Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете

"Явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени"
16 май 2017 21:33, Елка Василева
252
Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете
Снимка: архив, Reuters

Влязъл в клас, Сергей Чайковски очаквал поредния урок по история. Учителят обаче решил вместо него да изнесе лекция "срещу екстремизма", в която да заклейми убежденията на младия опозиционер.

"Фашист", "лакей на англосаксонците", "предател" - учителят не подбирал думи, нападайки 18-годишния ученик, щом научил за участието му в протест срещу корупцията на 26 март в сибирския град Томск, организиран от привърженици на Алексей Навални - най-видния противник на Кремъл.

"Каза пред целия клас, че носи отговорност за това другарите ми да не станат като мен", разказа пред АФП Сергей, който скришом заснел злъчната тирада на учителя и качил клипа в социалните мрежи. И добави: "Не беше етично - той искаше да ме унижи или да ме сплаши".

Гимназистът сигнализирал за станалото училищната директорка. Помолена за коментар от местна телевизия, тя заяви, че "просто един учител изпаднал в истерия".

Но съвсем не става дума за единичен случай - много гимназии и университети свикаха учениците на задължителни събрания след демонстрациите от 26 март, които обединиха десетки хиляди души от цяла Русия и станаха повод близо хиляда да бъдат арестувани, главно в Москва.

Рядко мащабни, протестите се запомниха и с излезлите на улиците ученици и студенти - мнозина от тях родени в началото на века, когато Владимир Путин дойде на власт, пише Франс прес.

"Наистина се радвам, че у нас се ражда ново поколение - хора, които искат да бъдат граждани, които не се страхуват", коментира на следващия ден Навални, четирийсетгодишен адвокат и блогър, пишещ срещу корупцията, който смята да се изправи срещу Путин в президентските избори през 2018 г.

Опасността от революция

В град Самара (Югозападна Русия) над 3000 студенти бяха принудени да участват в дълга конференция срещу екстремизма, където им обясниха, че протестите от 26 март може да се превърнат във "въоръжени движения", сподели с АФП присъствал там бъдещ висшист.

"За да се борим с екстремизма, трябва да подкрепим (Николай) Меркушкин" - губернатора на региона, обвинен в корупция от Алексей Навални, заявил участник във форума според този студент, пожелал анонимност.

На друго събрание в Самара четирима православни свещеници проповядваха пред специално свикани студенти за опасността от "революционни движения" и припомниха как "страната рухнала" заради революцията от 1917 г., разказа студентка, цитирана от организацията "Отворена Русия", финансирана от опозиционера в изгнание Михаил Ходорковски.

Студенти от Политехническия университет в Санкт Петербург пък бяха задължени да посещават курс за политическо образование и после да попълнят въпросник за екстремизма.

"Склонни ли сте да подпомагате силите на реда? Какво е отношението ви към екстремистите? Смятате ли, че медиите подхранват екстремизма?" - четем във въпросника, с копие от който разполага АФП.

По-силно политизирана младеж

Студенти от град Владимир, на три часа път от Москва, бяха изпратени на кинопрожекция - филмът прокарваше паралели между Алексей Навални и Хитлер. "В момента тече информационна война срещу Русия и тя залага изцяло на младите", поясни ораторка, запис от чието слово е качен на YouTube.

Андрей Рудой, преподавател по история в Дзержинск, на 400 км източно от Москва, посочва, че "от година насам" вижда учениците си "да дискутират повече" отпреди, че "все повече от тях говорят за политика", "участват в сбирки, в политически групи". "И това плаши властта", разсъждава той.

"Било на федерално, било на местно равнище явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени", предполага младият преподавател по повод множащите се конференции и събрания "срещу екстремизма" след протестите от 26 март.

Екстремизмът - престъпление с мъгляво определен състав, наказвано с 8 години затвор според закон от 2007 г., често се използва от властите като предлог, когато затварят изложби, блокират сайтове, арестуват симпатизанти на джихадистката организация "Ислямска държава" или просто задържат опозиционери.

Урок по морал

В рамките на борбата с "екстремизма" ред учебни заведения разпоредиха преподавателите да убедят своите ученици и студенти, че не бива да следват повика на Навални за демонстрации срещу корупцията.

Сред тях бе и училището на 13-годишния Николай във Волжски - град с 300-хилядно население в Южна Русия.

Вместо очаквания урок по технология учителката заявила, че ще разговаря с децата за стабилността на руската политическа система.

"Тогава споменах Навални и учителката много се нервира - разказа той пред АФП. - Цял час ни чете морал, много беше досадно."

"Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето. - Според мен го правят, защото ги е страх. Те знаят, че един ден ще идем да гласуваме".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 150-милионна Русия на протести излезли шепа хора. Но, властта се стреснала до толкова, че принудили няк'ви си учители някъде си из страната да хокат ученици?!Това е толкова абсурдно като твърдение, че граничи с идиотизъм.Аз по-скоро си мисля, че учителите са живели преди годините на Путин и знаят какво е истинска, брутални мизерия и разграбване на държавата от либерасти и подобни.Учениците не са видели нищо от тези години и затова западната пропаганда ги облъчва. Нищо ново под слънцето.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България приема годишно над 20000 руски бежанци !
105
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 21 век ресурси не се грабят русифилче. *** се купуват на безценица.----+извинявай, ама иракския петрол що американците не го купуват на безценица, ами вложиха трилиони долари във война, която уби поне 1.5 млн. души, за да могат да го ПРОДАВАТ?
104
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Вова! Само бой по сорошките кратуни!
103
11
 
3
 
! Отговори
wild horse преди 6 години
Страхотни писания и то от жалки миячи на чинии,берачи на портокали и американски бригадири. Интересно защо не погледнете *** България,която освен цялото нямане,загуби и националното си достойнство,облече се с китайски тениски,сложи американски шапки и развя гейски знамена. Утре пак ще останете на студено и пак поклони към кладенеца в който плюете....
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинова Русия - новият "Гулак" !
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 102През 21 век ресурси не се грабят русифилче. *** се купуват на безценица. Защото суровинна укономика като руската без да изнася ресурси ще загине. Ще загине и ако не внася стоки ороизведени с помощтта на същите тези ресурси от напредналите в технологично отношение страни. *** пример. Русия изнася дървесина във Финландия а след това руснаците купуват качествена финска мебел направена от същата тази дървесина. Примери бол. и
100
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА НА РУСИЯ
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите руснаци започват да се усещат, че те са най-новото поколение родено като крепостни "селяни" на Кремълската КГБ клика. Русия колкото и да е огромна вече е разпарцелирана между олигарсите на Путин.Процеса толкова е напреднал, че само една нова Октомврийска революция може да промени нещата.
98
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги е била ко.ината, в която са се въдили най-злите прасета!
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сто години негативна селекция провеждана от болшевики и чекисти са превърнали руския народ в безмозъчна и лесно манипулируема маса, която при сигнал за външен враг забравя за своеволията на властниците и им позволява да вършат и най-големите мерзавщини под предлог "спасение на родината". А всеки, който вижда истината бива обявяван за предател и враг.
96
2
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не е лесно да държиш която и да е държава под контрол...ако си мек, нещата излизат от контрол, ако си твърд, също...
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
94
1
 
9
 
! Отговори
Руски крепостник преди 6 години
"лакей на англосаксонците" ...ПХАХАХАХАХА
93
2
 
7
 
! Отговори
до 120 преди 6 години
байхейс ... и подобните нему,Предполагам седиш на компютъра си в хола, по мръсния си анцуг и непран потник купени от ЦУМ през 1987г. Нямаш постоянна работа понеже си бездарен.Живееш от пенсията на баща си и майка си. И мечтаеш да се върне комунистическата ти диктатура и да станеш отново скапано партийно секретарче и да вадиш душите на хората .Кажи си го другарю. Истината освобождава ...
92
8
 
4
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
че Запада иска да ги завладее и ограби ресурсите им.не бе, те тия от запада са едни такива хуманисти, човеколюбци и алтруисти, никого не искат да ограбят и да убият, не, не, те не правят такива работи....хахахаха
91
6
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 6 години
По времето на Елцин наглосаксонските корпорации като Бритиш петролиум бяха докопалите руските газ и нефт- тогава плащаха на руската държава по 5$ на барел и производствените им разходи бяха още 5$, а го продаваха на 80 $ барел.Междувременно руснаците буквално измираха от глад. Ама дойде лошия Путин, изгони наглосаксонските корпорации и евреите олигарси .А на такива промити мозъци като теб само мога да им пожелая да имат какво да ядат и да не останат на улицата, щото на новите господари им е през оная работа за матряладето завижда на кагебистите, докато го ограбват и му разрушават държава
90
7
 
8
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Сороската пропаганда мълчи разбира се, но САЩ са пред гражданска война !юдо-масонския елит е разделен на 2 групи които се бият жестокоВ Чикаго и на много места в Калифорния и Флорида има нег-ърски бунтове ! Чикаго е като фронтови град в момента Много скоро цветнокожите ще разберат че правителството няма сили да ги спре и това ще е края на САЩ
89
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ КАЧВА АМЕРИКАНСКИ КОСМОНАВТИ НА МКС , ТОВА ЕДНО ИМА ОЩЕ МНОГО КАТО ЕНЕРГЕТИКА МЕТАЛУРГИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ СЕЛСКО СТОПАНСТВО КОЕТО МЕЖДУ ВПРОЧЕМ ВИЕ ЗАГУБИХТЕ ВЕЧЕ АРМИЯ СЬЩО И МНОООООООГО МНОООООООГО ДРУГИ НЕЩА ЗА КОЙТО НЕ ЗНАЕТЕ
88
5
 
6
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
абе платени Сороски *** и еврей-предатели,толкова лизахте дирниците на западните си господари и на Амероканските юдо-масони ..... ами поне визите да ви беха махнали, че то така много унизително се получава - лижете Американския ботуш и освен ритник друго не получавате .... излъгах - ислямски "бежанци" получавате