Властта в Сирия отдавна вече е в чужди ръце

Асад не е в състояние да откаже нищо на Москва и Техеран
3 май 2017 21:24, Елка Василева
93
Властта в Сирия отдавна вече е в чужди ръце
Хасан Рохани и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Москва и Техеран са тези, които определят съдбата на Сирия. А Асад не е в състояние да им откаже нищо. Направи ли го, те по категоричен начин ще му покажат кой реално държи властта в страната. Дойче веле публикува анализ на Керстен Книп.

Техеран е разположен край Каспийско, а Дамаск – край  Средиземно море. По суша двата града ги делят близо 1 700 километра. Голяма част от пътя преминава през Ирак, където доскоро действаха терористите на Ал Кайда и на т.нар. „Ислямска държава”. Някои от тях все още са активни в региона. Затова пътуването по тези места си остава крайно рисковано. Алтернативата е да се пътува по море – от южната част на Ирак през Персийския залив около целия Арабски полуостров, после през Суецкия канал и оттам през Средиземно море - но този маршрут е твърде дълъг и изнурителен.

За страна като Иран, която активно се меси във военните действия в Сирия, подобен маршрут е неизползваем. За да изпълнява ролята си на най-важен закрилник на президента Асад, Техеран се нуждае от пътища за бързо придвижване – най-вече по въздуха. Американското списание „Critical Threats", издавано от консервативния мозъчен тръст American Enterprise Institute, пише, че Иран отдавна вече използва възможностите на въздушния транспорт.

От 2015 година насам Техеран постоянно разширява този „въздушен мост”, изграден с помощта на своята държавна авиокомпания, както и на една частна авиолиния.

"Честотата на регистрираните полети има пряка връзка с интензивността на боевете в Сирия. Твърде малко вероятно е Техеран да използва самолетите само за превоз само на граждански стоки", пише „Critical Threats”.

Представителите на Сирия – статисти без собствена воля

На преговорите за Сирия, които започват днес в Астана, представителите на режима на Асад на практика са гости на двамата си най-големи спонсори - Иран и Русия, на които режимът дължи политическото си оцеляване. Много неща говорят в подкрепа на тезата, че без Русия и Иран Асад отдавна щеше да е паднал от власт.

Има обаче и друго: двете закрилящи страни навярно са в състояние да крепят Асад, само защото действат заедно. Нито Русия, нито Иран биха имали сили поотделно да се справят с подобна задача. Асад навярно няма никакъв друг избор, освен да изпълнява желанията на двамата си партньори. Откаже ли да го прави, те несъмнено ще му покажат по недвусмислен начин кой държи властта в Сирия.

Публикуван през март анализ на американския Institute for the Study of War показва колко значима роля играе Иран за оставането на Асад на власт. От друга страна - явно нито Иран, нито Русия разполагат с неограничена власт в Сирия.

"Русия, Иран и режимът на Асад не са в състояние да наложат своя контрол над салафистко-джихадистките области и да осигурят там спокойствие в дългосрочна перспектива. За това им липсват както кадровите ресурси, така и стратегическите предпоставки", четем в анализа. От което следва, че тяхната военна роля е ограничена. Това обстоятелство обаче с нищо не променя факта, че "Иран и Русия са проникнали дълбоко в структурите на сирийската държава", пишат експертите на Institute for the Study of War.

Сирия – слуга на двама господари

Съответно сложни и крехки са военните взаимоотношения в лагера на Асад. Шест години след началото на бойните действия сирийската армия, която преди наброяваше около 100 000 души, междувременно има едва 30-40 хиляди боеспособни войници, се казва още в американския анализ. При това към тази група спадат и външни сили като например елитните части от Революционната гвардия на Иран, както и различни специални части и доброволчески отряди на сирийските алевити.

Голяма част от редовните сирийски войски според анализа са били разформировани и заменени от паравоенни групировки, част от които – свързани с организираната престъпност. Но тъкмо колапсът на редовната армия и подсилването на партизанските бойни части осигурявали оцеляването на режима.

Въпросните групи разполагат с близо 30 000 бойци, които са под командването на Иран – става дума за членове на иранската Революционна гвардия, бойци на Хизбула и шиитски доброволци от Ирак и Афганистан. Тези военни подразделения са много важни и поради това, че Русия се отказа от сухопътни операции в Сирия. Москва залага преди всичко на въздушните удари, за да предотврати по-големи човешки загуби в собствената си армия. Руските ВВС поддържат Иран, който пък върши „черната работа” по суша.

Помощта на Русия и Иран задържа режима на Асад на власт, но и го прави политически безсилен. Още по време на първия кръг от сирийските преговори в Астана през януари делегатите на Асад бяха по-скоро статисти, отколкото реално преговарящи. По всичко личи, че тази им роля няма да се промени и на сегашния кръг от преговори. Формално Асад все още е на власт в Сирия. В действителност обаче властта отдавна вече се намира в други ръце.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
6
 
! Отговори
замислен преди 1 година
А властта в BG в чии ръце е?
Като че ли също не можем да отказваме....
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властта в Сирия е в руски ръце.
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли още някой потопен "свръх модерен" руски шпионски крайцер от "ГОВЕДОВОЗ' ИЛИ ПАРЕН ВАПОР?
54
0
 
1
 
! Отговори
до 80 преди 1 година
Добре познаваш историята но не забравяй че всичко се променя. И там където е имало река пак ще тече вода някой ден. Рано или късно всичко си се подрежда според природните закони/или божиите, който както го разбира/, а не според човешките.
53
2
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Сирия беше пример за толерантност с христяните-копти, които сега масово са избити и прогонени от фундаменталистите. Нехайството на християнския свят за това е престъпно, макар че папата като че ли изрази някакъв протест в миналото
52
17
 
2
 
! Отговори
meetyou преди 1 година
Бащата на Башар и сега синът избиват християните и сунитите в района от десетилетия! Само за Ваша информация!
51
3
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Асад не е започнал пръв да избива никой. Шиитите са много по-малко от сунитите и нямат големи шансове. Странното в случая е, че бяха смазани държавите които открито заплашваха Израел и Иран е последната от тях - не че аз лично имам нещо против Израел.
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли Асад защо избива сунитите ,заради апетита на шиитски Иран да завладее земите на сунити те но забравят истинския господар по право на региона турците
49
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Това е вярно. Русия винаги е била ревнива и подозрителна по отношение на това което се случва на границите й: примери - Финландия, Афганистан, Грузия, Украйна..Като че ли е имало и има защо. Всъшност така и се е заформила Руската империя - с поглъщане на нови и нови гранични територии за гарантиране на сигърността й. Това обаче по-скоро е колонизация по старогръцки, а не западен образец - да отидеш и да заграбиш нещо на майната си
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Естествено, че чужди желаят Украйна, особено понеже граничи с Русия"

И най-вече самата Русия я желае. Именно защото си граничат една с друга.
47
3
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Естествено, че чужди желаят Украйна, особено понеже граничи с Русия
46
6
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Американски банки целенасочено финансираха "жадните" за имане гърци за да "улеснят" икономическата криза в Европа - това не е моя хипотеза. Когато Германия (Меркел) проплака, вече беше очевидно че Гърция е неплатежоспособна. Въпреки това Гръцките правителства продължаваха да крият банкрута. Това, разбира се е друга тема...
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Гърция е в икономическо блато, не без помоща на западните банки. Украйна е
фашизирана. Трябва да се признае, че Русия никога не успя да постигне
единство и хармония в православния свят. Не, че не е оптивала."

Все едно сега банката да е виновна, че комшията е теглил ипотечен кредит за апартамент и не може да си погасява вноските на които сам се е подписал. Украйна пък не е "фашизирaна", ами просто много чужди я желаят. А религията създава войни.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И властта в България е в ръцете на други двама господари - Брюксел и Вашингтон."

Грешка... в ръцете на други 3-ма е! Забрави Москва!
43
7
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ами мъчно им е на американските мекерета,но е факт-Асад(или по-скоро истинската Сирия) не пада!Безсилна злоба,планът не върви,а сроковете изтичат!Досега САЩ трябваше да са постигнали вече Пълния Световен Контрол!Един от Господарите* вече пукна,не дочаквайки мечтаното!Дай Боже и другите да го последват,а и наследниците да не дочакат!Земята НЕ МОЖЕ да е САМО за "Богоизбраните"!
*Рокфелер,на 101г
42
1
 
2
 
! Отговори
упс... преди 1 година
До Гост
-----------

Прав си колега!
И за едното, и за другото!

Остава да видим каква ще е развръзката!
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И властта в България е в ръцете на други двама господари - Брюксел и Вашингтон.
40
6
 
18
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Западният християнски свят както винаги се опитва да изолира и санкционира Русия -една от главните пречки по пътя на свтовното им господство. Русия този път вече не е сама, а има мощна подкрепа и респект от Китай, Индия, Латинска Америка и каквото по-нормално е останало от арабският свят
39
10
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Источният християнски свят е малко или много на колене, при това само Сърбия пострада от война. България беше разграбена без война. Гърция е в икономическо блато, не без помоща на западните банки. Украйна е фашизирана. Трябва да се признае, че Русия никога не успя да постигне единство и хармония в православния свят. Не, че не е оптивала.
38
2
 
8
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
Цялоста на Сирия в бившите и граници е минало!

Твърде много външни и вътрешни интереси и влияния са се сблъскали в Сирия!
На САЩ, Европа и Израел с така наречената западна коалиция.
На С. Арабия и Катар
На Русия.
На Иран.
На Турция.
На кюрдите.

Пък и самите сирийци не са наясно - кой за кого е!
Именно поради тази причина Асад се страхува да обяви всеобща мобилизация

Същото се отнася и за цялоста на Ирак!

Въобще дойдат ли "освободителите" от САЩ, край на цялоста на освободената от тях държава