Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете

"Явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени"
16 май 2017 21:33, Елка Василева
252
Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете
Снимка: архив, Reuters

Влязъл в клас, Сергей Чайковски очаквал поредния урок по история. Учителят обаче решил вместо него да изнесе лекция "срещу екстремизма", в която да заклейми убежденията на младия опозиционер.

"Фашист", "лакей на англосаксонците", "предател" - учителят не подбирал думи, нападайки 18-годишния ученик, щом научил за участието му в протест срещу корупцията на 26 март в сибирския град Томск, организиран от привърженици на Алексей Навални - най-видния противник на Кремъл.

"Каза пред целия клас, че носи отговорност за това другарите ми да не станат като мен", разказа пред АФП Сергей, който скришом заснел злъчната тирада на учителя и качил клипа в социалните мрежи. И добави: "Не беше етично - той искаше да ме унижи или да ме сплаши".

Гимназистът сигнализирал за станалото училищната директорка. Помолена за коментар от местна телевизия, тя заяви, че "просто един учител изпаднал в истерия".

Но съвсем не става дума за единичен случай - много гимназии и университети свикаха учениците на задължителни събрания след демонстрациите от 26 март, които обединиха десетки хиляди души от цяла Русия и станаха повод близо хиляда да бъдат арестувани, главно в Москва.

Рядко мащабни, протестите се запомниха и с излезлите на улиците ученици и студенти - мнозина от тях родени в началото на века, когато Владимир Путин дойде на власт, пише Франс прес.

"Наистина се радвам, че у нас се ражда ново поколение - хора, които искат да бъдат граждани, които не се страхуват", коментира на следващия ден Навални, четирийсетгодишен адвокат и блогър, пишещ срещу корупцията, който смята да се изправи срещу Путин в президентските избори през 2018 г.

Опасността от революция

В град Самара (Югозападна Русия) над 3000 студенти бяха принудени да участват в дълга конференция срещу екстремизма, където им обясниха, че протестите от 26 март може да се превърнат във "въоръжени движения", сподели с АФП присъствал там бъдещ висшист.

"За да се борим с екстремизма, трябва да подкрепим (Николай) Меркушкин" - губернатора на региона, обвинен в корупция от Алексей Навални, заявил участник във форума според този студент, пожелал анонимност.

На друго събрание в Самара четирима православни свещеници проповядваха пред специално свикани студенти за опасността от "революционни движения" и припомниха как "страната рухнала" заради революцията от 1917 г., разказа студентка, цитирана от организацията "Отворена Русия", финансирана от опозиционера в изгнание Михаил Ходорковски.

Студенти от Политехническия университет в Санкт Петербург пък бяха задължени да посещават курс за политическо образование и после да попълнят въпросник за екстремизма.

"Склонни ли сте да подпомагате силите на реда? Какво е отношението ви към екстремистите? Смятате ли, че медиите подхранват екстремизма?" - четем във въпросника, с копие от който разполага АФП.

По-силно политизирана младеж

Студенти от град Владимир, на три часа път от Москва, бяха изпратени на кинопрожекция - филмът прокарваше паралели между Алексей Навални и Хитлер. "В момента тече информационна война срещу Русия и тя залага изцяло на младите", поясни ораторка, запис от чието слово е качен на YouTube.

Андрей Рудой, преподавател по история в Дзержинск, на 400 км източно от Москва, посочва, че "от година насам" вижда учениците си "да дискутират повече" отпреди, че "все повече от тях говорят за политика", "участват в сбирки, в политически групи". "И това плаши властта", разсъждава той.

"Било на федерално, било на местно равнище явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени", предполага младият преподавател по повод множащите се конференции и събрания "срещу екстремизма" след протестите от 26 март.

Екстремизмът - престъпление с мъгляво определен състав, наказвано с 8 години затвор според закон от 2007 г., често се използва от властите като предлог, когато затварят изложби, блокират сайтове, арестуват симпатизанти на джихадистката организация "Ислямска държава" или просто задържат опозиционери.

Урок по морал

В рамките на борбата с "екстремизма" ред учебни заведения разпоредиха преподавателите да убедят своите ученици и студенти, че не бива да следват повика на Навални за демонстрации срещу корупцията.

Сред тях бе и училището на 13-годишния Николай във Волжски - град с 300-хилядно население в Южна Русия.

Вместо очаквания урок по технология учителката заявила, че ще разговаря с децата за стабилността на руската политическа система.

"Тогава споменах Навални и учителката много се нервира - разказа той пред АФП. - Цял час ни чете морал, много беше досадно."

"Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето. - Според мен го правят, защото ги е страх. Те знаят, че един ден ще идем да гласуваме".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА ПУТИН РУСИЯ ВЕЛИКА ГЕЙБРАКОВЕ САМО В ЕС ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ЛЕЙДИ И ЛЕЙДИСМЕНЬЙ
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен................щото нефта и газа са на руската държава...............Не са на руската държава а на шепа кагебисти и техните деца. Ама за да знаеш това, това трябва да се чете, не само да се гълта руска пропаганда!
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за пропагандата на СССР ама статията по горе е промиване на мозъци - по принципа вижте колко руската власт е гадна, колко потиска народа. Истината е, че им е гадна на някои щото нефта и газа са на руската държава, а не както в Ирак съответните корпорации."обвинен в корупция от Алексей Навални"-хахатоя Навални да не е господ та раздава обвинения...смех
84
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаИкономически не са мръднали на никъде от 30 години, а цивилизационно от поне 100. Ако не ги управлява посмъртен диктатор нямат идеа какво да правят. Една кола не можаха да направят сами като хората и като гледам дори Нисан не успя да им помогне. Нещо да се произвежда в Русия освен алкохол за вече наквасеното население?
83
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаИ кое по-точно и е великото? Икономиката ли, манталитета ли, кое?
82
3
 
9
 
! Отговори
зз преди 6 години
Дааам, пропагандната машина на ссср няма равна. Който се вдигне на протест, се обявява за екстремист, а протестите са задълително платени и организирани отвън. Иначе хората живеят в охолство и разкош и нямат реален повод да протестират. Като гледам Русия, не правя голяма разлика със Северна Корея...
81
7
 
5
 
! Отговори
Руснаците преди 6 години
Това са вечните роби!Нека си стоят там, в ъгъла на Азия.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 161.............истината мухъл помашки....................Руската плесен е най-благородната на света!
79
6
 
1
 
! Отговори
до 161 преди 6 години
Бе я се гледай работата не си ти човека дето ще ни казва къде е истината мухъл помашки.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русиия е велика..............Във краварника направо ги застрелват минава един агент на ЦРУ..................Винаги, когато руския лакей няма аргументи опира до " А в Америка защо бият афроамериканците". Статията е за Русия, не за САЩ.
77
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русиия е великаВ *** правят "терористичен" акт по заповед на из.род като Путин и избиват над 300 деца. Справка-Беслан.
76
8
 
7
 
! Отговори
Русиия е велика преди 6 години
Във краварника направо ги застрелват минава един агент на ЦРУ и убива 20-30 деца после казват, че е някой психопат и готово.
75
11
 
11
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
До СпецаРусия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
74
1
 
2
 
! Отговори
доктора преди 6 години
До Anonymous - Лекарствата не пропускай .
73
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СпецаПовтаряш руските пропагандни клишета. Руските управляващи винаги са прибягвали до мита, че Русия е обсадена крепост и, че Запада иска да ги завладее и ограби ресурсите им. И така повече от три века. И понрже руснаците никога не са били свободни и сляпо вярват на своите управляеащи винаги се хващат на тази въдица. А ти не си никакъв спец, а си или поредния руски *** или елементарен наивник русофил.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonymous 152В Русия завинаги е точно колкото е жив поредният диктатор.
71
11
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Русия изгражда единна патриотична нация защото няма друг път , заобиколена е от враждебна среда , която всячески се мъчи да я оплячкоса!В култ са издигнати истинските морални ценности , а не като на Запад фалшивата "свобода", че всеки може да бъде "различен" и да прави каквото си иска!Ванга е казала , че Русия ще бъде моралния съдник на бъдещето !Разбира се няма да е Слави Трифонов , още по-малко някой английски ....обратен!
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропаднала ***
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиеската "Перестройка"-операция "Голгота"- провеждана в СССР и Русия приключва,но продължава в Европа и САЩ!Не може шепа тарикати да се гаврят с човечеството!От всекиму според възможностите- на всеки му-според труда!Учил си да поливаш с маркуч- отивай да поливаш градинките и поляните...и не се занимавай с друго!Академици и професори не се решават да управляват икономиката и държавата- разни пикли и чик-иджии ,които дори в гимназиите не ги приемат без привилегии ще управляват БГ! Какавани!
68
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия няма бъдеще