Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете

"Явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени"
16 май 2017 21:33, Елка Василева
252
Руската власт твърда: Прекършва опозиционерите още във ВУЗ-овете
Снимка: архив, Reuters

Влязъл в клас, Сергей Чайковски очаквал поредния урок по история. Учителят обаче решил вместо него да изнесе лекция "срещу екстремизма", в която да заклейми убежденията на младия опозиционер.

"Фашист", "лакей на англосаксонците", "предател" - учителят не подбирал думи, нападайки 18-годишния ученик, щом научил за участието му в протест срещу корупцията на 26 март в сибирския град Томск, организиран от привърженици на Алексей Навални - най-видния противник на Кремъл.

"Каза пред целия клас, че носи отговорност за това другарите ми да не станат като мен", разказа пред АФП Сергей, който скришом заснел злъчната тирада на учителя и качил клипа в социалните мрежи. И добави: "Не беше етично - той искаше да ме унижи или да ме сплаши".

Гимназистът сигнализирал за станалото училищната директорка. Помолена за коментар от местна телевизия, тя заяви, че "просто един учител изпаднал в истерия".

Но съвсем не става дума за единичен случай - много гимназии и университети свикаха учениците на задължителни събрания след демонстрациите от 26 март, които обединиха десетки хиляди души от цяла Русия и станаха повод близо хиляда да бъдат арестувани, главно в Москва.

Рядко мащабни, протестите се запомниха и с излезлите на улиците ученици и студенти - мнозина от тях родени в началото на века, когато Владимир Путин дойде на власт, пише Франс прес.

"Наистина се радвам, че у нас се ражда ново поколение - хора, които искат да бъдат граждани, които не се страхуват", коментира на следващия ден Навални, четирийсетгодишен адвокат и блогър, пишещ срещу корупцията, който смята да се изправи срещу Путин в президентските избори през 2018 г.

Опасността от революция

В град Самара (Югозападна Русия) над 3000 студенти бяха принудени да участват в дълга конференция срещу екстремизма, където им обясниха, че протестите от 26 март може да се превърнат във "въоръжени движения", сподели с АФП присъствал там бъдещ висшист.

"За да се борим с екстремизма, трябва да подкрепим (Николай) Меркушкин" - губернатора на региона, обвинен в корупция от Алексей Навални, заявил участник във форума според този студент, пожелал анонимност.

На друго събрание в Самара четирима православни свещеници проповядваха пред специално свикани студенти за опасността от "революционни движения" и припомниха как "страната рухнала" заради революцията от 1917 г., разказа студентка, цитирана от организацията "Отворена Русия", финансирана от опозиционера в изгнание Михаил Ходорковски.

Студенти от Политехническия университет в Санкт Петербург пък бяха задължени да посещават курс за политическо образование и после да попълнят въпросник за екстремизма.

"Склонни ли сте да подпомагате силите на реда? Какво е отношението ви към екстремистите? Смятате ли, че медиите подхранват екстремизма?" - четем във въпросника, с копие от който разполага АФП.

По-силно политизирана младеж

Студенти от град Владимир, на три часа път от Москва, бяха изпратени на кинопрожекция - филмът прокарваше паралели между Алексей Навални и Хитлер. "В момента тече информационна война срещу Русия и тя залага изцяло на младите", поясни ораторка, запис от чието слово е качен на YouTube.

Андрей Рудой, преподавател по история в Дзержинск, на 400 км източно от Москва, посочва, че "от година насам" вижда учениците си "да дискутират повече" отпреди, че "все повече от тях говорят за политика", "участват в сбирки, в политически групи". "И това плаши властта", разсъждава той.

"Било на федерално, било на местно равнище явно е спуснато указание учениците и студентите да бъдат усмирени", предполага младият преподавател по повод множащите се конференции и събрания "срещу екстремизма" след протестите от 26 март.

Екстремизмът - престъпление с мъгляво определен състав, наказвано с 8 години затвор според закон от 2007 г., често се използва от властите като предлог, когато затварят изложби, блокират сайтове, арестуват симпатизанти на джихадистката организация "Ислямска държава" или просто задържат опозиционери.

Урок по морал

В рамките на борбата с "екстремизма" ред учебни заведения разпоредиха преподавателите да убедят своите ученици и студенти, че не бива да следват повика на Навални за демонстрации срещу корупцията.

Сред тях бе и училището на 13-годишния Николай във Волжски - град с 300-хилядно население в Южна Русия.

Вместо очаквания урок по технология учителката заявила, че ще разговаря с децата за стабилността на руската политическа система.

"Тогава споменах Навални и учителката много се нервира - разказа той пред АФП. - Цял час ни чете морал, много беше досадно."

"Те нямат право да ни "превъзпитават" - възмущава се момчето. - Според мен го правят, защото ги е страх. Те знаят, че един ден ще идем да гласуваме".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
1
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Ауу колко лош е Путин..Наистина, крайно време е американския сенат да избере най-подходящия човек за президент на Русия.И е крайно време тези не-демократи да предадат енергийните си дружества на най-добрата и най-демократична държава САЩ
146
2
 
3
 
! Отговори
Русия е... преди 6 години
империя на злото!!!
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиДа са живи и здрави родителите ти. Не вярвам целенасочено да са те възпитавали като лъжец. Ни постоянната защита на русйите интереси, с която активно се занимаваш не може да не те превърне в арогантен и отявлен лъжец, който не познава някакви морални граници. Не може да служиш на Империята ба злото и лъжата без да се превърнеш в нейно подобие. Ето, виж се. Въртил, сучеш, но не признаваш, че пишеш неистини. Т.е. лъжи. Дори и родителите си използваш като оправдание. Жалко.
144
0
 
4
 
! Отговори
ОсторожнО тровят преди 6 години
Надо очень осторожно идет иноземная наглая диверсия .отравляют милиони с спец составки.В полша отравили милиони и создали СОлидарност. Отравлени еще имеют нелечимие повреждения в том числе на сознание. В Киевска Русия с зомби пиво и пси активние спец програми на украинском за несколко дней после включения черние пси генератори заграбили вся власт..
143
6
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Феодална държава си е Русия и още дълго ще е такава!
142
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби...............Същото е и с данните от Росстат публикувани във википедията. Ако искаха да лъжат и мажат щяха всичко да дават в проценти(...............Ти лъжеш момче. И след това мажеш много яко! Но ти си русофил е и за вас това е характерно. Както е характерно и за господарите ви. робът не пада по-далеч от господаря. Цялата руска история е низ от опашати лъжи и митове. Лошото е , че такива като вас ги тиражират.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиStratfor?Айде стига бе!Все едно да питаш византиец за българската история!
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиИстината не е обида Боби. Според мен човек, който не казва истината се нарича ЛЪЖЕЦ. И аз ти повтарям отново, че ти си точно такъв. ако истината те обижда, добре. но лъжеш, мойто момче. Лъжеш нагло и безочливо. И не се казва Рустат, РОССТАТ. Идва от Российская статистика. И това Старфор, дето ми прилича на Старбъкс, да не би да е СТРАТФОР? Дори и в момента пишеш неверни /лъжливи/ неща. хайде със здраве. *** да лъжеш някой друг по софийските градинки.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиЛъжеш бе Боби и не си признаваш опашатите лъжи. аз ти давам официалната руска статистика, ако не вярваш на Росстат, на кого да вярваш? Ти ми вадиш от девет дерета вода за да ми доказваш, че не си лъжец. Лъжец си и то ПАТОЛОГТИЧЕН! Една цифра, която си привел не отговаря на истината. Същото се отнася и до изводите и "експертните" ти оценки. Русофилията не прощава момче. Лъжеш повече и от Лавров и Путин взети заедно. Задминал си учителите си! Не ме занимавай повече с глупавите си оправдани
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби............РФ 2017 по официални данни е 148(извинявам се за предишните 180 милиона разменил съм две цифри) плюс.........Не си разменил две цифри, просто си лъжец по природа. Бубунце, хващат те в лъжа и отново лъжеш. и отново за лесно проверяеми неща. поне научи руски и цитирай правилно колко е населението на Русия. "На 1 января 217 года по оценке Росстата в Росии было 146 838 993......"
137
0
 
0
 
! Отговори
vitoshaword преди 6 години
Ако искате да прочетете нещо смислено и интересно vitoshaword
136
4
 
9
 
! Отговори
боби преди 6 години
Само който не е живял в русия няма представа колко огромна, всеобхватна и брутална е престъпността там.Няма държава с толкова мощна и протежирана от властите престъпност.Дори и в големите градове,където има стремеж за някакъв ред през нощта улиците са празни, никой не смее да върви пеша.Малък пример-рускините държат портомонетата си в сутиените,а по-големи суми в гащите.Може и да ви се вижда смешно,но аз съм работил там години,това е всеизвестен факт, така беше през соца,така е и сега
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби180-190 милиона население. Бубенце, не се свениш да лъжеш и за най-лесно проверяемите неща. русофилията е нанесла непоправими увреждания върху психиката ти. Станал си патологичен лъжец!
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската власт си е руска власт и може да си прави каквото си пожелае с крепостниците, 86% от които обичат диктатора. но защо разни задунайски маpгинали *** до небето от възторг от репресиите и защитават безобразията? Като им харесва тази практика да се изселят в русия
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктатура с насилие управлява и с кръв си отива !
132
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин, предай се !
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво, третополовите трябва да се бият рязско и силно по главата
130
4
 
5
 
! Отговори
Лаврентий преди 6 години
За всички има приготвен един волски бич..Сатанинската третополова идеология трябва да се задушава още в зародиш!
129
5
 
14
 
! Отговори
Кракра преди 6 години
Воят на американските специални служби които работят за развалът на тази страна.Веднъж вече успяха сега гонени реват.Защо продължават да говорят за руска намеса в техните избори а имат закон с който са отделени милиарди долари за намеса във вътрешните работи на Русия..Аман от тяхната мания за величие и вечно дрънкане на оръжие.А тези за които реват са американски мекерета които нямат родина.Целият процес се нарича идеологическа война.
128
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълската клика е в паника !При Путин Русия се върна в 19 век - Корупция, Започнати и недовършени войни, Изолация от целия Свят, Санкции, Изостаналост, Произвол на КГБ апарата, Беззаконие, Преследване на всичко що протестира и се движи по тротоара, Безперспективност за младите руснаци, Мизерия......всички налични предпоставки за нова Революция !