Макрон – проевропеeцът, с шанс да стане най-младия президент

Той държи на санкциите срещу Русия и иска натиск над Асад
110
Макрон – проевропеeцът, с шанс да стане най-младия президент
Снимка: БТА

На 39 години. Точно на толкова е Еманюел Макрон – кандидатът, който ако бъде избран за президент на изборите утре, ще стане най-младият президент на Франция.

Роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен, той е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

Още по темата
И макар Макрон да не е заемал досега изборна длъжност, той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

Макрон категорично е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА.

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва АП.

И не само това. Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят.
В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат.

Макрон се обяви и за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО.

В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени й заради Украйна. По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца.

В социалната и икономическата сфера Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Центристът планира да премахне общо 120 000 работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 000 нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Макрон предлага през идните три години да освободи 80 процента от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние. Той предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 милиарда евро. Това ще бъде съпътства от съкращаване на разходите на администрацията с 60 милиарда евро, като това пък ще стане основно чрез промени в програмите за социално осигуряване и за здравеопазване.

Макрон предлага инициативи в областта на заетостта и инвестиции от 50 милиарда евро, насочени основно към обучаване на работна ръка и върху зелената енергия. В областта на енергетиката Макрон обещава да намали до 2025 г. дела на ядрената енергетика с 50 процента в производството на електричество, допълва Франс прес.

Личният живот на Макрон също поражда интерес. Той е женен от 10 години за Брижит Макрон, която е с 24 години по-възрастна от него. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок. По онова време Брижит, която е потомка на семейство на производители на сладкарски и шоколадови изделия, е омъжена за финансист и има три деца - две момичета и един син.

Любовта между Брижит и Еманюел се заражда още тогава, когато те съвместно работят по създаването на пиеса. Заради противопоставяне на близките на Макрон, двамата се разделят, но се събират по-късно, когато тя е вече разведена. Женят се през октомври 2007 година.

Брижит Макрон присъстваше често на предизборните прояви на съпруга си. Двете й дъщери от първия й брак Лоранс и Тифен също водеха кампания в подкрепа на Макрон. Еманюел Макрон и Брижит нямат деца, но тя има седем внуци.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
12
 
! Отговори
н преди 6 години
Русия няма да спи като стане той президент
30
8
 
23
 
! Отговори
ГМО преди 6 години
Макрон за мен е неоспорим и звратеняк и политическо ГМО Няма да е добре да се пуска това извратено гмо във властовата система на значима за ЕС държава каквато е Франция
29
1
 
8
 
! Отговори
( преди 6 години
Разбира се Гюнтер, ти си прав. Евреите тепат палестинците, турчаците унищожават кюрдите, но Европа е заета със себе си, тук бедствие, там теракт и те така.
28
4
 
31
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Макарон вече е поставен за президент,то това беше ясно още когато по такъв,слабо казано дибилски начин го кандидатираха дискридитирайки и мачкайки всичко неизгодно на банкерите.Много грозна действитекност...Арабелите , кюмюра и геййвити ще си го изберат щото са мнозинство,пък и кой брои бюлетините..Но идва краят на тази пасмина,или края на,света,щото така повече не може,Гавра с,всичко.нормално и гавра с ощочовешките ценности и морал.Явно на някой му трябва война,и то спешно.
27
5
 
29
 
! Отговори
))))) преди 6 години
Макарон Ротшилд Чифутов, представител на пакс американа, БАБОЛЮБЕЦ НЬЕДЕН.
26
1
 
19
 
! Отговори
Хъх преди 6 години
"В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия"Сами се сетете кой е автор на хакерските атаки срещу него....Не бе, не е ***, сигурно е Башар Асад.
25
24
 
13
 
! Отговори
MoX преди 6 години
Чета му биографията и ми става едно радостно , за франсетата, щото си избират свестен и умен човек за лидер.Радвам се и за всички българи, които емигрираха във Франция.И ми е едно тягостно за нас. За нашия избор и въобще ...
24
8
 
28
 
! Отговори
тя преди 6 години
Най- младия президент с най- старата жена!
23
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент на евроатлантическите банкстери. Има нещо извратено в този човек. Първо ще намали правата на работещите, после ще се разглеждат пет за четири по бързата процедура исканията за убежище и ще напълни страната с мигранти, уж "евтина работна ръка"...
22
8
 
30
 
! Отговори
тя преди 6 години
Тоя ли ще управлява Франция?Като гледам каква жена си е избрал , съдя за ума му!
21
6
 
26
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Европейски ценности!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ясно,че ще го изберат,тя Льо Пен милата е неизбираема,по простата причина,че чуе ли се крайно дясно и хората си представят нацисти,черепи в асфалта и така нататък. Обаче този ми прилича на скрита лимонка,ако наистина разтовари бюрокрацията и данъчната ставка, Франция ще надигне глава.Те не са некадърни, но много тежка бюрокрация и неразумна социална политика.
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ученик се занимава с любов с 24 години по-възрастна него жена? Там нямат ли закони за педофилия?
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички които завършват елитни ущилища стават като този макарон.
17
30
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Истински мъж и смелчага много земен тип, жена му е супер за възрастта си. Пък нищо чудно и някоя внучка да оправя. Важното е, че не се срамува и не крие жена си. Очертава се дълъг и успешен мандат за г-н Макрон и красивите жени около него.
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя не е добре.
15
6
 
22
 
! Отговори
ЛЬО ПЕН преди 6 години
Да живееее ЛЬО ПЕН и долу третополовия вреден съюз...закриване на терористичната организация НАТО...Българските национални предатели и мекерета на БЕСИЛОТО.....ние от народа ги знаем кои са за 27- годишното ЕвроГейско робство и геноцид над народа...ще дойде и този ден продажниците ще бъдат обесени до 9- то коляно насред жълтите павета...да живееее новата РЕВОЛЮЦИЯ,ДОЛУ Третополовия съюз..да живеее Братската Непобедимата ЧЕРВЕНА АРМИЯ
14
3
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Поредният извра теняк!
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глобален президент на банки и ЕС
12
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мяза на Плевнелиев, същия.