Властта в Сирия отдавна вече е в чужди ръце

Асад не е в състояние да откаже нищо на Москва и Техеран
3 май 2017 21:24, Елка Василева
93
Властта в Сирия отдавна вече е в чужди ръце
Хасан Рохани и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Москва и Техеран са тези, които определят съдбата на Сирия. А Асад не е в състояние да им откаже нищо. Направи ли го, те по категоричен начин ще му покажат кой реално държи властта в страната. Дойче веле публикува анализ на Керстен Книп.

Техеран е разположен край Каспийско, а Дамаск – край  Средиземно море. По суша двата града ги делят близо 1 700 километра. Голяма част от пътя преминава през Ирак, където доскоро действаха терористите на Ал Кайда и на т.нар. „Ислямска държава”. Някои от тях все още са активни в региона. Затова пътуването по тези места си остава крайно рисковано. Алтернативата е да се пътува по море – от южната част на Ирак през Персийския залив около целия Арабски полуостров, после през Суецкия канал и оттам през Средиземно море - но този маршрут е твърде дълъг и изнурителен.

За страна като Иран, която активно се меси във военните действия в Сирия, подобен маршрут е неизползваем. За да изпълнява ролята си на най-важен закрилник на президента Асад, Техеран се нуждае от пътища за бързо придвижване – най-вече по въздуха. Американското списание „Critical Threats", издавано от консервативния мозъчен тръст American Enterprise Institute, пише, че Иран отдавна вече използва възможностите на въздушния транспорт.

От 2015 година насам Техеран постоянно разширява този „въздушен мост”, изграден с помощта на своята държавна авиокомпания, както и на една частна авиолиния.

"Честотата на регистрираните полети има пряка връзка с интензивността на боевете в Сирия. Твърде малко вероятно е Техеран да използва самолетите само за превоз само на граждански стоки", пише „Critical Threats”.

Представителите на Сирия – статисти без собствена воля

На преговорите за Сирия, които започват днес в Астана, представителите на режима на Асад на практика са гости на двамата си най-големи спонсори - Иран и Русия, на които режимът дължи политическото си оцеляване. Много неща говорят в подкрепа на тезата, че без Русия и Иран Асад отдавна щеше да е паднал от власт.

Има обаче и друго: двете закрилящи страни навярно са в състояние да крепят Асад, само защото действат заедно. Нито Русия, нито Иран биха имали сили поотделно да се справят с подобна задача. Асад навярно няма никакъв друг избор, освен да изпълнява желанията на двамата си партньори. Откаже ли да го прави, те несъмнено ще му покажат по недвусмислен начин кой държи властта в Сирия.

Публикуван през март анализ на американския Institute for the Study of War показва колко значима роля играе Иран за оставането на Асад на власт. От друга страна - явно нито Иран, нито Русия разполагат с неограничена власт в Сирия.

"Русия, Иран и режимът на Асад не са в състояние да наложат своя контрол над салафистко-джихадистките области и да осигурят там спокойствие в дългосрочна перспектива. За това им липсват както кадровите ресурси, така и стратегическите предпоставки", четем в анализа. От което следва, че тяхната военна роля е ограничена. Това обстоятелство обаче с нищо не променя факта, че "Иран и Русия са проникнали дълбоко в структурите на сирийската държава", пишат експертите на Institute for the Study of War.

Сирия – слуга на двама господари

Съответно сложни и крехки са военните взаимоотношения в лагера на Асад. Шест години след началото на бойните действия сирийската армия, която преди наброяваше около 100 000 души, междувременно има едва 30-40 хиляди боеспособни войници, се казва още в американския анализ. При това към тази група спадат и външни сили като например елитните части от Революционната гвардия на Иран, както и различни специални части и доброволчески отряди на сирийските алевити.

Голяма част от редовните сирийски войски според анализа са били разформировани и заменени от паравоенни групировки, част от които – свързани с организираната престъпност. Но тъкмо колапсът на редовната армия и подсилването на партизанските бойни части осигурявали оцеляването на режима.

Въпросните групи разполагат с близо 30 000 бойци, които са под командването на Иран – става дума за членове на иранската Революционна гвардия, бойци на Хизбула и шиитски доброволци от Ирак и Афганистан. Тези военни подразделения са много важни и поради това, че Русия се отказа от сухопътни операции в Сирия. Москва залага преди всичко на въздушните удари, за да предотврати по-големи човешки загуби в собствената си армия. Руските ВВС поддържат Иран, който пък върши „черната работа” по суша.

Помощта на Русия и Иран задържа режима на Асад на власт, но и го прави политически безсилен. Още по време на първия кръг от сирийските преговори в Астана през януари делегатите на Асад бяха по-скоро статисти, отколкото реално преговарящи. По всичко личи, че тази им роля няма да се промени и на сегашния кръг от преговори. Формално Асад все още е на власт в Сирия. В действителност обаче властта отдавна вече се намира в други ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Режима в краваристан е в ръцете на руските хакери.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Режима в Краваристан се сменя на всеки 4 години то не бяха евреи, кенийци и всекакви роми да управляват оная клоака, те се загрижили за Сирия , че там превърнаха всичко в руини края на краваристан се вижда.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14 Ти и с далекоглед да го видиш ,пак няма да си, спомниш,,, Пък и има ли с какво да помниш ?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24 Ами наприме,р когато прати полицията да окървави главите на протестиращите на Орлов мост и го изгониха за първи път. Скри се в Козяк и 24 часа не посмя да излезе ог страх . То не бе кандърми ,молби,обещания да се прибере ,хеле с 50 гавази охрана излезе .И оттогава с денонощна охрана- удвоена и на отчет в сградата на Козяк . И на инструктаж ,разбира се .
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ ...а петролеца ,петролеца кого щеше да последва ? ........ И Садам, кой знае къде си изкара старините ? Все пак беше тяхно куче .От Тикрит . Същият произход като на ,,Кралете ,,на Саудитска Арабия . Операция ,,Дьонме ,,
12
1
 
15
 
! Отговори
едно и също преди 6 години
Ей, разсъждавате от вашата примитивна гледна точка.да не би Русия и Иран да имат полза от това сирия да се дестабилизира (че да им показват каквото и да е). и трите стани са партньори, а иран и русия нямат никакво желание да се бъркат във вътрешните работи на Сирия, поне на този етап. цялата история е като южен поток през бг е лош за ЕС, северен 2 през Германия е добър, Русия ли ни прецака или нашите партьори? Ама ние сме пример за соверинитет и демокрация, дай да плюем по Сирия
11
2
 
24
 
! Отговори
долния:) преди 6 години
Каква хубава демокрахочна държава можеше да стане от Сирия ако не бяха тея Русия и Иран...., я вижте Либия к'ва хубава демокрация стана откак го няма онзи зъл диктатор Кадафи ами Ирак ...аааама ха айде сега друго нещо си е демокрацията що са ви тез диктатори лоши
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в България отдавна е в чужди ръце . Затова комуниста от Банкя, виси на Козяк като со..пол поне 2 пъти в седмицата . На чужд гроб сте тръгнали да плачете. Гьотферени .
9
3
 
21
 
! Отговори
както.каза.колегата преди 6 години
Ако не бяха Русия и Иран отдавна Асад да е последвал Кадафи и Сирия да е последвала Либия - разклатена разграбена и разделена държава с осмукан от Американски компании петрол
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Русия и Асад са ви виновни и първи приоритет.На мен приоритет ми е България. Я кажете за нас, в чий ръце е нашата власт? На кого сме слуги ние, кой е нашият господар?!p.s. риторичен въпрос, но все пак:)
7
2
 
22
 
! Отговори
благодарност преди 6 години
Иран и Русия спасиха Сирия от унищожение а Европа от огромна терористична държава съвсем наблизо ако ИД беше превзела Сирия,не ми се мисли тогава какво щеше да стане,така че трябва да сме им благодарни а не да пишем глупости.
6
2
 
13
 
! Отговори
хех преди 6 години
Ми то и България уж независима държава пък Бойко припка Американската ембасада като *** на повикване
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ни интересува нас това, как е режима в Германия още ли са на командно дишане и ги е страх Путин да не ги изяде.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да ето как стават нещата, а Кадафи като отказа на краваристан какво се случи Русия и Иран не са терористи и крадци, че да искат нещо от Асад там са за да му предложат помощ. А баба Мурсула не е всъстояние да откаже нищо нa тарамбуките.
3
6
 
6
 
! Отговори
пак преди 6 години
фейк нюз ....
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин и иранският президент разглеждат музей на изкуството от Соц-реализма.- Това е танк Т-2 от Втората световна война - обяснява Путин. Това е барелеф, изобразяващ масова колективизация.А това е картина, изобразяваща джихадист и садист (на снимката).- Това е огледало - обяснява уредничката на музея.
1
6
 
27
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Да бе, а ИД сигурно са несправедливо обвинени невинни жертви на Кремълска пропаганда?! Жалки сте!