Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II

36 години след покушението конспирациите не стихват
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 20:05, Петя Славова
259
Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II
Снимка: Reuters

"Няма никакви съмнения, че Али Агджа е бил инспириран от българските служби. Българските служби са организирали атентата срещу папа Йоан Павел Втори и са приготвили пари и оръжие за Али Агджа. За това нямаме никакви съмнения."  Това обяви  прокурорът от Института за национална памет на Полша Ева Кой в предаване на полското национално радио, посветено на 36-тата годишнина от покушението на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 година.

"Сигурни сме, че КГБ и ЩАЗИ са взели активно участие в дезинформацията дори по престъпен начин чрез фалшифициране на писма и използване на заплахи към участници в разследването. Това е помогнало за размиване на българската следа." - каза още Кой, цитиран от "Монитор".

Когато през март 2005 година папата напуска този свят, в медиите се появява информация от един от водещите на италианското следствие съдия Фердинандо Импозимато, че парламентарната комисия "Митрохин", създадена през 2002 година е получила матерали от ЩАЗИ, според които в атентаната са взели участие комунистическите служби на СССР и България.

Тогава покойният вече председателят на главната комисия проф. Михал Кулеша се обърнал към пълномощника по въпросите на документите на ЩАЗИ и получил 142 листа, частично анонимизирани. В същото време Фердидандо Импозимато поискал среща с полските разследващи за да предаде важни информации и е предал протоколи от разпити, от които ставало ясно, че следството срещу българите, макар  и да не е довело до тяхното осъждане, е сочело към участие на българските служби в атентата срещу Йоан Павел Втори. И тъй като атентатът бил насочен срещу полския гражданин Карол Войтила на това основание на 3 април 2006 година в Полша е образувано следствие по случая.

Месец по-рано, през март 2006 следствена комисия на италианския парламент е установила, че заповедта за убийството на папата е издал лично генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, а решението е било утвърдено от Политбюро, като в заседанието е участвал и бъдещият генсек и президент на СССР Михаил Горбачов. Полското следствие събира 220 тома с материали от Германия, България, Турция и Италия. През 2014 производството е прекратено, тъй като извършителите не подлежат на съдебно преследване от полски съд.

Въпреки прекратеното производство в документите, които са вече със свободен достъп, атентаторът Али Агджа е бил подкрепян директно от българското разузнаване с помощта на турски криминални среди. Веднага след атентата още преди излизането на българската следа е започнало заличаване на следите с участието на разузнаването на НРБ и ЩАЗИ с участието на СССР, твърдят полските следователи.

Следствието показало също, че самата подготовка на атентата е била изцяло под контрола на българските служби, от България са идвали и указанията кога да бъде извършено покушението. Според разследващите, които се позовават и на италианския съд, алибито на тримата български граждани - Тодор Айвазов, Жельо Василев и Сергей Антонов е фалшиво и на базата на доказателствата, с които в ново време разполагали поляците било установено, че и тримата са участвали в престъпна група и са извършители на покушението.

Айвазов според събраните материали е имал контакти с Агджа в България през 1980 и е бил най-важният човек, уточняващ подробностите по атентата с прекия извършител. Българските служби пуснали версията, че Агджа е луд.

Показанията му били стройни до декември 1983, когато с него провежда среща на четири очи българският съдия Стефан Марков Петков, също човек на българските тайни служби, който бил заплашил директно турчина с избиване на цялото му семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
12
 
39
 
! Отговори
Тито преди 6 години
По папата е стреляно след обяд а вечерта Италия напуска камион ТИР с дипломатически статут на Българското посолство. Кой седи на седалката до шофьора ЖЕНАТА НА СЕРГЕЙ АНТОНОВ. Никой никога не споменава нещо за нея. Убийството на Папата трябваше да провали вече сключения секретен договор за приключване на студената война през 1975 година в Института по Съединените Щати и Канада в Москва. Логистиката по убиството е от наще служби по нареждане от Москва. Жалко за Сергей Антонов обра пишкира без да
120
10
 
43
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 6 години
Навремето случая беше използван за да внесе раздор между Каторици и Источно Православни в социалистическия лагер.Сега Русия реанимира случая за да внесе раздор в страни членки на ЕС.Този прокурор трабва да се разследва за връзки с Русия
119
7
 
54
 
! Отговори
голяма глупост преди 6 години
Този прокурор изложи себе си и полския народ.Папата дойде в България 2002 и каза че никога не е вярвал в Българската Следа.Предпочитам да вярвам на него.
118
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2002 папата посети България и каза че никога не е вярвал на Българската следа.Предпочитам да вярвам на него.Колкото до този прокурор, той определено е в нарушение на правнита норми.
117
3
 
35
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ето как писъци от полско радио, могат да доведат до побой в българска кръчма
116
1
 
43
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
Днес слушах един македонец как си рекламира стоката:-Нема "турска далавера" нито "българска измама" всичко е с немско качество.
115
6
 
37
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Този поляк е руски агент като хората,които обявиха "вината" на Елена Поптодорова: той изпълнява активно мероприятие на КГБ,а тукашните гарги кълват мухи.
114
4
 
34
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Главният дефект на комунизмът беше,че при него икономиката не работеше добре.Някъде и въобще не работеше...Закономерно и отпадна като система.Тея бомбастични операции в чужбина са пълен мит.Едва ли има и десетина души убити.На фона на жертвите на западните разузнавания(начело с ЦРУ) е просто смешно.Ама живи и здрави да са полячетата-нека си помпат самочувствие.То сега ако сам не се похвалиш,няма кой друг да го направи...Папа-победил комунизма звучи добре!Само дето не е вярно.
113
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За прикриването на педофилията в католическата църква всякакви истории ще чуем. Новият папа какво мисли по въпроса? Как Ватикана възприема генното инженерство и "производството" на органи чрез животински хибриди с човешки ембриони?
112
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TYPI PRETOPLENI GLUPOSTI AMA GOLEMI GLUPOSTI
111
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български служби да сътрудничат с турски по време на Студената война? ...Никъде не се говори за турски служби. Тук става дума за турска терористична организация която си сътрудничи с българските тайни служби.
110
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български служби да сътрудничат с турски по време на Студената война? Само полски плосък мозък може да измисли това.
109
9
 
43
 
! Отговори
! преди 6 години
Не смятам, че нормален човек трябва да вярва но поляк, това е една от най-мръсните и продажни нации на планетата!
108
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците открай време са си ... И това никога няма да се измени. Само мор за тях. Винаги са мечтали да имат коллонии и са изнбили милиони за това, но никога не са имали. Винаги са мечтали България да е тяхна колония. Това е история, а не пропаганда. Всички войни на Полша са за колонии и територии, киото така и не е успяла да завладее или да задържи за дълго.
107
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние мислим, че поляците сами са организирали всичко, за да обвинят НРБ, ЩАЗИ, КГБ и СССР за случая, също както нацистите сами си подпалват Райхстага. За да наложат диктатура и да съборят социализма.
106
5
 
44
 
! Отговори
Моите ФАК-ти преди 6 години
Ако Агджа стреляше с бойни патрони повярвайте ми от два метра папата щеше да е чао на място а не на другия ден да се хИли от болницата с превързани две ръце сеедно Агджа го е целил в ръцете.Мислете малко ве хора ,ама моля ви мислете ,че ме е гнус да ви отварям очите ве ,абе станете си от очите бе хора,АЙДЕ МАЛКО НАПЪН ЗА ДА МРЪДНЕМ ТАЗ ДЪРЖАВИЧКА БЕ
105
6
 
41
 
! Отговори
Моите ФАК-ти преди 6 години
Утре да няма извинения от Полша,това официална позиция на полските власти ли е или на алкохолизиран прокурор.
104
4
 
35
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Комунистическите служби навремето се въздържаха от елиминиране на неудобни личности.Такива случаи бяха единични,а да не говорим за бомбастичен акт от рода на убийство на папа.Целта на цялото това активно мероприятие беше дискредитация и елиминиране на соц.разузнавачи.Нормално,дето се вика.Ама като се замислим за хилядите жертви на ЦРУ и Мосад,повечето от които журналисти....
103
6
 
38
 
! Отговори
Социопат преди 6 години
Левите станаха десни ,десните леви -пълен тюрлю гювеч.
102
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не България а КГБ: това е отговорът. ДС беше филиал на КГБ и изпълняваше неговите нареждания- полякът не знаеше ли това? Или и той като тях действа по заповед на руснаците,затова обвинява нас??!!