Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...

Местят стотици хиляди в други жилища
Обновена: 9 май 2017 20:52 | 9 май 2017 19:48, Елка Василева
170
Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...
Снимка: Reuters

Валерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в малка сграда край един от московските паркове. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок, в каквито местят още стотици хиляди московчани.

Московското кметство планира да срути четириетажната сграда, построена през 1957 г., защото била овехтяла и старомодна, пише Франс прес.

"Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас", разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.

Наречени "хрушчовки", защото са издигнати по време на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз, тоест през 50-те и 60-те, тези сгради определят пейзажа на московските предградия - но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимите знаци, останали от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.

Но кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица, където не достигат терени.

Първоначално - в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8000 сгради, в които живеят 1,6 милиона души. Започналите обаче бурни протести - хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите - бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта; сега той обхваща 4500 сгради със стотици хиляди жители.

"Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви Владимир Путин на заседание на кабинета. "Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите", уточни той.

Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 милиарда евро.

"Изселват" московчани

"Хрушчовките" са дали възможност цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.

Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. - "Москва, Черьомушки". Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.

"Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам", твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Да се запазят "хрушчовките" - които са само на четири етажа, би значело според него да се пилее ценно място в Москва.

Групирани в просторни миникомплекси, "хрушчовките" често формират двор със зелени площи; в тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други - тухлени като блокчето на Валерия Евсеева.

"Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство - хората там наистина живеят в ужасни условия", уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.

Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал.

По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66 на сто според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите й ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.

"Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината.
Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас.

"Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права", възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест - срещу "изселването на московчани".

"Лична обида"

В Измайлово - североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в "хрушчовки", но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се.

Градските власти "не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията", разкритикува ги в. "Ведомости".

Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата "е порутена, нищо хубаво няма в нея", обяснява например Екатерина.

Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те, се разхожда със свито сърце из Голяново - северен квартал на Москва.

"Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние . . .", изтъква тя. "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути."
 

/БТА/
 


170
Още по темата: Москважилищахрушчовки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
Към 143:
Какво " да направи", бе, Шутин ли,Путин ли? Той щял да " направи"! Да ходи бетон да излива,кой му пречи. ТОЙ " правел". Хората работят и получават справедливо възнаграждение, строителите строят, гл.архитект на града следи за рамката. Какво Путин да " прави"?
121
1
 
3
 
! Отговори
До Шишман преди 1 година
"Като ви депортираме..."
Ти ли ще ме депортираш, бе вонящща купчинка преработена храна! Чакам да те възнаградя за желанието! Шишман, пишман ще станеш! Ти си за прокурор! Мога да ти кажа по кой член ще те съдят.
120
1
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
" Да подобрим " Той щял да ' подобрява'! Ми да хваща мистрията. " ние", " държавата"," партията" , * АЗ* !? Това е комунистическото мислене и ком.внушения - вождът, АЗ пускам,аз спирам. С такова управление - при сесесерето - на гробищата!
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 139
Що н'т' бъмаатъ!
Ако Путин направи нови, модерни жилища -лошо! Ако не направи нищо по модернизацията на жилфонда - лошо! Чакам русофобистична идея какво да направи, че да не го плюят руски и братски им многознайковци. Май най-доброто, да пусне нещо по-така на озверелите декортикирани мизантропи и да приключи с въпроса!
118
1
 
5
 
! Отговори
А-ха преди 1 година
Гонят ги от "хрушчовките", но пък са им обещали "путинки".
117
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До киреза 70 г

По-лесно е послушно да се пише онова,което ни е поръчала евро.ейската ни власт.Кой ще ти слуша руски новини,те не са правилните.
116
5
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
повечето са 5 етажни правителството им дава широки просторни апартаменти а те искат своят раойн в този р-н живее моята тъща а бг какво ви дават обещание лъжи и измами получавате от бг правителство.ама че сте племе продожно
115
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгонените московчани нямат никакъв проблем. Техните български братя русофили ще вземат по няколко братя и сестри в домовете си ще ги хранят ще ги поят ще ги обслужват всячески за да докажат голямата си и вечна любов към дежурните им освободители и дарители на държавни постове руснаците.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА ВСИЧКО ТОВА?!
113
10
 
15
 
! Отговори
киреза 70 г преди 1 година
До ognyanz
Хрущовките са почти нормални апартаменти,но с намалена площ....От 1986 до 1994 г. живях в такова жилище....Но тези жилища са вече толкова стари,че ремонта им излиза златен.....затова държавата ще строи нормални жилища и ще ги предоставя в замяна на хрущовките,без никакво доплащане.....така да правят и с нашите панелки,но.....ние сме "европидаци" и никой няма да се погрижи за хората,както ще го направят в Русия.....А комуналките са това,за което пишете....обща кухня с по 1 стая на всек
112
9
 
21
 
! Отговори
киреза 70 г преди 1 година
Елкеее за тъпаци ли ни смяташ?????? И ние слушаме руските телевизии.....Ти си една лъжкиня.....Всеки си остава в същият район,а правото на собственност в Русия е вече нещо свято!!! Спри да лъжеш....Путин изрично се разпореди никой да не потъпква правата на преселенците!!!А ако си тъпичка и не си слушала Путин,то това остава за сметка на "журналистиката" която въобще я няма у нас......
111
7
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
И от това ли намерихте да правите русофобско заглавие и статия. Някой виждал ли е какво представляват жилищата в т.н. "хрушчовки"? Това са общежития, в които всеки има една стая, а кухнята и тоалетната са общи. Отдавна име било време да ги съборят и да преместят живущите в нормални самостоятелни жилища.
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах си хас *** да не изхейти на девети май ...
109
0
 
9
 
! Отговори
www преди 1 година
До Мистър 100%
Хубаво е в статии като тази да се направи и паралелът с КНР. Там хората остават в боксониери или нещо дори по-малко, включващо задължително високо издигнато легло, за да може пространството под него да се усвои за шкафове или нисък гардероб. Други се изселват в подножието на Хималаите, защото в КНР вече дълбока провинция няма. Всичко в равнината е урбанизирано. Много техни хора, разбира се, търсят изход в чужбина. Част от тях в ЕС, в това число и у нас в България.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер2

обикновена БГ завист, нали?
107
15
 
7
 
! Отговори
номер2 преди 1 година
К'во ви пука? Нали така или иначе, от Москва нищо няма да остане, след наближаващият край на РФ!
106
5
 
6
 
! Отговори
Мистър 100% преди 1 година
Точно така направиха и в Китай.Бутнаха на хората жилищата за да се построят нови големи и високи блокове ,но на космически цени.И хората буквално се отправят за дълбоката Китайска провинция,защото не могат да си позволят жилище в новият Мегаполис.Така че,нищо ново.
105
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** пак го раздава неосведомена осведомителка... С преписване от непроверени източници не става, моме, не става.

Въпросните, за които плаче ***, ще бъдат преместени в нови жилища, до момента на построяване на сгради на сегашните им места. Простичко, ама нали трябва да има либерален вой!
104
7
 
8
 
! Отговори
шматка преди 1 година
ХруСчовка- чемодан- вокзал- Сибир
103
31
 
17
 
! Отговори
Шишман преди 1 година
През патката ми е за рашъните. Квото са си надробили - това ще сърбат.
Кефят ме обаче напъните на тукашните им *** да изкарат, че това всичко било журналистическа измислица.
Рушкофили, нема се пуашите! Като ви депортираме, Жужи все ще ви намери по един фургон некъде покрай Магадан.