Виена може би ще подаде ръка на Москва

Новите австрийски ръководители - авторитарни евроскептици
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:38, Елка Василева
34
Виена може би ще подаде ръка на Москва
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Правителствената криза в Австрия се точеше поне от началото на 2017 г. Управляващата коалиция, обединила Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) и Австрийската народна партия (АНП), няколко пъти бе на път да се разпадне. Към края на януари кризата изглеждаше преодоляна, но щом дойде пролетта, избухна отново, пише Росбалт.

В крайна сметка вицеканцлерът и бивш лидер на АНП Райнхолд Митерленер подаде оставка. На 10 май той обяви, че се оттегля и емоционално подхвърли, че не желае "да заема мястото". Навярно имаше предвид креслото, което да освободи за амбициозния трийсетгодишен външен министър Себастиан Курц.

Той е най-младият шеф на външното министерство в историята на Австрия, а и не само в нейната (роден е на 27 август 1986 г.). Днешната правителствена криза до голяма степен се дължи именно на натиск от негова страна. Курц успя да провали договореностите, постигнати от управляващата коалиция, като издейства парламентарните избори да бъдат изтеглени напред - от есента на 2018 г. за първата половина на октомври 2017 г.

В подкрепа на тази идея бе принуден да се обяви дори сегашният австрийски министър-председател, социалдемократът Кристиан Керн, който със сигурност разбира, че при предсрочни избори и той, и партията му ще изгубят властта.

Защото последните анкети сочат, че на евентуални избори през май 2017 г. над една трета от австрийците (35 на сто) биха гласували за обновената АНП начело с Курц. Тя би спечелила вота, а днешният външен министър би станал федерален канцлер.

Без да станат пречка (ако дори не помогнат за това) авторитарните похвати на младия политик. Склонил да оглави партията, той иска в замяна съпартийците му радикално да я реформират, засилвайки личната роля на лидера - като му предоставят дори правото да зачерква неугодни от изборните листи.

Колкото до водещата днес партия от управляващата коалиция, АСДП може да разчита най-много на 21 процента от гласовете или едва на третото място. А ето и основната сензация: на втора позиция ще се озове дяснопопулистката (в далечното минало неонацистка) Австрийска партия на свободата - може да я подкрепят 25 на сто от австрийците. И Себастиан Курц явно ще формира ново правителство именно с нея. По данни на социолозите близо 37 процента от неговите сънародници искат точно такава управляваща коалиция.

Вероятните причини са няколко. Първата естествено са сравнително неотдавнашните президентски избори в Австрия. Държавен глава стана левият политик Александър ван дер Белен, кандидат на "зелените". Макар и не отведнъж, при това с голям труд, той успя да надвие националиста Норберт Хофер от Австрийската партия на свободата. Покрай изборите избухнаха цял куп скандали, резултатите от втория тур в началото бяха анулирани и Ван дер Белен стана президент едва след повторно гласуване. Всичко това помогна за растящата популярност на националистите.

Друга причина е умората на австрийските избиратели - дотегнал им е днешният политически елит. Затова е толкова висока подкрепата и лично за Себастиан Курц, и за националистите от Партията на свободата. Хората чакат от тях радикални промени и реформи, без много да се замислят за евентуални последици.

Има и трета причина - миграционната криза от 2015-2016 г., неприключила и до днес. Австрия е сред петте държави от ЕС, на които Брюксел разреши да запазят избирателен контрол по границите. Програмата на Курц за мигрантите безспорно е по-мека от тази на националистите, но в основата й лежи все същото нежелание да се приемат бежанци от чужбина.

Струва си да добавим, че Курц и националистите са единни освен това в позитивното си отношение към политиката на днешните руски власти. Евентуално тяхно коалиционно правителство - ако формират такова през октомври, явно ще нареди Австрия сред онези страни от ЕС, които настояват за вдигане на санкциите, наложени на Русия.

Твърде е възможно също новите австрийски ръководители да заемат водещи места в редиците на авторитарните евроскептици, поели властта в Унгария и Полша.

В Москва впрочем май още малцина се замислят за тези неща. За разлика от изборите във Франция или Германия, които Кремъл активно следи (и според европейците дори се меси в тях), хората в Русия не знаят почти нищо за австрийците. Марин льо Пен например влезе чрез централните телевизии на практика във всяко руско семейство, но съвсем не е такъв случаят със Себастиан Курц. Руският печат изобщо не пише за правителствената криза в Австрия - смята за по-интересна идеята на някакви австрийци да конструират спортен автомобил по дизайн на специалист от Крим.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Pitasht преди 6 години
До Въпроси има ли?Pili li si si hapcheto dnes?
19
3
 
4
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 6 години
На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура и на всяко копче е написано името на някое негово протеже. Когато Путин иска да се намеси в световната политика, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име на протежето му. Например, Путин натиска копчето на Себастиан Курц, и Себастиан Курц моментално е избран за канцлер на Австрия. Ако пък Путин натисне копчето на Ле Пен, Ле Пен моментално е избрана за президентка, на Австрия. Въпроси има ли?
18
0
 
1
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
този изваобще не е фагот ...не-не !
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ми е изтрил поста - отговор на Да бе, да. В него нямаше нищо нецензурно, всичкобеше коректно. Обяснявах, че Австрия и Русия са големи търговски партньори. че австрийците доста масово учат руски. Нищо невярно? Информацията ми е от източник от Виена.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ShoppЖоппин, подбирай си изразите! Ще вземеш да го отнесеш. Кажи къде намери термина"Великата католическа Южногерманска империя"? Ако си го измислил сам, то трябва да те изберат за председател на Австрийската академия на науките или както там се нарича. Семпло момче си, ама знае ли човек, такива като теб понякога и премиери стават ... в Ориента.
15
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрийците не са предатели като българите. Няма да се съюзят с Русия против ЕС.Това са само мечти в пияннските мозъци на русофилите :)
14
20
 
8
 
! Отговори
Да бе, да преди 6 години
Поредната лъжлива статия ;)И за Тръмп говориха същото, но видяхте какво стана - бай Дончо наби нови санкции на кремълския хоббит.Австрия изобщо няма толкова здрави връзки с Русия, както с Германия и другите от ЕС.Само гледайте как нищо от статията няма да е вярно ... до няколко дни :)
13
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
16: Вятърът на промяната ни отвя надалеч, та още не можем да се съберем/опомним.
12
3
 
27
 
! Отговори
до shoop преди 6 години
Много си не компетентен (не искам да пиша ***) Австрия не са в НАТО затова няма да питат да ли ще им разрешат.А вече са го направили и не се съобразяват със санкции те срещу Росия.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиката на Германия на прибиране на производството у дома с работна ръка "от кол и въже" се провали.Европейците си искат стандарта, но искат и екология, а Китай е не по-малък хищник от САЩ.Русия е в пъти по-сговорчива от предидущите.Е, трябва да и се простят някои детински грешки, но дори Крим може да бъде преглътнат временно в името на Европейското благоденствие.Германия ще остане сама в поредния си поход за "идеален свят".
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше-беци, не разбрахте ли, че вятърът на промяната смени посоката?
9
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, накрая всички ще клекнат пред Русия .
8
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИНЕА МОЖЕ БИ ЩЕ ПОДАДЕ РЪКА НА МОСКВА. Сакън недей!!!!! Знаят ли в тази Виена колко озверели идиоооти ще получат я инфаркт, я инсулт, я запек. Иво Минджев и Александър Йорданов на първо място
7
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма Европа без Русия.Вместо да бутат Русия към Китай, ако бяха далновидни, ЕС трябваше да привлекат Русия, но големия брат САЩ, този хибриден *** не иска подобен съюз.Ако бяха умни, САЩ щяха да се включат към Европейската общност, но те искат да я асимилират.
6
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СталинАз ако бях на мястото на Путин щях да спра газта на Всички виновнии като я спреш после откъде ще намериш денги за лосион на мужиците? Нали се сещаш като изтрезнеят кво ше ти направят?
5
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички западни държави, подобно на пеперуди летят към светлината на Русия.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане, ще стане!
3
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Верно ли? Щото доколкото знам Австрия членува в ЕС и НАТО. И знаеш ли колко държавици са признали, че Крим принадлежи на руската ***?
2
9
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Вече са си подали ръце ще правят автомобил заедно Крим и австрииците занчи признават Крим за руски.
1
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще подаде със сигурност. Но най-вероятно среден пръст.