Студената война подмина Арктика – там САЩ и Русия си сътрудничат

В района се намират 13% от световните петролни ресурси и 30% от газа
10 май 2017 22:21, Елка Василева
31
Студената война подмина Арктика – там САЩ и Русия си сътрудничат
Снимка: архив, Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров отпътува вчера за САЩ, за да се срещне с американския си колега Рекс Тилърсън и да участва в заседание на Арктическия съвет. Арктика остава сред малкото региони, в които Москва и Вашингтон все още си сътрудничат независимо от острата криза в двустранните връзки. Същевременно се отправят и взаимни обвинения в стремеж към милитаризация на региона, но експертите са убедени, че няма да се стигне до реален сблъсък в Заполярието, пише "Комерсант".

Утре в градчето Феърбанкс, щата Аляска, ще се състои министерско заседание на Арктическия съвет - междуправителствена организация, включваща освен Руската федерация и САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия. Русия ще бъде представена от министъра на външните работи Сергей Лавров. Той отпътува от Москва още вчера, за да се отбие на път за Аляска във Вашингтон, където ще се срещне с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Дипломатите ще разгледат двустранния дневен ред и ще обсъдят ключови международни теми (най-вече Сирия). А после, във Феърбанкс, ще се фокусират върху проблемите на арктическото крайбрежие.

Както заяви пред "Комерсант" Дейвид Балтън, зам.-помощник на държавния секретар, въпреки острите разногласия по други въпроси САЩ смятат сътрудничеството с Русия в Арктика за сполучливо.

За доказателство американският дипломат сочи факта, че първите дипломати на страните от крайполярните ширини планират да сключат във Феърбанкс спогодба за съвместна научна дейност.

През 2015 г. заради разногласията около Украйна тогавашната председателка на Арктическия съвет - Канада, отказа да подпише с Русия юридически задължаващо междуправителствено споразумение за борба срещу замърсяването на Арктика с петрол. На двете си предишни заседания впрочем (в Исландия през 2011 и в Швеция през 2013 г.) съветът прие юридически задължаващи документи по различни аспекти на взаимодействието в Заполярието. Съответно документът, подготвен за подписване във Феърбанкс, ще стане вече трети панарктически договор: приемането му изглежда няма да е проблем, тъй като всъщност става дума за американско-руска инициатива.

Сътрудничеството в рамките на съвета обаче не пречи Москва и Вашингтон да си отправят все по-често обвинения в стремеж към милитаризация на Арктика. На 3 май например командващият бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Закънфт заяви, че американските власти са разтревожени от нарастващото военно присъствие на Русия в Заполярието. "Москва разполага с всички фигури, а ние - само с пешка и може би топ. Ако погледнем тази арктическа партия, в самото й начало те вече ни дават шах и мат", предупреди военният, припомняйки по-специално, че САЩ имат два ледоразбивача (но само един годен за използване в Арктика), а Русия – 40.

Междувременно - дни преди това, руският министър на отбраната Сергей Шойгу посочи със съжаление, че НАТО придвижва военната си инфраструктура към руските граници в Арктика. "В Северна Норвегия досами границата на Русия е създаден модерен полигон, където засега на ротационна основа е разположен натовски контингент", уточни той.

Тревога будят у Москва и зачестилите военни учения в региона. Следващите мащабни маневри са насрочени в Норвегия - от 22 май до 2 юни; в тях ще участват 100 самолета и над 1000 военнослужещи от 12 страни (предимно членки на Северноатлантическия алианс). Самата Русия впрочем редовно прави през последните години големи военни учения в Заполярието и строи там военни бази.

При все това според експерти рискът от сериозен конфликт в арктическия регион в момента не е висок. "Арктика ще процъфтява в икономически план, само ако там цари мир. Превърне ли се в територия на конфликт, с икономическите й перспективи е свършено. Това е нещо, което разбират всички околни страни", заяви пред "Комерсант" Пол Бъркман, професор от института по право и дипломация "Флечър" към университета "Тафтс" в САЩ.

Според експертни оценки в Арктика се намират близо 13 на сто от предполагаемите световни петролни ресурси и 30 на сто от газа. А както сочи публикуван миналата седмица доклад на Арктическия съвет, запази ли се днешното темпо на топене на ледовете, към края на 30-те години от текущия век ледената покривка на Северния ледовит океан почти ще изчезва през летните месеци, което ще направи ненужни Суецкия и Панамския канал.

"Макар да има икономически и политически разногласия между някои членки на Арктическия съвет, всички полярни държави са наясно, че проблемите на региона са решими само чрез сътрудничество - увери пред "Комерсант" и Дъглас Норд, професор от университета в Умео (Швеция), автор на книгата "Арктическият съвет". - Съветът има опит в постигане на консенсус едва ли не по всички важни за региона въпроси. И в този смисъл е пример как да се балансират общите нужди с интересите на отделните членки."

Проява на добра воля от полярните държави очакват и финландците, които ще поемат на срещата във Феърбанкс поредното двегодишно председателство в Арктическия съвет. "Засега не се допуска конфликтите в други части от света да обхванат и Арктика. Общите усилия трябва да целят Арктика да се запази и в бъдеще като зона с ниска конфликтност", заяви за нашия вестник външното министерство на Финландия.

Бъдещата председателка на съвета има амбициозен план - да свика първа Арктическа среща на върха, в която да участват главите на всички полярни държави. Финландското външно ведомство впрочем признава, че за целта са необходими две условия - "качествен дневен ред на форума и благоприятна ситуация в международните отношения". Второто ще е по-трудно изпълнимо. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: САЩРусияарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе щом Лавров ходи на среща с Тръмп ... ясна е работата, а ниее , Европааа - Санкции за РУСИЯ , хахахахах :)
13
2
 
8
 
! Отговори
македонец преди 6 години
Александре къде си бря! Тия пак почнаха да ти делят земята македонска. Сега у хладилнико сакат да ти бъркат. Да им пратим по некое е друго македонско девойче да ги зарази със сифилис да им окапат носовете дето си ги врат по македонските вътрешни работи
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи чета, че руският външен министър Сергей Лавров се е срещнал във Вашингтон с Доналд Тръмп, като главен резултат от разговорите между двамата е заявлението, че Путин и Тръмп са заинтересовани и насочени към взаимодействие и конкретен резултат.
11
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко глупости се изписаха тук пак... Аман от русофилистични мокри сънища
10
6
 
6
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 6 години
До Анонимен 15.Руснаците правят и са го измислили първи съчленения транспорт още през 40 години на миналия век.Важно е какво има на тези платформи.Ама де толкова акъл!
9
1
 
5
 
! Отговори
До номер 5 преди 6 години
Моля те, лягай си и стига си бълнувал глупости.
8
1
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименЗа какво да се бият. Всичко е една постановка. Целта е 4-5 държави да ни продават петрол и газ и да се заробваме. А реално можем без тези неща стига да грее слънцето. И не е скъпо. Например всеки може за 20 палки да си оправи ел енергията и топлото до края на живота си. Ток и топло !
7
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Какво, НАТО нефтодобивна компания ли стана?До 10Прочети какво е написал 5. Руснаците на парада показаха специален арктически транспорт - съчленена верижна машина с вагон-ремарке. И това е само платформата,върху която ще развиват каквото си поискат. Строят супермодерни бази. Намери "Трилистник"! Не, не е екстравагантен хотел!
6
22
 
13
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Нали щяхте да се биете в космоса и програми звездни войни , руски космически кораб с пияницоняфти на борда се сблъска с НЛО натоварен с извънземни *** в хибридна война .
5
4
 
18
 
! Отговори
kk преди 6 години
На хората не им пука, не като нас пропадналите народи дето сме по руснаци от руснаците и по американци от американците. Life is too short to worry about politics!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ теглят най-много нефт и газ от Аляска.
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом САЩ блокира Антарктика, значи Арктика остава за Русия. Други претенции?
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ свършиха шистовия нефт и ще се опитат да сложат ръка на още нефт като почнат първи да източват.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО ще може да вади газ за България.