Белият дом се оплита постоянно в лъжи. Къде обаче е истината?

Думите, които подкопават доверието в президентската администрация
17 май 2017 21:34, Елка Василева
97
Белият дом се оплита постоянно в лъжи. Къде обаче е истината?
Снимка: архив, Reuters

Белият дом си играе с истината. Като се започне с прессекретаря Шон Спайсър, който неправилно твърдеше, че президентът Тръмп е събрал рекордна публика на церемонията по встъпването си в длъжност, високопоставени съветници на президента предоставяха информация, която е доказуемо невярна или опровергавана от други в Белия дом, включително от самия Тръмп.

Моделът се повтори и тази седмица, след като съветниците по националната сигурност представиха една версия за това какво е казал Тръмп на руските официални лица в Овалния кабинет, а самия президент я промени, пише Асошиейтед прес.

Вчера Белият дом отрече съобщенията, че Тръмп е поискал от директора на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Демократите и някои републиканци приеха със скептицизъм тези опровержения.

Ето няколко епизода, които най-силно подкопават доверието в казаното от Белия дом:

Какво е споделил Тръмп с руснаците

"Вашингтон пост" съобщи в понеделник, че Тръмп е споделил класифицирана информация с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк за опасност групировката "Ислямска държава" да използва лаптопи на самолети за терористични цели. Други медии, в това число и Асошиейтед прес, потвърдиха по-късно тази информация.

Още по темата

Първа версия: Служители на Белия дом първоначално оспориха истинността на съобщението. "Статията е невярна", посочи вчера в писмено изявление заместник-съветничката по националната сигурност Дина Хабиб Пауъл.

Втора версия: Тръмп се намеси вчера и каза, че има властта да разкрива каквото си иска. Той не отрече да е обсъждал класифицирана информация. "Като президент исках да споделя с Русия (на официална среща в Белия дом), за което имам пълно право, факти, отнасящи се за тероризъм и за безопасност на полетите. По хуманитарни причини, а и искам Русия да засили борбата срещу ИДИЛ и тероризма", написа Тръмп в няколко туита.

Защо бе уволнен Коми

Без предупреждение президентът уволни миналата седмица Коми, който водеше разследване за възможни връзки между кампанията на Тръмп и руската намеса в президентските избори в САЩ. Първоначално Белият дом каза, че решението е било взето заради заместник-главния прокурор Род Розенстайн, който написа силно критичен доклад за разследването на Коми срещу Хилари Клинтън и ползвания от нея личен имейл сървър за служебни цели.

Версия едно: "Хора от министерството на правосъдието направиха настоятелна препоръка, а президентът ги послуша и предприе бързи и решителни действия да уволни Джеймс Коми. Той взе на сериозно препоръката. И взе решение въз основа на нея", каза заместник-говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс пред телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Версия две: "Той направи препоръка. Но и без тази препоръка щях да уволня Коми със съзнанието, че никога няма да дойде правилният момент да го направя. И всъщност, когато реших просто да действам, си казах, казах си: "Всъщност това с Тръмп и Русия е измишльотина", каза Тръмп в ефира на телевизия Ен Би Си.

Пенс защитава Флин

Вицепрезидентът Майк Пенс твърдеше настойчиво, че Флин не е обсъждал антируските санкции от времето на Обама в разговора си с Кисляк в периода след избирането на Тръмп за президент и преди встъпването му в длъжност. Това твърдение бе невярно и Белият дом хвърли вината върху Флин, когато го уволни месец по-късно.

Едно: "Те не са говорили за нищо, свързано с решението на САЩ да изгонят руски дипломати или за налагането на санкции срещу Русия", каза Пенс на 15 януари в телевизия Си Би Ес.

Две: Тръмп и висши съветници в Белия дом научиха на 26 януари, че Флин е обсъждал санкциите с Кисляк; Тръмп уволни Флин на 13 февруари, защото е излъгал Пенс, след като медии огласиха съдържанието на разговорите между съветника по националната сигурност и руския посланик.

Терористична атака в Боулинг Грийн?

Съветничката в Белия дом Келиан Конуей смая мнозина, когато явно си измисли терористична атака в Кентъки, за да оправдае нуждата от спорния указ на Тръмп, с който бе забранено на граждани от няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ.

Едно: "При президента Обама беше наложена шестмесечна забрана върху програмата за иракски бежанци, след като двама иракчани дойдоха тук, радикализираха се и бяха главните организатори на клането в Боулинг Грийн", каза Конуей на 3 февруари в ефира на Ем Ес Ен Би Си. "Повечето хора не знаят за това, защото то не беше отразено."

Две: Малко по-късно тя написа в Twitter, че имала предвид "терористи от Боулинг Грийн". През май 2011 г. двама мъже в Кентъки бяха обвинени в заговор за изпращане на оръжия и пари на агенти на Ал Кайда в чужбина, заради което правителството на Обама забави процеса по разглеждане на молбите на иракски бежанци за специални имигрантски визи. Конуей така и не поправи некоректното си изказване, че по времето на Обама е била спряна програмата за прием на бежанци.

Числеността на публиката при встъпването в длъжност на Тръмп

Спайсър направи дебют на подиума на 21 януари, като изчете петминутно изявление за това колко много хора имало предния ден на церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.

Едно: Никога досега толкова много хора не са гледали церемония по встъпване в длъжност, както тук на живо така и по света пред екраните, каза Спайсър. Той обясни защо сред тълпите имало толкова много бели зони: "За пръв път в историята на нашата страна бяха използвани покривала, за да се предпази тревата на Националната алея".

Две: Няколко дни след това Спайсър се дистанцира от тези твърдения и каза, че е бил накаран да ги направи. На снимки от първото встъпване в длъжност на Обама се вижда значително по-голям брой присъстващи. По данни на маркетинговата компания "Нилсън" зрителите пред телевизионните екрани за клетвата на Тръмп са били по-малко от тези при встъпването в длъжност на Обама, както и от тези на рекордьора по телевизионна аудитория Роналд Рейгън. Покривала бяха използвани и през 2013 г. за второто встъпване в длъжност на Обама.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Доналд ТръмпБелият дом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Змей Горянин преди 6 години
Чули недоразбрали, а сте хукнали да плюете глобализма! ГЛОБАЛИЗМЪТ ПО ПРИНЦИП Е ПОЛЕЗЕН ЗА БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО НАС, защото прехвърля огромни капитали и технологии от развитите страни към страни с ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА, НИСКИ ДАНЪЦИ И ГОЛЯМА ПАЗАРНА НИША! КАЗАНО КРАТКО И ЯСНО КАПИТАЛЪТ ОТИВА ТАМ КЪДЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ НАЙ-ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА С НАЙ-МЪЛЪК РИСК! Именно така големите корпорации от високоразвитите западни икономики изнесоха капиталите и технологиите си в Китай, Индия и др. иги тласнаха напр
67
0
 
1
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 6 години
Това се казва - да объркаш противника!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ,че ЕДНА от компаниите на Тръмп обявява фалит- не означава ,че той е фалирал и останал без грош. Практика на запад е компания да обяви фалит,за да избегне плащания .Между впрочем, той осъди успешно един вестник,определящ го като милионер,тъй като ,каза той-,,аз съм милиардер''
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви 4-5 пъти?..Моля дайте годините на фалитите?
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един път да фалираш - *** дойди. Но 4-5 пъти? Никаква криза не ти е виновна. Повечето от фалитите му са преди кризата през 2008г. Или е твърде некадърен, или е намерил начин мазно да се измушва от такива ситуации - нещо недопостимо за обикновения човек. Естествено че Путин лично не му е давал никакви пари, но е затънал до гушата с заеми от руски олигарси. Защо не си разкрие таксите за да видим към кого и колко пари дължи? Какво има да крие?
63
3
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Тръмп фалира ,заради поредната банкова криза-тогава банките започват да изискват дълговете си ,много предприемачи фалират ,той обаче успява да си предоговори полиците си.Самия той е много горд от факта,че след това успява да си стъпи да краката.Ако имаше срито покрито-щеше да замазва случилото се,не да го афишира.Защото той казва-лесно е да стигнеш върха,трудно е отново да се изправиш и да стигнеш. Голям смях е тезата,че Путин му е дал пари за да си стъпи на краката-нали не твърдите тази глупост
62
0
 
0
 
! Отговори
73 преди 6 години
грешка, предишния коментар бе за #72.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 71Значи или не си чел много внимателно, или си сляп. Преди изборите империята на Тръмп затъва в дългове из целия свят и бе пред фалит. Самият той е фалирал най-малко 4 или 5 казина, а през 1995-96 г. губи $1 милиард от чужди инвестиции. Умен бизнесмен, нали? Странно как през годините хората на Тръмп не-малко пъти се отзовават в Русия (и сега ги разследват) и след това той и името "Тръмп" магически стъпва отново на крака, та даже и получава подкрепа от руснаците за изминалите избори.
60
4
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
Следя публичните изяви на Тръмп от последите 10 години,прочетох книгите му и специално се запознах с начина му на мислене и действие по отношение на бизнеса,който води. Знам как преговаря и какво изисква.Та ,това че се е снимал с Клинънови-не значи нищо.Факт е че най-големия вой идва в тая посока. Тръмп сам си финансира кампанията,Хилъри-получи саудитски ,,дарения'. Но-Тръмп вероятно ще се опита да балансира различните видове интереси,но без да влезе в конфликт с приципите си,това му е стил
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 70Не си по-малко *** и манипулиран от тези които го докараха на власт. Тръмп самия какъв е? Лично ТОЙ е част от този "национален олигархичен-банков и корпоративен капитал" и винаги е бил. Приятел с най-влиятелните хора в света (включително и Клинтъновите), а сега обърна листото за да се докопа до властта. И какво? Един милиардер изведнъж реши да става герой на малкия човек? Хах, да ама не. Образовай де малко.
58
3
 
5
 
! Отговори
ха преди 6 години
Голямо плюене по Тръмп. Голямо виене. Каквото да направи -все е лошо..И странно как хората биват манипулирани ,като едно голямо стадо ,завръщано ту ,в една ту в друга посока. Дори когато самите медии си противоречат- на никой не му прави впечатление.Мислете бе хора..Кой е срещу Тръмп.На кого той бърка в интересите. Май ,че на наднационалния олигархичен-банков и корпоративен капитал,който между другото притежава и медиите.
57
2
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Това за простите избиратели е вярно. То е свързано и с бедността, неудача и т.н.. Казвал съм го и преди: колкото повече са бедните (и простите), толкова повече богатите ще трябва да търпят президент избран от мнозинството. То се отнася и за БГ
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че Путин дитектно е наредил по какъв начин да се повлияе върху Американските избори не значи че директно са избрали кой да управлява УСА. Просто доста подпомогнаха благодарение на едни безкрайно-прости избиратели. И Тръмп няма подобие - така че подобен на него повече никога няма да бъде избран.
55
3
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ако Кремъл директно може да нарежда кой да управлява УСА, тогава те наистина са Бананова Република. Времето ще покаже. Като изберат пак Тръмп (или подобен) тогава кой ще е виновен?
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гост+Причините са много, но нужно ли е да питаш защо фаворита на Путин се отзова в Белият дом? Всеки вече знае за Руските дейности - директно наредени от Кремъла - които повлияха на Американските избори в полза на Тръмп. И все още питаш какви Руснаци?
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза 64 - дано този *** *** начело на най-влиятелната страна в света не направи някоя глупост преди да му бият шута защото всички ще пострадаме. Първите стъпки са взети, дано по-бързо го изпедепсват.
52
1
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Не бих тръгнал да защитавам Тръмп. Опитвам се да обясня защо той спечели и как това може да се повтори. Какви руснаци?
51
1
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Западна Европа е социална, не може да се прави паралел. В Европа въпросът е за или против ЕО. Но ЕО си е рожба на Западна Европа, така че е по-различно. Европа освен това е значително по миролюбива, въпреки че сегашните управляващи в ЕО в болшинството си са васали "готови за подвиг". Европа обаче дълбоко ненавижда войната
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и да го погледнем Тръмп е срам за американците. Дано не направи някоя фатална за света грешка!
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп временно се намира в Белият Дом заради некадърността и гафовете на Клинтън, а не заради реторика му срещу имигрантите. Всеки по-нормален кандидат от нея щеше лесно да го победи на изборите. Да, този анти-имигрантски сентимент съществува и ще продължава да същрствува и в USA, но чак пък да дава повече шансове за печалба... не мисля. Видяхме какво се случи в Холандия и Франция, където изобщо не помогна на популистичните кандидати.