Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II

36 години след покушението конспирациите не стихват
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 20:05, Петя Славова
259
Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II
Снимка: Reuters

"Няма никакви съмнения, че Али Агджа е бил инспириран от българските служби. Българските служби са организирали атентата срещу папа Йоан Павел Втори и са приготвили пари и оръжие за Али Агджа. За това нямаме никакви съмнения."  Това обяви  прокурорът от Института за национална памет на Полша Ева Кой в предаване на полското национално радио, посветено на 36-тата годишнина от покушението на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 година.

"Сигурни сме, че КГБ и ЩАЗИ са взели активно участие в дезинформацията дори по престъпен начин чрез фалшифициране на писма и използване на заплахи към участници в разследването. Това е помогнало за размиване на българската следа." - каза още Кой, цитиран от "Монитор".

Когато през март 2005 година папата напуска този свят, в медиите се появява информация от един от водещите на италианското следствие съдия Фердинандо Импозимато, че парламентарната комисия "Митрохин", създадена през 2002 година е получила матерали от ЩАЗИ, според които в атентаната са взели участие комунистическите служби на СССР и България.

Тогава покойният вече председателят на главната комисия проф. Михал Кулеша се обърнал към пълномощника по въпросите на документите на ЩАЗИ и получил 142 листа, частично анонимизирани. В същото време Фердидандо Импозимато поискал среща с полските разследващи за да предаде важни информации и е предал протоколи от разпити, от които ставало ясно, че следството срещу българите, макар  и да не е довело до тяхното осъждане, е сочело към участие на българските служби в атентата срещу Йоан Павел Втори. И тъй като атентатът бил насочен срещу полския гражданин Карол Войтила на това основание на 3 април 2006 година в Полша е образувано следствие по случая.

Месец по-рано, през март 2006 следствена комисия на италианския парламент е установила, че заповедта за убийството на папата е издал лично генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, а решението е било утвърдено от Политбюро, като в заседанието е участвал и бъдещият генсек и президент на СССР Михаил Горбачов. Полското следствие събира 220 тома с материали от Германия, България, Турция и Италия. През 2014 производството е прекратено, тъй като извършителите не подлежат на съдебно преследване от полски съд.

Въпреки прекратеното производство в документите, които са вече със свободен достъп, атентаторът Али Агджа е бил подкрепян директно от българското разузнаване с помощта на турски криминални среди. Веднага след атентата още преди излизането на българската следа е започнало заличаване на следите с участието на разузнаването на НРБ и ЩАЗИ с участието на СССР, твърдят полските следователи.

Следствието показало също, че самата подготовка на атентата е била изцяло под контрола на българските служби, от България са идвали и указанията кога да бъде извършено покушението. Според разследващите, които се позовават и на италианския съд, алибито на тримата български граждани - Тодор Айвазов, Жельо Василев и Сергей Антонов е фалшиво и на базата на доказателствата, с които в ново време разполагали поляците било установено, че и тримата са участвали в престъпна група и са извършители на покушението.

Айвазов според събраните материали е имал контакти с Агджа в България през 1980 и е бил най-важният човек, уточняващ подробностите по атентата с прекия извършител. Българските служби пуснали версията, че Агджа е луд.

Показанията му били стройни до декември 1983, когато с него провежда среща на четири очи българският съдия Стефан Марков Петков, също човек на българските тайни служби, който бил заплашил директно турчина с избиване на цялото му семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
54
 
! Отговори
44 преди 6 години
Сред обвинените не виждам само името на Путин и Дядо Господ!Тия поляци май са позабравили историята!
140
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма сметка да убива папата - той не й пречи. Предполагам не пречи и на Брежнев. Папата е най-вероятно да е пречил на някого в Полша и ако евентуално КГБ е участвало, то това е било под полско давление и под ничие друго.
139
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези поляци са доста криви хора. Малки дадености, големи претенции.
138
10
 
44
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
ДС подпали райхстага, уби Георги Марков, извърши атентата срещу Папата, самоподпали си партийния дом, открадна държавния резерв и т.н.
137
5
 
58
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
България трябва да заведе дело ,срещу този прокурор,а и срещу всеки който ни набеждава за атентата.Доказателството ,че не сме Ние организаторите е неуспеха на италианския съд да осъди заподозрените български граждани.
136
4
 
52
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Италианци разследваха нашите,италианци ги съдиха и оправдаха,но продължават да говорят,че Ние сме организирали атентата.Това е *** католическа пропаганда,която цели,да покрие истинските извършители на атентата.
135
5
 
46
 
! Отговори
От оня свят преди 6 години
Лъже нагло.. НАбедиха БЪлгария нанесоха ни щети за дестки милиарди живи долари тия нагли наркомани от САЩ обсебени от демони/вижте оная Клеър Стърлинг.Заради това нагло набеждаване грешника ВОйтила държан като ходещо напикаващо се *** във Ватикана не е приет след смърта .
134
12
 
51
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Няма сила, която да ни раздели Българите от Братята Руси.Каквото и да се прави, връзката си остава!!! Това е положението.
133
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ми напомня за Слави Чалгата.Забравен, ненужен, търсещ внимание.
132
12
 
41
 
! Отговори
Bond преди 6 години
Всичко е ясно. Убил го е Путин. Стига коментари!
131
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Али Агджа не е виждал папата дори на снимка, янките искаха да го убият за да сложат там свой папа от западните държави. Същото стана в Либия пуснаха СПИН за да свалят Кадафи и обиниха нашите сестри.
130
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад всички престъпления от такъв ранг,стои СССР/Русия/КГБ,дори зад полската еврейка *** Кой.Дали си мисли,че ще направи големия уда/ пари/, с тази книга?Москва винаи е прехвърляла вината за своите престъпления на друг,най-удобно и е ,на България.
129
9
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Али Агджа е проект на ЦРУ както и Карлос Чакала и някои други.
128
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни пука особено, тия утре ще кажат че сме се мъчили да убиваме и Кенеди да бе и кой ще им повярва ние сме миролюбив народ и слушаме чалга а поляците кои са, сеят интриги наляво и надясно.
127
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това навежда на размисли кой е подшушнал на Брежнев, че Папата трябва да бъде очистен едва ли Брежнев е знаел за Али Агджа. Мирише на полска следа Поляците са подстрекавали Брежнев ащото са се страхували Войтила да не се разприказва твърде много.
126
5
 
38
 
! Отговори
Rosen преди 6 години
" ...следствената комисия на италианския парламент.." единствено може да направи политическо заклеймяване....
125
7
 
44
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Големите КГБ и ЦРУ си играеха играта.Малките отнесоха сопатаКатолическата църква да каже защо позволява на ЦРУ да назначава папитеБаси църквата
124
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КГБ нарежда на ДС да извършат покушението. ДС от своя страна възлагат изпълнението на Агджа на когото помагат да избяга от турски затвор.Тези факти са добре известни и колкото и да заравяме главите в пясъка не можем да ги променим.
123
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки, че загубиха битката през ВСВ тогавашните католици и агентите им законoмерно се опитваха да заличат и православната църква Папата напълни памперсите и Берлинската стена падна. Ако е нужно пак ще се защитим май е време да спрем глупостите на сегашния папа дето мие афганистански крака.
122
5
 
45
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тази прокурорка да не бърка много дълбоко в л.йната че да не замирише и в ПолшаНяма как при акция на ДС КГБ и ЩАЗИ полското политбюро да не знае нищо