КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът

Бивш художник разказва за живота и бягството си от страната
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 21:00,
219
КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът
Снимка: кадър Independent

За Северна Корея се знае едновременно много и малко. Шествия в чест на раждането на Върховния лидер, военни паради и сиви, широки, пусти улици.

Художникът Сонг Биеок посвещава живота си на разкази за режима. Преди той е работил като художик за режима и е създавал пропагандни произведения. Днес използва четката си, за да опише начина на живот в антиутопичната страна.

"Рисувам, защото живях в Северна Корея 30 г. и искам да покажа какъв е животът там", разказва 48-годишният художник пред Independent.

Сатирата не винаги е бил достъпен начин за изразяване за Сонг. Под строгия режим художниците не са можели да създават това, което искат, а вместо това трябвало да се придържат към "строг списък с инструкции".

В началото бедността накарала Сонг да посегне към четката, но елита в Северна Корея бързо забелязал таланта му. Едва 24-годишен станал официалният художник на пропагандата.

"Заех се с това, защото семейството ми беше прекалено бедно, за да ме прати в университет и имах интерес от това", обяснява Сонг. "После започнах да рисувам пропагандни постери, които включваха скулптури, работници и политслогани".

Израснал в най-затворената страна в света, той нито за миг не се и съмнявал в режима. Според ООН мнозинството от жителите на страната живеят със страх от изпращане в принудителните трудови лагери или публични екзекуции. Като подрастващ обаче художникът не се е притеснявал от това.

"Като пораснех щях да работя здраво, за да покажа лоялността си към правителствто и да докажа, че мога да бъда полезен. Тогава вярвах, че нашият лидер е най-добрият мъж в света, като Бог", спомня си той.

"Бяхме обучени, че те (управляващата династия Ким) са най-добрите хора и без тях не бихме могли да поддържаме страната си. Още от начално училище всички трябваше да участваме във военни паради", разкрива Сонг.

Задължителното участие в маршовете не е изненадващо, когато вземем предвид факта, че Северна Корея има отромна армия и паравоенен персонал, който я обслужва.

Когато дошли 90-те години на миналия век обаче гладът ударил Северна Корея. Сонг си спомня как хората буквално умирали от глад.

"Много деца загубиха семействата си и се оказаха на улицата. Нямаше храна, която да ядат. Не можех да спя от глад. Сварявахме дървесина в тенджера, докато не станеше достатъчно мека, за да се яде", разказва Сонг.

"Спрях да вярвам в режима. Видях много от съседите си да гладуват до смърт, включително майка ми и една от по-малките ми сестри", спомня си кореецът.

Тогава толкова се отчаял, че опитал да избяга в Китай, за да вземе храна. Нещо опасно и незаконно.

"Цялото ми семейство беше умряло от глад, но аз и баща ми се опитахме да избягаме през река Туман, но той беше отнесен от течението и се удави. Опитах се да намеря тялото му и дори помолих войник за помощ. Тогава ме хванаха", раказва художникът.

Веднага е отведен в затвор. Там преживял робския труд. В един инцидент пръстът му бил ампутиран, въпреки че анестезията ила достъпна.

Когато го осовободили приятелите му се съгласили, че няма надежда за него в Северна Корея.

"Реших, че ако отново ме хванат, ще се самоубия и държах малко отрова в джоба си", спомня си Сонг.

"По време на бягството ми лунната светлина беше толкова силна, че дори се страхувах да не бъда гръмнат от войник през нощта. Крих се два дни в планините, докато един ден войниците не седнаха да ядат и преплувах до Китай", разказва за бягството си кореецът.

Днес той е в Южна Корея и продължава да твори. А най-известната му творба е портрет на Мерилин Монро, която държи роклята си. Но главата й е заменена с тази на Ким Чен Ир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"118 Няма такова нещо . Не случайно Хуго заедно с целият му екип са отведени в СССР"Има такова нещо, невежо човече. Можеш съвсем спокойно да сравниш и двете пушки в разглобено състояние чрез търсачката си.
50
1
 
17
 
! Отговори
SDcd преди 6 години
Бивш художник?Няма смисъл да чета статията. Въпреки , че днешно време знае ли човек- някои се опитват да развенчаят мита, че бивш *** и бивша *** не съществуват. Сега какво е като не е художник? Инженер?
49
1
 
18
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
До Анонимена кое е последното нещо от АК , което се сваля при разглобяване за почистване и респективно първото , което се слага при зглабяне ?На този въпрос ,отговора е полуложата.
48
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"109 Гениално немско оръжие на ХУГО Шмайзер откраднато от руснаците"АК 47 и МП43 имат големи разлики в устройството и това най-добре се вижда при сравнение на двете пушки в разглобено състояние. Единственото обще между двете е, че са автоматични пушки.
47
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последното зло на света! Военните режими. Една голяма манипулация на обществото им + глад и страх. Създадена доктрина в Русия - империя на злото.
46
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо бил пропаганден художник на Северна Корея, после станал пропаганден художник на Южна Корея. Как да не му пусне човек един между очите?
45
3
 
20
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
До АнонименПолуложата.
44
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР имат по-силна армия от Турция.
43
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията достигна до вас с любезната заповед на Белия Дом.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
94 - струваше 7 години , става дума за седем години в дисципа . Не си спомням някога да съм виждал нещо за разглобяване на АК във Фейсбук , и да е имало е някакъв майтап . Във въпроса ми няма никаква уловка , ако си го правил поне два пъти ще се сетиш
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В началото бедността накарала Сонг да посегне към четката, но елита в Северна Корея бързо забелязал таланта му. Едва 24-годишен станал официалният художник на пропагандата."Днес, за да не умре от глад е станал официалният художник на пропагандата срещу Северна Корея.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
87 - БДС стандарта беше за ингредиентите в килограм тесто , което си е напълно логично . Цената на дребно беше за 750 гр. хляб , който грамаж реално не съответстваше тъй като в хлебозавода не спазваха рецептурата по БДС ( което важеше за всичко) и слагаха повече вода и др. *** в тестото . Личи си отдалеч че не си живял илиси бил твърде малък по това време и говориш неща които си чул от някъде, ако беше си загубил половин ден да чакаш хляба да дойде щеше да ги знаеш тея неща
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как знаеш как се Сглобява калашник а не знаеш да пишеш?
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
84 - а кое е последното нещо от АК , което се сваля при разглобяване за почистване и респективно първото , което се слага при зглабяне ?
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България мислеха че демокрацията ще им поднесе всичко а сега чакат помощ от ЕС.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Ти в кофите ли ровиш? Не? Значи си от елита! Защо си вдигна заплатата?
35
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-гнусно животно от комуниста - няма. Дори най-мръсният капиталист и бизнесмен не може да се сравни по подлост и мръсотия с комунистите с промити мозъци.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България елита си вдига заплатите със заеми а долните класи ровят в кофите.
33
2
 
26
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
До ИВОИ едно вързано куче е щастливо ,защото не знае какво е извън двора.И кучето си го хранят на спокойствие всеки ден.Ама има една приказка,бяга като отвързано куче.И аз съм дете на 80-те години ама си беше пълна мизерия.Химикалките и блокчетета бяха с връзки.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
73 - 40 ст. за килограм са само разценките , които някои публикуват във Фейсбук , заводският хляб през 80-те никога не тежал килограм ( може би само преди да се опече , горе-долу от килограм тесто става 750 гр. хляб ) . Грешна ти е информацията , която явно не е от първа ръка , теглили сме го на кантар и хлябът , който трябваше да тежи 750 гр. тежеше м-у 680 и 730 гр. различните самуни .