Победата на Макрон – подарък за лидерите на ЕС за Деня на Европа

АП: Ако в Брюксел обаче отварят шампанското, да внимават с махмурлука
Обновена: 9 май 2017 20:51 | 9 май 2017 18:36, Елка Василева
35
Победата на Макрон – подарък за лидерите на ЕС за Деня на Европа
Снимка: Reuters

Във вторник е Денят на Европа и тази година лидерите от Европейския съюз отвориха подаръка си малко по-рано. Френските гласоподаватели избраха за президент Еманюел Макрон, чиято платформа е обвързана със засилване на ЕС и твърд курс в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Не по-малко важно е, че те отхвърлиха крайнодясната му съперничка Марин льо Пен, която без задръжки громеше ЕС, пише Асошиейтед прес.

Но ако в Брюксел отварят шампанското, да внимават с махмурлука: преговорите за Brexit-а може ужасно да се объркат; италианските избори може да изведат като най-голяма партия едно антиевропейско движение; гръцките финанси може да подбият стойността на единната европейска валута.

Още по темата

Въпреки преобладаващата подкрепя за Макрон в Европа новият френски лидер си остава политически новак, неопитен и непроверен по европейските въпроси. И въпреки че възхвалява европейското единство, той твърди, че блокът се нуждае от основна реорганизация.

"Трудно е да се предвиди как ще действа той - и във Франция, и в ЕС", казва Хендрик Вос, експерт по европейска политика в университета в Гент, Белгия. В продължение на дванайсет години ЕС излиза от една криза и попада в друга, от загуби на референдуми до отпускане на спешни помощи - ситуация е толкова отчайваща, че изразът "да претупаш нещата" започва да звучи по-скоро като спасение, отколкото като неуспех.

Особено лоша беше миналата година, когато на 23 юни Великобритания гласува да излезе от съюза. Това бе най-катарзисният ден от 60-те години на ЕС. Непрестанно разширяващият се съюз внезапно започна да се свива.

Избирането в Съединените щати на президента Доналд Тръмп предизвика още по-голяма паника, особено когато той изрази такова задоволство от Brexit-а и евентуални други отделяния, че в отговор на това ЕС заплаши, че ако не млъкне, "ще подкрепи независимостта на Охайо и Остин, Тексас".

Изглеждаше, че настоящата 2017 г. ще бъде още по-лоша за съюза, защото непредвидимият Герт Вилдерс водеше в анкетите преди холандските избори през март, а Льо Пен бе във възход - и двамата черпеха сила от омразата си към всичко, дори далечно свързано с ЕС. След като избирането на Тръмп доказа, че непредвидимото е норма, всичко можеше да се случи.

Но Вилдерс бе разочарован на холандските избори, а в неделя Льо Пен не успя. Следват изборите в Германия, през септември, но канцлерът Ангела Меркел и социалистическият претендент Мартин Шулц имат безукорна проевропейска репутация.

Нищо чудно, че тази пролет имаше известни изблици на оптимизъм. Макрон водеше кампания за Европейския съюз по време, когато беше модно и политически изгодно съюзът да бъде критикуван. Сега той трябва удържи на думата си.

Ключът ще са отношенията му с германския лидер. Германия и Франция бяха двата двигателя на Европейския съюз, разраснал се от шест до 28 членове. Бившите врагове от световните войни се обединиха, а около тях и голяма част от континента, привлечен от стремежа им към единство. Льо Пен гледаше на Германия повече като на конкурент и на страна, намесваща се във френските работи - още една причина, поради която нейното евентуално избиране вещаеше зла орис за ЕС.

При президента Франсоа Оланд отношенията охладняха. И не толкова защото Оланд е социалист, а Меркел - християндемократ (все пак Франсоа Митеран и Хелмут Кол години наред поддържаха добри приятелски връзки), а защото Оланд изглеждаше толкова слаб на европейската сцена, колкото беше и у дома.

Макрон знае, че трябва да се справи по-добре и реши първото му посещение да е в Берлин. Но също като Оланд той ще трябва да укрепи позициите си у дома, преди да стане ефективен радетел за по-тясно интегрирана Европа.

"За да имаш авторитетен глас в Европа, е важно да се ползваш с доверие и да ръководиш безпроблемно страната си", казва Вос. "Това е трудна задача за Макрон", добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
БРЕЙ преди 6 години
ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА СТАНА ЛИ ВИ ЯСНО БРАТЯ БЪЛГАРИ ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ НЕЩО НЕ СА ЗА НАШИТЕ ШИРИНИ. ДА СЕ ЖЕНЯТ ЗА БАБИТЕ СИ ОЩЕ НЕ Е ПРАКТИКА У НАСИ ДАНО НЕ СТАВА. И БЕЗ ТОВА СМЕ ИЗЧЕЗВАЩА НАЦИЯ САМО ТОВА НИ ЛИПСВА.Е ОЩЕ ЛИ СТЕ ВЛЮБЕНИ В ЕВРОПАТА ?ПЪРВАТА ДАМА НА ФРАНЦИЯ Е С КОЖА КАТО АКОРДЕОН. ТОВА ЛИ ТРЯБВА НАШИТЕ ДЕЦА ДА ХАРЕСВАТ ?
24
1
 
5
 
! Отговори
киреза 70 г преди 6 години
ДЕН НА ЕВРОПА?....НЕЕЕ ДЕН НА СОДОМИСТКАТА ***.....ДЕН НА ЧЕДАТА САТАНАИЛОВИ......
23
3
 
8
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
Днес в България какво честваме освен тридневния махмурлук от Гергьовден, който е по-голям от Великден? Всичките тези смешни военни демонстрации, са само копие на Гергьовден, КОГАТО СЕ ПРАВЯТ БОЙНИТЕ КРЪЩЕНЕТА. Празнувайте си днеса, махмурлука от културната революция хахахахахах
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ЖИВЕЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.дОЛУ ФАШИЗМА ,НАЦИЗМА ИМПЕРИАЛИЗМА
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарона няма ли и нас да оправи.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Денят на Победата, нямаше да има Денят на Европа .
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Varannes en Aregone Глупости . Просто ев.рейна беше назначен .Беше ,,избран ,,още преди да знае, че ще екандидат .
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ви казах,че глобалистите ще спечелят,но вие не вярвахте.Въпроса е обаче,не че са спечелили,а проблема е,че европейските граждани,ще се подчиняват на изнасилващите жените им,а европейските нации ще изчезнат.
17
2
 
5
 
! Отговори
Roma - Termini преди 6 години
До байхейсРепортерката казва че бежанците спят пред централна гарата в Рим с надеждата утре да стигнат до Милано откъдето ще се прехвърлят централна Европа. Говори тихо за да не си навлече гнева им. Но те все пак я нападат. Пристигат карабинерите и я спасяват. За никаква помощ за мигрантите не става въпрос.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново за нас. Ние си бачкаме за некакви измислени кинти, онези си пият шампанско и си вземат по двайсе хил еврака и си клатят краката и вирят калпака по цял ден. Те това ти е демокрацията - всички на гърба на работещия народ. Бетер комунистите в Китай.
15
8
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
След половин година французите ще проклинат руските хакери, че не са си свършили работата!А те, руските хакери, просто са искали да приведат във възторг Алла Пугачова, с избора на първата лейди на Франция!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За новата първа дама на Франция няма ли да напишете. Учителка с 20-30 години по-възрастна от него изчакала го само да завърши училище и се оженили. Европейски ценности.
13
5
 
6
 
! Отговори
Varannes en Aregone преди 6 години
Франция гласува срещу мадам Мари льо Пен и фронт национал ,за това спечели никому безизвестния Макрон.Както и да е живота продължава,ресторантите и бистрата са пълни поне началото на месеца.
12
5
 
10
 
! Отговори
Дефектен подарък преди 6 години
Е скоро ще го върнат като дефектен
11
1
 
1
 
! Отговори
анти преди 6 години
Радонов пие ли си хаповете или лудее на воля?
10
6
 
19
 
! Отговори
ха ха ха.. преди 6 години
Макрон бе толкова демократично избран,колкото и Боко..и сиеМакрон си е *** на Ротшилдови,и се е скрил (под прикритие) под полите на баба си,зада не буди подозрение ,но скоро ще му гледаме сеира...В ЕС бъка от гейчета ,алкохолици и корумпирани ***!! Що не разследвате ,,булката му"???ЗАЩО никой не рзследва Хилъри??ОБАМА??ЗАЩО никой не разследва Бойко??Много ,,ангели херувимчета" се нароиха бе...Ти да видиш!!Докато има балъци...тъй ще е..докато ни сложат чиповете.
9
4
 
7
 
! Отговори
ако Митъо Пищова преди 6 години
бе заковал с питона някоя француцойка,можеше да получи френско гражданство и ако се беше кандидатирал за президент,шансовете му щяха да са големи в предвид резултатите от изборите...
8
1
 
19
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
е хайде стига с тоз макарон, то бива превъзнасяне изкуствено, то сякаш наш президент ще става.Айде по критко, че нали знаете вица на младо прасе и нов началник не се рафвай,кой го знае каква *** ще излезе .
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАВАРИТ МАСКВА 7На Масква и е се 20 КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ на "ръководни" длъжности в еуропката, а както се оказва и отвъд голямата локва! Който и да назначат на тия постове, посоката е една....Москва вече не си прави илюзии за "благородните брюкселски зелки"! Колониалистите са колониалисти....Каквито са били преди 300-400 години, такива ще си останат....
6
2
 
19
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Какъв подарък бе, това си е гавра!