КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът

Бивш художник разказва за живота и бягството си от страната
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 21:00,
219
КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът
Снимка: кадър Independent

За Северна Корея се знае едновременно много и малко. Шествия в чест на раждането на Върховния лидер, военни паради и сиви, широки, пусти улици.

Художникът Сонг Биеок посвещава живота си на разкази за режима. Преди той е работил като художик за режима и е създавал пропагандни произведения. Днес използва четката си, за да опише начина на живот в антиутопичната страна.

"Рисувам, защото живях в Северна Корея 30 г. и искам да покажа какъв е животът там", разказва 48-годишният художник пред Independent.

Сатирата не винаги е бил достъпен начин за изразяване за Сонг. Под строгия режим художниците не са можели да създават това, което искат, а вместо това трябвало да се придържат към "строг списък с инструкции".

В началото бедността накарала Сонг да посегне към четката, но елита в Северна Корея бързо забелязал таланта му. Едва 24-годишен станал официалният художник на пропагандата.

"Заех се с това, защото семейството ми беше прекалено бедно, за да ме прати в университет и имах интерес от това", обяснява Сонг. "После започнах да рисувам пропагандни постери, които включваха скулптури, работници и политслогани".

Израснал в най-затворената страна в света, той нито за миг не се и съмнявал в режима. Според ООН мнозинството от жителите на страната живеят със страх от изпращане в принудителните трудови лагери или публични екзекуции. Като подрастващ обаче художникът не се е притеснявал от това.

"Като пораснех щях да работя здраво, за да покажа лоялността си към правителствто и да докажа, че мога да бъда полезен. Тогава вярвах, че нашият лидер е най-добрият мъж в света, като Бог", спомня си той.

"Бяхме обучени, че те (управляващата династия Ким) са най-добрите хора и без тях не бихме могли да поддържаме страната си. Още от начално училище всички трябваше да участваме във военни паради", разкрива Сонг.

Задължителното участие в маршовете не е изненадващо, когато вземем предвид факта, че Северна Корея има отромна армия и паравоенен персонал, който я обслужва.

Когато дошли 90-те години на миналия век обаче гладът ударил Северна Корея. Сонг си спомня как хората буквално умирали от глад.

"Много деца загубиха семействата си и се оказаха на улицата. Нямаше храна, която да ядат. Не можех да спя от глад. Сварявахме дървесина в тенджера, докато не станеше достатъчно мека, за да се яде", разказва Сонг.

"Спрях да вярвам в режима. Видях много от съседите си да гладуват до смърт, включително майка ми и една от по-малките ми сестри", спомня си кореецът.

Тогава толкова се отчаял, че опитал да избяга в Китай, за да вземе храна. Нещо опасно и незаконно.

"Цялото ми семейство беше умряло от глад, но аз и баща ми се опитахме да избягаме през река Туман, но той беше отнесен от течението и се удави. Опитах се да намеря тялото му и дори помолих войник за помощ. Тогава ме хванаха", раказва художникът.

Веднага е отведен в затвор. Там преживял робския труд. В един инцидент пръстът му бил ампутиран, въпреки че анестезията ила достъпна.

Когато го осовободили приятелите му се съгласили, че няма надежда за него в Северна Корея.

"Реших, че ако отново ме хванат, ще се самоубия и държах малко отрова в джоба си", спомня си Сонг.

"По време на бягството ми лунната светлина беше толкова силна, че дори се страхувах да не бъда гръмнат от войник през нощта. Крих се два дни в планините, докато един ден войниците не седнаха да ядат и преплувах до Китай", разказва за бягството си кореецът.

Днес той е в Южна Корея и продължава да твори. А най-известната му творба е портрет на Мерилин Монро, която държи роклята си. Но главата й е заменена с тази на Ким Чен Ир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
15
 
21
 
! Отговори
. преди 6 години
До extremistИ 20 стотинки да е струвал, ти си взимал 100 лева заплата. Просто не ми сравнявай глупости
10
21
 
29
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
М*йка ви да *** червена ейййГЛАД И МИЗЕРИЯ - това е то комунизмаНа когото не му изнася лошата демокрация, да ходи в СЕВЕРНА КОРЕЯ. Просто сравнение между северна и южна корея е достатъчно.ДЕМОКРАЦИЯ ? ДА ИМАШ ИЗБОР ? ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ
9
7
 
42
 
! Отговори
ууу преди 6 години
Гого, защо не се хвана да работиш някъде, нямаше да гладуваш. При нас в радиозавода - Варна дори второразрядник вземаше над 250 лв. И не ми говори за празни магазини. Празни станаха 89-та, когато на власт дойдоха новите демократи - БСП, СДС.
8
1
 
25
 
! Отговори
разстроене преди 6 години
ава туй гогото , ава тий кво години имаш уа? тий куууи нештъ туйта мама ли ги казува въ? ава мноо си ъп да знаеш..
7
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гого. Абе ти изобщо имаш ли връзка с главния мозък или такъв изобщо ти липсва? Кой е гладувал в БГ по татово време? Сигурно неможеше да си изкараш 15 ст. за да си купиш 1 кг. хляб ли? Ако някой от младите родени след 89 год. ти прочете писанието може и да ти повярва. Ама такива като мен дето сме живяли 30 години по онова време едвали ще ни излъжеш. Ти може и да си гладувал ако си бил мързелиВ и си чакал някой да ти сервира! СИГУРНО СЕГА СИ ПО ЗАСИТЕН С 1.20 лв. за 350 грам хляб от соя!
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не беше ли че ги застрелват при бягство как тъй тоя лошия дебел Ким не му е видял сметката ?
5
1
 
21
 
! Отговори
разстроение преди 6 години
ало кореята ако чаткаш български чел ли си психоанализата на др Фройд, там в началото за грешките са описани звездичките демек цензура, събирай си парцалите и бегом в сърбия чувам че там имало още ора...
4
11
 
45
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
От комунизма има нещо по-лошо - антикомунизма!
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП БЕШЕ ПРИНУДЕН ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ.СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ.
2
27
 
52
 
! Отговори
Пропаганда с/у КНДР преди 6 години
Най-голямата пропаганда на copocoидитe е срещу Северна Корея.Лъжи се най-безочливо и нагло, без мярка. Нищо подобно няма в реалността.Търсете в Гугъл:"Корейски деца пеят пуkни проклета Америка". Преди няколко години copocoиднатапреса у нас пусна много публикации, а също така 2 пъти бе давано, че корейски децапеят как ще пратят ядрени ракети и изпекат дебелите американци.При проверка с истински преводач от корейски, се ОКАЗА, ЧЕ ДЕЦАТА ПЕЯТ ДЕТСКА ПЕСЕН ЗА КНИЖКА С ЖИВОТНИ.Долни copocoиди
1
37
 
44
 
! Отговори
Гого преди 6 години
И тук беше така преди 89-та при соца - глад, мизерия и картинки на усмихнати работници, строящи комунизъма