От джамиите в Германия: Научихме се да мразим евреи, християни

Блогърът Акиф Шахин споделя преживяванията си като дете
17 май 2017 19:36, Елка Василева
129
От джамиите в Германия: Научихме се да мразим евреи, християни
Снимка: архив, Reuters

Много ме е яд на всички онези мюсюлмани, които разкрасяват случващото се в германските джамии, пише блогърът от турски произход Акиф Шахин и разказва какво е преживял като дете в една джамия в Хамбург.

Преди около месец Дойче веле публикува интервю с германския журналист Константин Шрайбер по повод неговата книга "Inside Islam". Шрайбер посетил 13 петъчни молитви в различни джамии в Германия, след което дал за превод текста на проповедите, произнасяни съответно на турски и арабски, и ги представил за анализ на реномирани ислямоведи. Накратко изводите му гласят, че в джамиите често пъти се върши политическа пропаганда, че проповедите насъскват срещу християните, а имамите възпират вярващите да се интегрират в Германия.

В последвалата дискусия редица представители на мюсюлманската общност обвиниха журналиста в тенденциозност. В социалните медии се завъртя специален хаштаг #MeinMoscheeReport („Моите впечатления от джамиите”), под който мюсюлмани споделяха положителното си отношение към проповедите в ислямските храмове.

"Казваха ни, че германците са нечисти"

Блогърът от турски произход Акиф Шахин, който години наред е работил в различни джамии, се включи в дискусията с коментар, публикуван на страниците на „Ди Цайт”. В него той между другото пише: „#MeinMoscheeReport рисува една съвсем различна картина. Там джамиите се оказват лоно на любовта и интеграцията. Докато четях различните туитове, през цялото време си казвах: Красиви картинки рисувате. Само че каква полза има дори от най-красивата картинка, когато реалността извън вашия филтриращ балон изглежда съвсем другояче? Тази акция онагледява големия проблем на настоящата дискусия за исляма и мюсюлманите в Германия: в нея от едната страна е враждебността към исляма, а от другата - славословията за него. Говори се не за проблеми и тяхното възможно решаване, а единствено за това как да бъдат коригирани тежко негативните новини за джамии и мюсюлмани.”

По-нататък в колонката си Акиф Шахин разказва за своята биография и споделя опита си от дългогодишната работа като социален работник в различни джамии в Германия.

Шахин очевидно познава в дълбочина онова, за което пише - и със загриженост за вярата си посочва редица проблеми. За тях става дума и в блога му, който, според самия Шахин, му навлича много критики. А самокритика почти не се чува, пише той и продължава:

„Но без самокритика нищо не става. Тъй че нека аз да направя първата крачка - с един алтернативен и честен разказ за джамиите. Когато бяхме деца, имамът в джамията в Хамбург ни биеше с пръчка, а родителите ни изрично му разрешаваха това. Потрошените кости са част от възпитанието в джамията. Там ни възпитаваха като ислямисти и националисти. Научихме се да мразим евреите и християните. Казваха ни, че германците са нечисти и не беше редно да имаме германски приятели. Имамите ни учеха да се боим от Аллах и от ада. Да обичаме Аллах - за това почти не ставаше дума. Един от имамите имаше афера със своя практикантка, която заряза след година. Друг имам пък посъветва една жена да стиска зъби, когато мъжът ѝ я бие. Защото така доказвала вярата си”, пише Акиф Шахин, като изрично посочва, че това са негови лични спомени и негов личен опит.

„Знам, че за мюсюлманите е болезнено да чуват подобни неща, а един външен човек може би ще види в тези редове и доказателството, че имаме нещо общо с тренировъчните лагери на „Ислямска държава”.

За съжаление в моята младост примери като цитираните по-горе бяха не изключение, а правило в повечето джамии. И до днес в отделни случаи, уви, продължаваме да се натъкваме на такива проблеми. Тези редове причиняват болка и на самия мен, защото трябва да преодолея себе си, за да ги напиша. Но те са необходими, за да възникне дискусия.”

"Проблемите не могат да се решат чрез разкрасяване"

Авторът не се бои да защити вярата си и изрично пише, че в джамиите е имало и продължава да има много хубави мигове и срещи. Но младите мюсюлмани вече бягат от джамиите, твърди Шахин.

„Причина са неатрактивните програми и управите на джамиите, които предпочитат да славословят исляма, вместо да се занимават с истинските проблеми на мюсюлманите. Крайно време е ислямските дружества да вземат насериозно и гласовете на критичните мюсюлмани, вместо само да ги демонизират. Няма съмнение: много джамии вършат добра работа. Но жените все още не се включват достатъчно в тази работа, липсва и религиозна подкрепа на немски език. Накратко: проблемите не могат да се решат чрез разкрасяване, както се прави в #MeinMoscheeReport. А те са дори много по-тежки от описаното от Канстантин Шрайбер”, пише в края на статията си Акиф Шахин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: германияджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ- Аллах ви е оставил Коран, последно откровение до Съдния ден. Който го следа за него си е, който не го следва пак си е за него. Религия не се учи в джамиите, а се дава от Господ в сърцето. На когото Той е пожелал.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията е опиум за народите.Die Religion ist das Opium des Volkes. Karl Marx
61
0
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До Али:Наскоро Папата каза- по- добре невярващ,отколкото погрешно вярващ! Не коментирам,но по- интересното е че никой не коментира.
60
0
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Идва лято. Пред джамиите в Европа да се организират нуди плажове. Няма оскверняване- не сме влезли голи вътре. На когото не му харесва- обратно при камилите.
59
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
Религиите трябва да се премахнат, само пречат.Вече не живеем в средновековието а ето че не сме мръднали на никъде.
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религиите са инструмент за манипулиране на хората. Разделят, подчиняват, управляват. Основната таргет група са необразованите хора. Тук исляма няма конкуренция - там образованите са много малко и подчинението е почти на 100%. На християнството му е доста по-трудно в това отнопение.
57
1
 
13
 
! Отговори
До Али преди 6 години
Въпроса е в какво вярва. Ако вярва в омразата към различния и това че е длъжен да го промени!?! дори и със сила. Или в това че по право може да използва сила!?! или че жените нямат права?!? Аз съм християнин и не вярвам в исляма но не мога да кажа само едно че трябва да бъде разрешен само на езика в държавата в която се проповядва. История!!! Когато българите сме приели християнството сме го приели на български и библията е на български, а на на латински или гръцки.
56
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До по добре ИСЛЯМИ като сте толкава хора, религиозни, пречи ли ви да се избивате ( мюсюлмани ) , да режете гърла на хора по телевизията , да убивате жени с камъни . Та вие сте пияни и без алкохол !При вас гейове все едно няма ... айде моля ти се стана по - католик от папата . Разликата е че вие нямате автоценз за това кое е добро или лошо , слушате ходжата, а той обслужва политически интереси и чете корана като шетан .За нищо не ставате!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб Османлията - Щом си вярваш...всичко ти е ясно. И за Ренесанса в християнския свят, и за научните постижения на исляма. Всичко си обесняваш както ти диктува ... съвестта, вярата, културата, пропагандата, имама ...
54
14
 
4
 
! Отговори
4171 преди 6 години
Наистина в исляма има много трески за дялане но трябва да си признаем че така наречената демокрация много деградира хората. Особенно в графата семейство.Аз като православен християнин не бих искал жена ми ,дъщеря ми ,сестра ми да са жени "Мара общата" , бих искал на такива да може да им се потърси сметка (законово както е в исляма) да бъдат възмездени. Да не се води възмездието престъпление ,а справедливо наказание и за двата пола.
53
2
 
22
 
! Отговори
gon преди 6 години
Ислямът мрази! Силно мрази!
52
22
 
2
 
! Отговори
Стакмистика преди 6 години
И кво от един "блогър"-безработен лентяй, дето не се знае къв е се правят генерални изводи за 5 000 000....
51
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата грешка на западноевропейците беше,че приемаха тези хора като нормални.Приемаха ги с тяхната култура и ценностна система,религия и манталитет.Построиха им джамии,съобразяваха се с тях.Те се приспособяваха към ислямистите,а не се опитваха да приспособят пришълците към цивилизованият начин на живот.Сега е късно.Ислямът тази зараза е навсякъде.
50
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БайНикой не може да наложи демокрация на хора, които доброволно искат да са роби и се радват на този си избор. Като русоробите например.
49
5
 
34
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Тия са като американците, налагат си исляма където и да отидат. Американците пък демокрацията. Съжалявам, но и двете не са желани навсякъде.
48
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те са също като българските русофили. И те мразят евреите и останалите християни, които не са православни. Не виждам разлика между тях и тези в статията. И едните и другите са фанатици.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne moga da razbera ot policiata spiat li ili oficialno se tolerira propaganda na isliam. Tozi Jasterb otdavna triabva da e na toplo. Az pak moga da mu obiasnia, che pred Leo2 vsichki sa ravni ili se izravniavat:))) S goliam kef shte podkaram tankove prez smradlivite vi kloaki, narecheni gradove. Bog shte mi prosti! Kak e, Jastreb????
46
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейските либерасти най-накрая се усетиха, че исляма не е релгия, а модел за устройство и управление държавата. Моделът е - насилие в семейството+ насилие спрямо неизповядващите исляма. Сравнете какво са правили пророците Христос и Мохамед през живота си и ще рззберете основата надвете религии - едната е любов, другата е чисто насилие. Единия вика- прости им, другия вика- избийте неверниците и им вземете жените и го прави през целия си живот.Последователите му, също. Честт на гостоприемните
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно кому са нужни жамиите в Германия и кой плаща
44
19
 
4
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Оох бабини златни, ама защо така с лошо бре? Защо с омраза? Елате баби аз да ви науча на любов. Елате да видите ние със семинаристчетата каква любов въртим в християнските храмове.