Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...

Местят стотици хиляди в други жилища
Обновена: 9 май 2017 20:52 | 9 май 2017 19:48, Елка Василева
170
Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...
Снимка: Reuters

Валерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в малка сграда край един от московските паркове. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок, в каквито местят още стотици хиляди московчани.

Московското кметство планира да срути четириетажната сграда, построена през 1957 г., защото била овехтяла и старомодна, пише Франс прес.

"Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас", разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.

Наречени "хрушчовки", защото са издигнати по време на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз, тоест през 50-те и 60-те, тези сгради определят пейзажа на московските предградия - но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимите знаци, останали от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.

Но кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица, където не достигат терени.

Първоначално - в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8000 сгради, в които живеят 1,6 милиона души. Започналите обаче бурни протести - хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите - бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта; сега той обхваща 4500 сгради със стотици хиляди жители.

"Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви Владимир Путин на заседание на кабинета. "Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите", уточни той.

Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 милиарда евро.

"Изселват" московчани

"Хрушчовките" са дали възможност цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.

Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. - "Москва, Черьомушки". Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.

"Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам", твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Да се запазят "хрушчовките" - които са само на четири етажа, би значело според него да се пилее ценно място в Москва.

Групирани в просторни миникомплекси, "хрушчовките" често формират двор със зелени площи; в тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други - тухлени като блокчето на Валерия Евсеева.

"Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство - хората там наистина живеят в ужасни условия", уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.

Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал.

По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66 на сто според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите й ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.

"Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината.
Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас.

"Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права", възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест - срещу "изселването на московчани".

"Лична обида"

В Измайлово - североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в "хрушчовки", но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се.

Градските власти "не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията", разкритикува ги в. "Ведомости".

Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата "е порутена, нищо хубаво няма в нея", обяснява например Екатерина.

Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те, се разхожда със свито сърце из Голяново - северен квартал на Москва.

"Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние . . .", изтъква тя. "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Москважилищахрушчовки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събарят ги, защото американците им се смеели в какви коптори живеят. Мамка им американска значи, на хората и къщите взеха.
96
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво излиза ? Канели се да ги преместят в нови блокове . Това от СМРАД, мислите че ядем доматите с коловете .Надминахте Гочоолу и Дочоолу. Лъжите ,демократична ценност ли са ? Но пасаран,свободни и независими журналюги . Но пасаран .
95
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, много сте смота.ни журналистите в този сайт, превели сте тъ,па статия, без да си направите труда да проверите фактите. Защо ги събарят има много инфо в нета, не искам аз да ви ограмотявам. Но в статията няма споменато нищо! Журналисти ми било това! Даже един про.ст факт не им се проверява!!!
94
21
 
8
 
! Отговори
dvx преди 6 години
Всеки знаещ руски и четящ руски медии знае, че нещата в *** създадена от *** нещата са трагични за обикновение хора!! В тая *** живеят добре само олигарсите на Жужи и техните лакеи!! Раша скоро ще бъде една клоака, а народа ще се разбунтува и ще избеси Жужето и неговите сатрапи, а в Украйна ще се установи мир!!
93
7
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До Никаква разлика,И къде живееш сега? Да не би да живееш в някое село, близко до Софето и да работиш в Софето, понеже другаде работа йок?
92
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като да си купиш имот до парк и решават да го махат и те настаняват у Дружба или Люлин пък след това уреждаме наши хора до парка. БГ сценарии
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАНЕЛКАТА ---лукса на СОЦ-а!Защото , само в големия град никой не те познава , имише храна в магазините и Партията , нямаше контрол върху тебе!СЕГА ----ИМА ВСИЧКО ПО МАГАЗИНИТЕ И СИ СРАВНИТЕЛНО СВОБОДЕН И НЕЗАВИСИМ!
90
13
 
18
 
! Отговори
НИКАКВА РАЗЛИКА! преди 6 години
ТОВА КОЕТО СТАВА У СОФИЯ , Е СЪЩОТО КАТО У МОСКВА!ТОВА Е ТО ---"БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ"!!!!!!НА ТОВА СА НАУЧЕНИ И НАШИТЕ КОМУНИСТИ ---ВЗИМАТ ТИ ИМОТА И...ТИ ДУ.ХА.Ш СУПАТА....!!!ТОЧНО ЗА ТОВА НАПУСНАХ СОФЕТО!СЕГА СА ИМАМ----- КЪЩА , ДВОР, ЗЕЛЕНА ТРЕВА И ....МНОООГО МЯСТО ЗА ИГРИ НА ДЕЦАТА!!.... И ТОВА ---САМО С ПАРИТЕ ОТ КИРЛИВАТА И *** ПАНЕЛКА....ХА,ХА,ХАААААААААААА
89
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събарят сграда намираща се до парк. И тук ги правят същите магарии.
88
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРЕСА В НАСТЪПЛЕНИЕ .ЗА МНОГО НАИВНИ НИ ИМАТЕ БЕ, ДРУГАРИ ЖОРНАЛОПИ И МЕРДИИ. СЯКАШ НЕ ЗНАЕМ ДРУГИ ЕЗИЦИ И БЕЗ ВАС ЕДВА ЛИ ЩЕ ОСТОНЕМ НЕ ИНФОРМИРАНИ . И ПО -КРОТКО С ДЕМАГОГИЯТА И ЛЪЖИТЕ ,ПО КРОТКО ДРУГАРИ ДЕМОКРАТИ .
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тухлени блокове говорят, а не за панелки! Все пак панелките побират много народ!
86
8
 
6
 
! Отговори
До Тъпизъми преди 6 години
Много си прав, че Москва може да се сравнява с азиатските столици, най-развитите градове в света.
85
22
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Панелките по принцип е по-добре да бъдат съборени ако има ресурс за ново строителство,но тухлените-не.Явно идеята е да се уплътни застройката,предвид увеличаването на населението.Само че едва ли ще стане преди завършването на войната,а ако тя стане ядрена-ще трябва да си правят нова столица някъде на североизток.Без американско посолство, разбира се-от САЩ няма да остане нищо(хи-хи).
84
9
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Димитрий, допуснал си 3 грешки в едно изречение. Считай времето, през което си престоял в училище за напълно загубено време за теб. Нищо лично, дори си ми симпатичен като братушка.
83
10
 
10
 
! Отговори
Димитрий преди 6 години
В Бьлгария зградите ви са по добре!
82
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТАВАЛО ВЪПРОС ЗАЯ ТУХЛЕН БЛОКПЪК УЖ БИЛО ПАНЕУЛКА.НА СНИМКАТА ВИЖДАМЕ СЪЩО ПАНЕЛКА.ДОБРЕ Е ФРАНС ПРЕС ДА НИ ПРЕДСТАВИ ПАРИЖКИТЕ СТАРИ БЛОКОВЕ С АПАРТАМЕНТИ ПОД НАЕМ, ОСОБЕНО ТЕЗИ ОТ ЧЕРНИЯ ПОЯС НА ПАРИЖ
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОСКОВСКИТЕ ПАНЕЛКИ СА СЪЩИТЕ КАТО СОФИЙСКИТЕ- МРЪСНИ СТЪЛБИЩА, ОПИКАНИ ВХОДОВЕ,ТЕЧАЩИ ПОКРИВИ, СТАРИ АСАНСЬОРИ, ОКЪРТЕНИ ФАСАДИ, ЧЕСТО ПАДАЩИ БАЛКОНИ ИЛИ ПАРЧЕТА ОТ ТЯХ.
80
6
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Номер 116 е напълно прав. 90% от хрушчовките са панелни сгради с корозирали заварки между тях. Опасни са за живеене, защото са застрашени от самосрутване. Всички инсталации са напълно компроментирани, питейната вода е заразена със всякакви бактерии, да не приказваме за високото съдържание на олово и други тежки метали. Властите, които бързат да съборят това строителство от съветските времена заслужават овации!!!. Г-жо Василева, някой Ви е подвел грозно с този политически материал!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм.
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санирането на стара 50 годишна панелка като софийските трябва да включва:-качествено запълване на всички фуги , зяа да не слиза водата от осммия етаж в мазите.-проверка и укрепване на всички прогнили от ксорозия връзки на панелите.-качествена изолация- нова изолация на покрива, а не само козметично асфалртиране.СЕГА "санираниете " блокове текат, връзките и фугите си стоятг стиропорът скоро ще започне да пада, като гледам как го лепят.