Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена

Медиите коментират избора на Еманюел Макрон
Обновена: 8 май 2017 12:53 | 8 май 2017 07:30, Александър Попов
184
Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена
Снимка: Reuters

Избирането на проевропейския центрист Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е победа над популизма и облекчение за Европа, но на най-младия френски държавен ръководител предстои много работа, пишат френски и чуждестранни вестници, цитирани от Франс прес.

Още по темата
Според парижкия "Монд" има много неща, заради които този успех е относителен: голяма част от французите са гласували не за центристкия кандидат, а против крайната десница, а празните или невалидни бюлетини са рекорден брой. Еманюел Макрон ще бъде президентът, чиято легитимност, основаваща се на изборните урни, най-бързо ще бъде поставена под въпрос, добавя "Монд".

Левият "Либерасион" пише, че това е победа под натиск, защото големият брой въздържали се, въпреки заплахата от Националния фронт, вече е знак за недоволство от новия президент.

За десния "Фигаро" резултатът от изборите не е толкова убедителен, тъй като на тях се въздържаха най-голям брой избиратели от 1969 г. и електоратът се пръсна в четири блока. Вестникът прогнозира трудни парламентарни избори за новия президент.

Либералният икономически всекидневник "Лез'еко" приветства "избора на надеждата и новото лице на Франция - млада, дръзка и завладяваща".

Комунистическият "Юманите" пише, че "започва нова битка за оспорване на либералната политика, обявена от новия държавен глава".

Според испанския "Паис" Франция избра Макрон и възпря популизма. "Франция каза не. Победата на Еманюел Макрон - проевропейски бивш либерален банкер, възпря вълната на популисткото недоволство, което удържа победа на президентските избори в САЩ през ноември и преди това на референдума във Великобритания. След Брекзит и Тръмп няма да има Льо Пен", посочва "Паис".

Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне": "Европа избягна кошмара. Немислимото не се случи: Франция няма да бъде управлявана от крайнодясна лидерка. Ясната победа на Еманюел Макрон вдъхва доверие, но въпреки това Европа не бива да си прави илюзии".

"Ясната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция", отбелязва левият германски "Тагесцайтунг".

"Пожелаваме ви късмет, господин Макрон, ще имате нужда от него", пише британският "Гардиън", за който е тревожен рекордният брой гласове за крайната десница. "Всеки друг резултат би бил катастрофа за Европа. И за щастие, поне веднъж социологическите анкети се оказаха точни", добавя "Гардиън".

За "Ню Йорк таймс" победата на Макрон е голямо облекчение за Европа. Но вестникът предупреждава, че избраният за президент е изправен пред големи предизвикателства. "Той застава начело на дълбоко разделена страна, също като САЩ, Великобритания и други големи демокрации".

Руският ведомости пише, че французите са избрали "кандидата, представляващ основните принципи на Петата република: управление от квалифициран елит и привързаност към европейската демокрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
160 преди 6 години
Толкова ли не намериха млади,амбициозни лидери с идеи,водачи а пробутват претоплена манджа.Да ти предскажа ли нещо това бяха президенски избори,сега идват реалните а там ще е баталия,ще се роди толкова слабо правителство на компромиса че французите жална им маика
142
3
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Да, във Франция либерал-шuзoфpeнията победи "популизма".
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До маилс А бе, амсълак, коя държава не е разделена , БЕ - Англия, Франция, САЩ, Турция, Италия, че даже и България...
140
6
 
12
 
! Отговори
маилс преди 6 години
Само болен мозък може да определи национализма като популизъм,в избора между бабичка и *** на бабички няма нищо красиво,жал ми е за французите но те пък винаги са били нация с особенни предпочитания...
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-точно про-американецът на който не му пука нето за франция нито за европакато нашите управляващи- собствения джоб изпълняваме заръките на краваршингтонтоя същия направи програма за увеличаване на работното време и да се работи в събота и неделязащото на супербогатите парите им се виждат малко и народеца трябва да се потруди какви са тия кредни класи - отживелици от миналото2 процента собственици и останалото роби--едни по-нахранени други по гладни и т.н.но облъчени с медиите
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
lвъв франция победи соропитешкия популизъмкак можеш да избереш за президент икономическия министър на тотално провалилия се предишен президентсегашното положение на франция - което всички казват че е лошо- предвид какво е било а не какво е при нас е в резултат точно на тоя икономически министърно медиите на страната на банките а такива мекерета за 50 години американците са си осигурили с дузини и ги вадят когато им потрябватте започнаха 60-те при дегол- студентските вълнения- така е и в герм
137
2
 
4
 
! Отговори
въшльо преди 6 години
с лице на гнида - въшките отново победиха
136
2
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Какво точно е "победило" във Франция изобщо още не е ясно!
135
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая сутрин по радиото чух че има масови безредици във франция заради избирането на тоя третополов индивид но тук не виждам да пише никъде за това
134
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати и заглавието , нека някой да ми обясни какво е популизъм , според мен победи ислямизацията и третия пол
133
2
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ Т.НАР. "ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ" ИЗОБЩО НЕ Е НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ!!!ЗА ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, ПОБЕДИЛИЯТ НА ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗБРАН ПОНЕ ОТ 50 + 1 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС (Т.Е. ОТ МНОЗИНСТВОТО!)!!!УВИ, ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ!!!ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е:ВЛАСТ НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЧРЕЗ ПРОПОРЦИОНАЛНО ИЗБРАНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!!
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"напълнете с арабите мръсните франсета"---Не сме в 19-ти век, враждите с французите не са на дневен ред. Време е белите хора да се обединим, иначе сме загубени като раса. Има много фрацузи, които се борят за бъдещето на бяла Европа. Например Europa Rising във ФБ.
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
напълнете с арабите мръсните франсета!! Да им дойде акъла или да се станат част от "религията на мира"
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкият,двойна жертва-на банкера Ротшилд и на учителка ***..филка.
129
2
 
4
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Защо ли ми трият коментарите...кой знае колко панелни *** ги репортватхахахахахха.
128
1
 
6
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Играта е много по-голяма, ЭА ПАРИТЕ НА СВЕТА:-)))!!! Лек ден на всички!!!
127
5
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Ситуацията е същата както при нас при избирането на Радев. Българите гласуваха не за Радев , а против ц. Цачева.Това бе най големия провал на Борисов.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промитите либерални мозъци франсетата гласуваха за популиста макарон..Не е далече времето когато ще се молят на Мари да ги поведе..
125
3
 
16
 
! Отговори
Хранция преди 6 години
Няма обяснение как франзуците, високомерни и неучтиви към източно-европейците, със самочувствието на нацията, дала модерните идеи и култура на света, са гласували за човекът, който каза в прав текст, че "Няма френска култура. Има култура, създадена във франция." България гответе се да ви обяснят, че няма българска куртура и да "гласувате" за този, който издевателства над костите и духа на бащите и майките ви. Както го направиха хранзуците.
124
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фийон беше смазан от медиите на Родшилд, заради Макрон. Всеки сам да си прави изводите. И защо според някой Льо Пен е представител на популистка партия, а Макрон не е?