Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...

Местят стотици хиляди в други жилища
Обновена: 9 май 2017 20:52 | 9 май 2017 19:48, Елка Василева
170
Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...
Снимка: Reuters

Валерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в малка сграда край един от московските паркове. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок, в каквито местят още стотици хиляди московчани.

Московското кметство планира да срути четириетажната сграда, построена през 1957 г., защото била овехтяла и старомодна, пише Франс прес.

"Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас", разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.

Наречени "хрушчовки", защото са издигнати по време на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз, тоест през 50-те и 60-те, тези сгради определят пейзажа на московските предградия - но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимите знаци, останали от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.

Но кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица, където не достигат терени.

Първоначално - в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8000 сгради, в които живеят 1,6 милиона души. Започналите обаче бурни протести - хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите - бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта; сега той обхваща 4500 сгради със стотици хиляди жители.

"Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви Владимир Путин на заседание на кабинета. "Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите", уточни той.

Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 милиарда евро.

"Изселват" московчани

"Хрушчовките" са дали възможност цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.

Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. - "Москва, Черьомушки". Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.

"Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам", твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Да се запазят "хрушчовките" - които са само на четири етажа, би значело според него да се пилее ценно място в Москва.

Групирани в просторни миникомплекси, "хрушчовките" често формират двор със зелени площи; в тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други - тухлени като блокчето на Валерия Евсеева.

"Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство - хората там наистина живеят в ужасни условия", уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.

Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал.

По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66 на сто според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите й ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.

"Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината.
Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас.

"Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права", възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест - срещу "изселването на московчани".

"Лична обида"

В Измайлово - североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в "хрушчовки", но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се.

Градските власти "не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията", разкритикува ги в. "Ведомости".

Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата "е порутена, нищо хубаво няма в нея", обяснява например Екатерина.

Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те, се разхожда със свито сърце из Голяново - северен квартал на Москва.

"Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние . . .", изтъква тя. "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Москважилищахрушчовки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Настянават ги разбира се, в САЩ ако не си платиш сметките идат и те изхвърлят като мръсно коте на улицата ако се съпротивляваш и ти теглят куршума. Я идете вижте как е после ни разправяйте врели-некипели.
56
1
 
9
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Какво пък? В голям многоетажен блок има много повече съседки и следователно, по-голям шанс да чукаш на частно!
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си преди 35 години когато строиха новото летище на Токио, че всико беше построено и отвършено, но една от пистите беше направане на половина, защото един японски селянин не искаше да си продаде имота за да достроят пистата. Накрая го компенсираха с главоломни суми само и само да си довършат летището. Това господа е защита на частната собственост. В Москва сигурно им дават 24 часа да се изнесат от жилището и пристигат с багерите. Това най-добре го умеят комунистическите насилници.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩерката на Лавров разузнава под прикритие в САЩ и службите направиха Тръмп президент.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация е нали и трябват жилища за всички в столицата а не банков фашизъм и искат по 100 бона за 10 метра в София.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чудиш защо щерката на Лавров е в Америка, сигурно има колекторска фирма. Нямам друго обяснение иначе.
51
3
 
2
 
! Отговори
н преди 6 години
Угода няма не че дават безплатно обзаведено нов дом и не доволни ужас
50
11
 
5
 
! Отговори
Су-52 преди 6 години
Днес празнуваме победата на Русия над хитлеризма победата над капитализма и разгрома на ЕС с 1 куршум 3 заека. Слава Путин, СлаваРусия смърт на свинския ЕС.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ще продължава да е бедна, докато се хвърлят милиарди за олимпийски игри и грандомания, докато хората жулят одеколон.
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около 41% от американците в трудоспособна възраст, имат непогасени здpавни вноски; колекторски агенции ги изнудват с около 30 млн. всяка година като една трета от тях са принудени да си продават жилищата за да покрият задълженията си.
47
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един тамВ Русия никога няма да има прогрес и инвестиции. Там частната собственост не е защитена по никакъв начин. Това обезщетяване по комунистически го знам. Ще му вземат 100 квадрата ще го компенсират с 20 квадрата. Абсолютно беззаконие е в тази робска страна.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно в Русия да кажеш, че няма място :D
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво? Русия била бедна, разправят...
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чудо"Какво нещо е хибридната война от една вътрешно Руска новина и то добра за хората се прави пропаганда и се настройват срещу Русия!?"Хората са пропищели от вихрещото се беззаконие в Русия, той ми пише всичко било много хубаво за хората. Хайде марш в Русия пpocтак с пpocтак.
43
9
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
Аха значи, пак сензация да има- "вземат ти жилището и толкова!". Само че, като прочетеш материала разбиращ, че всъщност като им вземат жилището на хората, им дават ново такова! То тази програма за ограничаване на "вехтожителството" в Русия, не е от днес или от вчера! Просто досега не се е изпълнявала толкова масово пък и повечето "хущовки" не влизаха в графата "вехто жилище"! Преди време гледах един репортаж , за една бабичка, дето не искаше и съборят старото ,пък като я заведоха в новото-ахна
42
10
 
8
 
! Отговори
чудо преди 6 години
Какво нещо е хибридната война от една вътрешно Руска новина и то добра за хората се прави пропаганда и се настройват срещу Русия!?
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 48От лъжите които си написал става ясно, че никога не си стъпвал в Русия.
40
7
 
16
 
! Отговори
голю босев преди 6 години
В САЩ 70 % са безработни. Останалите живеят под мостовете и бият чернокожите.Заплатите им не стигат за цигари. Изхранват се с руски помощи.Руските леки коли и смарфони се купуват като топъл хляб. Руски фирми им вадят петрола и газта. Власта в САЩ е в ръцете на комунистическата им партия.
39
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Преди перестройката в градовете в Русия всички жилища бяха държавни живее в тях под наем докато умре наема беше много малък.При перестройката качиха наема но им разрешиха с приватазиционните бонове да купят апартаментите(при нас с тези бонове нищо не ни дадоха окрадоха ги).Тези 4етажни блокчета са държавни общежития държат по 2-3стай с обща кухня,баня и тоалетна в двата края на етажа и искат тях да премахнат и да живеят в апартаменти под наем ако не си купи.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49Ти луд ли си, *** ли си или само се правиш на такъв. Че то и в България по закон е забранено всичко това. Въпросът е защо Путин чак сега се е сетил че трябва да има нещо за защита от своеволията на колекторските фирми. Освен това като знам в Русия как спазват законите, просто ще има още повече бити, обрани и малтретирани длъжници.