Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена

Медиите коментират избора на Еманюел Макрон
Обновена: 8 май 2017 12:53 | 8 май 2017 07:30, Александър Попов
184
Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена
Снимка: Reuters

Избирането на проевропейския центрист Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е победа над популизма и облекчение за Европа, но на най-младия френски държавен ръководител предстои много работа, пишат френски и чуждестранни вестници, цитирани от Франс прес.

Още по темата
Според парижкия "Монд" има много неща, заради които този успех е относителен: голяма част от французите са гласували не за центристкия кандидат, а против крайната десница, а празните или невалидни бюлетини са рекорден брой. Еманюел Макрон ще бъде президентът, чиято легитимност, основаваща се на изборните урни, най-бързо ще бъде поставена под въпрос, добавя "Монд".

Левият "Либерасион" пише, че това е победа под натиск, защото големият брой въздържали се, въпреки заплахата от Националния фронт, вече е знак за недоволство от новия президент.

За десния "Фигаро" резултатът от изборите не е толкова убедителен, тъй като на тях се въздържаха най-голям брой избиратели от 1969 г. и електоратът се пръсна в четири блока. Вестникът прогнозира трудни парламентарни избори за новия президент.

Либералният икономически всекидневник "Лез'еко" приветства "избора на надеждата и новото лице на Франция - млада, дръзка и завладяваща".

Комунистическият "Юманите" пише, че "започва нова битка за оспорване на либералната политика, обявена от новия държавен глава".

Според испанския "Паис" Франция избра Макрон и възпря популизма. "Франция каза не. Победата на Еманюел Макрон - проевропейски бивш либерален банкер, възпря вълната на популисткото недоволство, което удържа победа на президентските избори в САЩ през ноември и преди това на референдума във Великобритания. След Брекзит и Тръмп няма да има Льо Пен", посочва "Паис".

Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне": "Европа избягна кошмара. Немислимото не се случи: Франция няма да бъде управлявана от крайнодясна лидерка. Ясната победа на Еманюел Макрон вдъхва доверие, но въпреки това Европа не бива да си прави илюзии".

"Ясната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция", отбелязва левият германски "Тагесцайтунг".

"Пожелаваме ви късмет, господин Макрон, ще имате нужда от него", пише британският "Гардиън", за който е тревожен рекордният брой гласове за крайната десница. "Всеки друг резултат би бил катастрофа за Европа. И за щастие, поне веднъж социологическите анкети се оказаха точни", добавя "Гардиън".

За "Ню Йорк таймс" победата на Макрон е голямо облекчение за Европа. Но вестникът предупреждава, че избраният за президент е изправен пред големи предизвикателства. "Той застава начело на дълбоко разделена страна, също като САЩ, Великобритания и други големи демокрации".

Руският ведомости пише, че французите са избрали "кандидата, представляващ основните принципи на Петата република: управление от квалифициран елит и привързаност към европейската демокрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
мм преди 6 години
El Mudo - Chacarron Macarron - Новия химн на Франция. Ай честито!
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Довиждане бабишкера :) ходи сей лозя на село.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спечели политическата генетика....
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, много хубаво не е на хубаво....
59
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Изобщо не е разделена - това е нормалното в нормалните държави. Разделението липса само в такива като Северна Корея. До едно време.
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64"В ютюб има клип как един фрацузин наби такъв шамар на Макрон че още му пищят ушите. Много го обичат във Франция, нема що."То щото много обичат твоя Путин, затова не смее да излезе от бронирания автомобил и спират движението в половин Москва ако кортежа му излезе по улиците. На всички им прави впечатление че народа около Путин които правят масовка около него са едни и същи независимо дали е в Москва или Владивосток.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много рано сте почнали бе , вие не спите ли :)
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да си обичан от всички. Те и *** ги суркаха по улицата и ги стреляха 89 та , но още имат поклонници и тъпири да им се радват .
55
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ютюб има клип как един фрацузин наби такъв шамар на Макрон че още му пищят ушите. Много го обичат във Франция, нема що.
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да обиждате или бьзикате Макрон Велики! 90% от избирателите на френския народ гласуваха за него! За туй никой освен французите неможе да прецени кой ще бьде по добрия водач за Франция!
53
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво разединение няма във Франция. Напротив има обединение и то около русофобията предизвикана от руските атентати чрез машата ИД, постоянните хибридни атаки, лъжите на руските пропагандни централи Раша Тудей и Спутник, хакерските атаки, подпомагането на маргинали като Льо Пен. Всичко това предизвиква омраза и ненавист към гравния враг на Франция Русия. Това се осъзнава от все повече французи. Путин успя да превърне 66% от политически активните французи в русофоби.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ей 57Заблуждаваш се, нито трябва да се радват, нито да проклинат! Това Е ОБЕКТИВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА!!! Ако десега повече от 90% от народите, като телета вървяха след лудите идеи на глобализма и пълното размиване на човешките ценности, то ПРИРОДАТА СИ ВЗЕМА СВОЕТО! Природата, езиците, културата, традициите....НИКОЙ ЕТНОСТ ИЛИ НАРОД НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕН, всеки иска да го уважават! Оттам идва и разделението. Докато на капитала му е все едно кой ще му робува - бели или черни роби....
51
6
 
2
 
! Отговори
нали преди 6 години
До Адам СмитСтранно е някой който живее в панелката на родителите купена по времето на соца да пише такива глупости,това лице е болно от омраза която замъглява всичко.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого не предстои много работа, нормално.
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трудно е да се прецени коя от двете платформи е популизъм.. така че по -леко със заглавията.. ;)
48
1
 
11
 
! Отговори
ей преди 6 години
Франция е умален модел на настроенията в цяла Европа,и не знам какво толкова се радват някой на разделението на хората,те и за Тръмп се радваха а сега го проклинат.
47
5
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Франция , и Европа - няма да станат Ню Орлеанс! По-скоро Сомалия!Гибоноидите ще продължат настъплението си по всички фронтове!
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що, на изток от нас още се кланят на мумията на един сифилитик и имаха начело параноиден шизофреник, който заби маса хора в лагери.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В други държави от източния блок + Армения Куба Венецуела са описани още по фрапантни заболявания от прекаран 70 годишен диспансер.
44
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водещи лидери в Европа масово имат проблеми,които Фройд е описвал,а психиатрите лекуваха.Същите проблеми сега се приемат за нормалност,така от частното ще влезем и в общественото-ексцесиите,извращенията...ще ни бъдат наложени като норма.Този баболюб има личностен проблем,който ще се отрази и на политиката,която ще води Франция,а отражение ще има и в политиката на Европа!