Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена

Медиите коментират избора на Еманюел Макрон
Обновена: 8 май 2017 12:53 | 8 май 2017 07:30, Александър Попов
184
Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена
Снимка: Reuters

Избирането на проевропейския центрист Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е победа над популизма и облекчение за Европа, но на най-младия френски държавен ръководител предстои много работа, пишат френски и чуждестранни вестници, цитирани от Франс прес.

Още по темата
Според парижкия "Монд" има много неща, заради които този успех е относителен: голяма част от французите са гласували не за центристкия кандидат, а против крайната десница, а празните или невалидни бюлетини са рекорден брой. Еманюел Макрон ще бъде президентът, чиято легитимност, основаваща се на изборните урни, най-бързо ще бъде поставена под въпрос, добавя "Монд".

Левият "Либерасион" пише, че това е победа под натиск, защото големият брой въздържали се, въпреки заплахата от Националния фронт, вече е знак за недоволство от новия президент.

За десния "Фигаро" резултатът от изборите не е толкова убедителен, тъй като на тях се въздържаха най-голям брой избиратели от 1969 г. и електоратът се пръсна в четири блока. Вестникът прогнозира трудни парламентарни избори за новия президент.

Либералният икономически всекидневник "Лез'еко" приветства "избора на надеждата и новото лице на Франция - млада, дръзка и завладяваща".

Комунистическият "Юманите" пише, че "започва нова битка за оспорване на либералната политика, обявена от новия държавен глава".

Според испанския "Паис" Франция избра Макрон и възпря популизма. "Франция каза не. Победата на Еманюел Макрон - проевропейски бивш либерален банкер, възпря вълната на популисткото недоволство, което удържа победа на президентските избори в САЩ през ноември и преди това на референдума във Великобритания. След Брекзит и Тръмп няма да има Льо Пен", посочва "Паис".

Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне": "Европа избягна кошмара. Немислимото не се случи: Франция няма да бъде управлявана от крайнодясна лидерка. Ясната победа на Еманюел Макрон вдъхва доверие, но въпреки това Европа не бива да си прави илюзии".

"Ясната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция", отбелязва левият германски "Тагесцайтунг".

"Пожелаваме ви късмет, господин Макрон, ще имате нужда от него", пише британският "Гардиън", за който е тревожен рекордният брой гласове за крайната десница. "Всеки друг резултат би бил катастрофа за Европа. И за щастие, поне веднъж социологическите анкети се оказаха точни", добавя "Гардиън".

За "Ню Йорк таймс" победата на Макрон е голямо облекчение за Европа. Но вестникът предупреждава, че избраният за президент е изправен пред големи предизвикателства. "Той застава начело на дълбоко разделена страна, също като САЩ, Великобритания и други големи демокрации".

Руският ведомости пише, че французите са избрали "кандидата, представляващ основните принципи на Петата република: управление от квалифициран елит и привързаност към европейската демокрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росен Плевнелиев е поздравил Емануял Маркон с изборната победа и е изпратил на подарък на госпожа Маркон *** размер XXXXL.
102
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един тамтеб те грее единствено слънцето Путин, но вече си толкова слънчасъл, че скоро ще получиш слънчев удар след изборите в Германия.
101
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111"и ще пали свещ след всеки ислямски атентат"Скоро няма да има атентати във Франция, Путин загуби, на никого вече не са нужни атентати.
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ще пали свещ след всеки ислямски атентат
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието трябваше да е "Във Франция победи популизма". Сега ще се нагледам на един много куул президент, който е много куул с медиите, отваря врата на жена си, много е куул с *** и въобще поредният обонгопитек.
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 108В Париж Макрон бие със 90%--------------Въпреки това на някои хора им си привижда дълбоко разединение във Франция, ЕС и Европа. Абе мечтание от Шуман.
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Париж Макрон бие със 90%
96
6
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Съпругата му била учителка по литература,е и,ако беше преподавател по научен комунизъм щяхте ли да сте по спокойни?
95
3
 
3
 
! Отговори
Имате ли вино? преди 6 години
Имате ли руйно вино, дайте го насам!Руйно лие то, руйно или не,щом се казва руйно вино, дайте го насам!
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин в нокаут тиририрам
93
8
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Каква я мислихме с товариш Путин каква стана. Мислехме да победим на изборите в Холандия и Франция, а след това и в Германия, нооо... нещата се обърнаха и инкасираме само загуби след наcирането на товариш Путин с Тръмп. Вече товариш Путин не е убеден и в брекзита, появиха се нощни *** у таваришча че брекзит няма да има.
92
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франсетата са умни. Знаят за кого да гласуват. За Ротшилдското жуже, което никога няма да им отнеме правото да бъдат разстрелвани с калашници в концертните зали и дискотеките, да бъдат мачкани с бетонобъркачки, да ги ръггат с ножове за дюнери на Шанз Елизе, от време на време по някой взривен като празничен фойерверк. Се ла ви. Вива Франс.
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСТОРИЯ:В която МАКРОН ще е по-стар от жена си, т.е. след десетилетия... може и да отчете първата стъпка към голямата грешка.Втората ще е на есен.
90
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофили, натикаха ли ви обратно показалия се навън путински *** Льо Пен? Боли много нали?
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарона най си върви с провансалска плескавица гурме,
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разединение?!? Какво разединение може да има когато резултатът е 66% на 33%, разединение има при Брекзита където нещата са на кантар. На някои путински марионетки у нас много, ама много им се иска да има разединение в ЕС и Европа.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шшшшшшшшт!Шшшшшшшшамарииии!
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пляс-пляс шамарите, водно колелооо....Ето ги Макароните, водно колелооооо....
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилската мъка може да се облекчи само с Бояришник закупен от берьозката. Русофилчовци побързайте, че количествата са ограничени. Следващата доставка на Бояришник ще е чак за изборите в Германия.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шамарената фабрика отвори врати във френския прованс. Даже без еврофинансиране. Благотворително.