На 30 е, не е завършил висше, но има решаващата дума в Австрия

Консерваторите залагат на "детето чудо" Курц да разгроми крайнодесните на вота
16 май 2017 22:00, Елка Василева
33
На 30 е, не е завършил висше, но има решаващата дума в Австрия
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Новият водач на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц може да е само на 30, но той има решаващата дума в австрийската политика и успя да се наложи за предсрочни избори, на които планира да пренесе битката с крайнодясната Партия на свободата на собствения й терен, пише Ройтерс.

За Курц, най-младият външен министър в Европа, това далеч не е първи политически сблъсък или неговият най-страховит противник. Един от първите критици на политиката за отворени граници на германския канцлер Ангела Меркел при разразилата се миграционна криза в Европа, той вбеси Берлин, когато се договори за затварянето на Балканския маршрут до Европа. Днес обаче той може да претендира да бъде аплодиран за стъпката, която малцина вече поставят под въпрос, дори в Германия.

Курц оглави австрийското външно министерство през 2013 г., когато беше 27-годишен, а в неделя беше избран начело на десноцентристката Народна партия - мълниеносно издигане за политик, който така и не е завършил следването си по право. Неговият твърд курс по отношение на имиграцията и непринуденото му поведение бяха крайъгълен камък за успеха му.

Курц е навсякъде в медиите, отстоява безкомпромисно официалната партийна линия, облечен в обичайния си втален костюм с разкопчана яка на ризата и загладена назад коса.

Зад момчешката външност и излъчване обаче се крие римокатолик, чиито разбирания често се припокриват с тези на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която го обвинява, че краде идеите й. Старейшините в Народната партия го хвалят като "изключителен политически талант". Коалиционните колеги от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн го описват като човек, който обича и умело използва медийното внимание към себе си.

"Той направи нещо, което никой от Австрийската народна партия не е правил преди, а именно - открадна гневната критичност на АПС", казва висш политик от Народната партия за Курц, който си спечели неохотното уважение на колегите в правителството като младши министър, отговарящ за интегрирането на имигрантите.

Върху плещите на Курц сега падат партийните надежди за разгром на крайната десница на изборите. Допитванията показват, че АНП остава едва трета след Партия на свободата и АСДП с около 20 процента подкрепа. Според някои проучвания обаче Курц може да изстреля партията на първо място и да подкопае подкрепата за Партия на свободата.

Той често напомня на аудиторията си, че отхвърля политиката на отворени граници, или "културата на радушен прием" на Меркел и Вернер Файман, който беше канцлер на Австрия през 2015 г.

Според Курц спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка, за да бъдат отказани от в опитите да прекосят морето с риск за живота си.
"Можехме да си спестим тези междинни етапи, ако го нямаше автоматичния рефлекс да се казва "не" на предложенията ми по чисто емоционални причини", каза този месец той пред в. "Пресе".

Австрийският Макрон?

Допитвания показват, че той е най-популярният избор за канцлер. Половината от участниците в допитване на "Юник рисърч" за сп. "Профил" казват, че биха предпочели него пред сегашния канцлер Керн при двубой между двамата. Керн, който е далеч по-популярен от водача на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, получава подкрепа от 37 процента.

Макар да е израснал в редиците на партията си, Курц изглежда черпи известно вдъхновение от новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон, който изгради кампанията си на факта, че е политически лаик.

В неделя Курц огласи планове да учреди "движение", което ще включва нови политически лица от листата с кандидатите на Народната партия и ще носи неговото име и името "Нова народна партия".

Преди време Керн обвини Курц, че не изпълнява ангажиментите, поети от коалицията. Курц ядоса коалиционните партньори на партията си, като обяви инициативи пред медиите, преди да информира самите тях.

Политически активен от 10-годишен, Курц става член на младежкото крило на АНП във Виена през 2003 г. След една година военна служба през 2009 г. той става негов национален лидер, прокарвайки местни каузи като денонощната работа на метрото.

Критиките му към Меркел и защитата му за пограничните огради на унгарския премиер Виктор Орбан показаха, че Курц не се бои да действа сам. Той обаче не е проверил способностите си на най-високо равнище по широк кръг въпроси, не на последно място – икономиката.

"Курц е продукт на благоприятните обстоятелства", казва парламентаристът ветеран от партия "Зелени" Петер Пилц. "Сега той за пръв път ще трябва да замени убежището на канцеларията си за място, където го очакват двама опитни съперници в лицето на Керн и Щрахе“, допълва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Поредния яхнал инициативата "бийте мигрантите". Не че на родината на Хитлер и трябва много, за да прегърне ксенофобията. Но, уникален? Чак пък, нищо уникално няма в този. За отношението съм съгласен. Не бива да хрантутиме цяла Африка и половината Арабски свят. Но този си е просто зализан ксенофоб, като много други. А при бюргера е достатъчно да споменеш, че някой ще му накърни спокойствието и вече те обича.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е слаба работа в сравнение с нашите български гении.Например сегашния министър на икономиката на 21г. се е дипломирал по спец. право (6год. се учи правото).Друго дете чудо - Пеевски на 35г. вече има богатство за над милиард лева.Боко - от пожарникар до премиер трети път вече и най-важната фигура в страната последните години.
17
1
 
10
 
! Отговори
един друг преди 6 години
В БГ полиците са с "вишу", всички по ръководните постове са с "вишу" и всичко е "прекрасно". А "вишу"-то го знаем каква му е цената. Професорите, които пишат оценките редовно ги дават по господари по ефира. Какъвто ни мат'ряла такива ни и професорите, такова ни и "вишу"то...
16
1
 
10
 
! Отговори
Румениге преди 6 години
Е в България политиците като са с висше какво? Пълни некадърници!
15
0
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
И този път отлично попадение, г-жо Василева. Себастиан Курц притежава блестящ ум, безпогрешен политически инстинкт и е истинско явление след днешните политици. За съжаление е австриец, а не германец. Дай Боже да успее в начинанията си и даде пример на останалите европейски политици, как следва да се защитават интересите на ЕО. Това момче заслужава да стане канцлер на Австрия, или да отиде още по-нагоре и вземе мястото на Юнкер! Притежава великолепни човешки качества.
14
2
 
3
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
да-а-а .... този въобще и изобщо не е педоид .... сигурен съм че говори люксембургски
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според Курц спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка, за да бъдат отказани от в опитите да прекосят морето с риск за живота си."Напълно разумно решение! Иначе докато знаят, че ще ги спасят и ще се домъкнат на безплатната софра, ще продължават да рискуват живота си.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Ама като почнете да ми се правите на големите патриоти нямате равни. Видяхме ви всички колко струвате под статията за казармата уревахте всичко.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалък червен рев ли чувам? То май друго не ви остана а хаха
10
14
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тя и нашата еврокомисарка Мария Помашка не е с голям ценз, но важното е, че добре *** на Юнкер ...Не се знае това австрийско *** чии хей смуче ...Така е при евроатлантизма. Свиквайте !
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да се чудим?Наш Бойко дори с поартийни и служебни привилегии не е приет да учи в даскалото за ДС,при баща полковник от МВР и майка-учителка, и се издигна много повече- главен секретар, кмет на столицата,партиен лидер,три пъти премиер на БГ...Не е ли ясно,че в политиката и управлението влизат най-тъпите и некадърните?Това са хора с гладки мозъци,които ясно и точно осъзнават,че някой трябва да ги ръководи и те да изпълняват "ценните указания"- в противен случай умират от глад и простотия!
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или има някоя баба в живота му, или сескуалната му ориентаия е объркана по друг начин. Лошо няма, стига да не гледа на нормалните с лошо око ;)
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната поставена личност на едрия капитал във войната срещу патриотизма и доброто на обикновените хора.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краде идеите на Австрийската партия на свободата, а после се измята като чамова дъска и отива да целува ръка на баба Меркел... Стар филм, гледали сме го вече...
5
12
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
поредното легке без ден трудов стаж, учило и незавършило политика и връзки с общественоста и готов да дава акъл и уклон на милиони хора. ти плати ли едно евро данъци бе мешкеренце? също така вземете ни уведомете на кого е гопеленце шото в големата политика не се влиза току така на ръководен пост. примери и бугаистаня колкото искате. я партизанско унуче, я син физкултурник на шофера на гомунистическо величие, я обикновен мутрафон с дедо изнасилвач и татенце кадър на народната милиция, я наследнствен клептократ син на ники добреф, я новоизлюпено юпи изучено на крадеж с народни пари по време на к
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво нее като кладежа де вика за един че баща му бил учител искам да го попитам ти какво намираш за учители инструктори и други мили мои постави се на тяхно място *** това няма как да стане заради такива с купено образование като вас държавата страда и дано час по скоро народа разбере че с пари се купува но не всичко или го имаш или го нямаш пари а и междудругото гордея се че съм син на такъв истински човек
3
3
 
12
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Ми то висшето много важно като гледам тълпите хленчещи историци, философи, класици, психолози, политолози и всякакви други "лози" например, а и не само тях..
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрия спечели Евровизия в 2014 с Кончита Вурст.
1
1
 
22
 
! Отговори
Брежнев Л. И. преди 6 години
Австрийският Макрон ли?Доста смешно и повърхностно сравнение. Трудно е да се повярва, че германец с арийски вид ще е като франсетата.