец. В навечерието на отпразнуването на 105-ата годишнина от раждането на основателя на КНДР Ким Ир Сен и 85-ата годишнина от създаването на Корейската народна армия на 15 април се появиха опасения за провеждане от страна на Пхенян на поредните – шести ядрени изпитания в нарушение на забраната на ООН.

На 12 април Тръмп разпореди изпращането на армада начело с ядрения самолетоносач „Карл Винсън“ към бреговете на Корейския полуостров – по-късно обаче се оказа, че групировката продължава да изпълнява планирани съвместни учения с австралийския флот на 5 000 км южно.

В резултат Ким се ограничи до мащабни артилерийски учения, както и две неуспешни изпитателни изстрелвания на балистични ракети, последното от които беше в събота.

Същевременно Тръмп най-вероятно е получил от китайския президент Си Цзинпин, който беше на посещение във Вашингтон, принципно съгласие за засилване на натиска върху Пхенян във връзка с ядрената програма. Кораби, натоварени с въглища, които са основно перо в износа на Северна Корея, срещу която са наложени санкции, бяха спрени по пътя им към китайски пристанища и бяха върнати у дома.

Засега обаче Пекин не бърза с еднозначна подкрепа за далекоизточната инициатива на Тръмп. Ройтерс цитра например публикуваната в понеделник вечерта редакционна колонка на китайското издание Global Times, в която се казва, че макар и април може би е станал повратен момент, Вашингтон все пак трябва да продължи да полага собствени усилия за разрешаване на въпроса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите ако не мирясат скоро ще липсват на картата.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп нещо си го клати...
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 39 ТУРЦИЯ ИМА само НАТО ТАНКОВЕ АКО НЕ ЗНАЕШ
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСКАТА ТЕХНИКА Е НАЙ СКАПАНАТА ОТ ВСИ4КИ -- С 400 СЕ ОКАЗАХА 4Е ПАЗЯТ САМО 30 КМ С 30 ИМ ОТИВА ПОВЕ4Е ) А ЕДИН ТАРАЛЯСНИК ЗА ПРЕВОЗ НА ОВЦЕ ПОТОПИ РУСКИ БОЕН КОРАБ СЪВСЕМ НА СКОРО
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Пий си хапчето защото с Ердо всичко е възможно и ти ще се успокоиш.
24
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
И колко натовски танкове има в Турция ? САЩ не е НАТО момченце, базите в Турция са само и единствено на краварите и мустака може да ги разкара с една заповед затрябали са му кравари да му правят турска пролет и преврати.
23
2
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Как си представяш Турция да даде 1 трилион за системи ТААД ти имаш ли мозък в главата си и защо реши че Турция има само една база военна.
22
1
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Не знам кой ви е редактор, ама го уволнете.
21
10
 
5
 
! Отговори
ДО 25 преди 6 години
А защо Турция не купува ''качествено'' краварско ПРО и Южна Корея каза на Тръмп да си завре ПРО-то в дирника и ще си купят руско ПРО. Дoри НАСА си купува руски двигатели за совалките краварската техника е моралнo остаряла и поне от ерата на Рейгън дори Ким има по-модерни танкове и подводници. Краварника е наврян в *** г*з с президент хахо начело, ха - ха.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перчема срещу шишк0, много неравностойна борба ще е товаи накрая ще има грух-грух, квик-квик,квиииииии... и после тишина
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 Тъй ли ти каза вестник овча мисъл.
18
3
 
4
 
! Отговори
накъде върви тоя свя преди 6 години
Абе тя войната няма да бъде само корейска, ами ще стане американско-китайска. С вероятно използване и на ядрено оръжие.
17
6
 
5
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Турция ще закупи от Русия пво системи С 400!
16
5
 
7
 
! Отговори
за 13 преди 6 години
Те тия нямаха с какво да се репчат ама одаяниха няколко години. Бегай гледай някой филм за рамбо та дано мирясаш, недей си мисли че краварите няма да си платят господ забавя но не забравя.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента в който към бункерите на Ким полети дори една бомба Ким ще натисне червеното копче и краварника изчезва....По-скоро прасчо ще напълни памперса.
14
6
 
9
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Американската армия е морално разядена и не е в състояние да воюва,за 2016г.са регестрирани над 6хиляди случия на сексуални престъпления!?та тея меки китки ли ще воюват?
13
11
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАА-НЕ МЕ ТРИЙ преди 6 години
ЯДРЕН УДАР...НЕМА ДА ИМА!!!!!!!!!!!!Кимчо ше се усере още при първата атака на янките....!
12
9
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
В момента в който към бункерите на Ким полети дори една бомба Ким ще натисне червеното копче и краварника изчезва.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите лидери създават изкуствени врагове чрез медиите. То в Северна Корея даже и интернета им е филтриран. Сигурно в момента се излъчва по тв канал в Северна Корея филм посветен на това колко са лоши американците.
10
8
 
14
 
! Отговори
Да преди 6 години
Оставете страните да си живеят както искат,никой няма право да решава вместо хората иначе ни чака катастрофа.