Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15

За сблъсъка на два свята – германските закони и културата на бежанците
22 май 2017 21:30, Елка Василева
144
Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15
Снимка: архив, Reuters

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи от архаични религиозни повели. Дойче веле разказва историята на Мелиха, която е била на 15, когато баща ѝ решил да я омъжи насила.

Тя живее в нелегалност, без адрес и без име. Защото се страхува от собственото си семейство, което иска да я омъжи насила. Срещаме Мелиха (името е променено от редакцията) на анонимно място някъде в Германия. С много тъга момичето ни разказва как с 15-ия ѝ рожден ден животът ѝ изведнъж се превърнал в ад.

Насилие и психически тормоз

"Вкъщи ме биеха, буквално ме тъпчеха с крака. Но физическото насилие беше нищо в сравнение с психическия тормоз. Баща ми все ме ругаеше. И ме заплюваше. Чувствах се толкова унизена."

Мелиха произхожда от религиозно мюсюлманско семейство. Баща ѝ е имам. Семейството следва стриктно традициите и живее затворено. С времето изолират Мелиха все повече от външния свят, забраняват ѝ да се среща с приятели. И когато навършва 15 години, баща ѝ решава да я омъжи насила.

"Първата ми мисъл беше да се самоубия. Защото не знаех къде да отида. Мислех си, че само така мога да избягам от жестоката си съдба. Изобщо не знаех, че има организации и институции, които могат да ми помогнат и да ми подсигурят закрила."

Мелиха не е единичен случай, казват от женската правозащитна организация "Terre des Femmes". От началото на бежанската криза насам в Германия пристигат все повече омъжени момичета - миналата година официално са били регистрирани 1 400 омъжени малолетни момичета, като всяко четвърто от тях няма и 14 години. Предполага се, че това число е много по-ниско от действителната.

Махмуд и неговата съпруга, които са избягали от малко село в Сирия, не разбират защо е цялата тази дискусия около браковете с малолетни. Защо нещо, което в родината им е напълно нормално, тук изведнъж се оказва лошо и погрешно? Жената на Махмуд също е била малолетна, когато двамата са сключили брак.

"При нас това е съвсем нормално"

"Тук ранната женитба може и да е нещо странно, но при нас това е съвсем нормално. Цялото ми семейство, майка ми, лелите ми, баба ми - всички са се омъжили много рано. За нас това е нормално и ние искаме да следваме традициите си", казва Махмуд.

Ето как ставаме свидетели на сблъсъка на два свята - германските закони и културата на бежанците. Но както аргументират правозащитните организации, закрилата на детето е по-важна от всякакви религиозни и културни традиции.

"Традициите са важни, но те не бива да нарушават човешките права. И когато случаят е именно такъв, ние като държава трябва да се намесим енергично, за да защитим подобаващо правата на малолетните момичета. Според нашите разбирания ранните женитби нарушават човешките права. Да не говорим, че в много случаи момичетата биват омъжвани насила", казва Мирия Бьомеке от правозащитната организация "Terre des Femmes".

Германските политици вече реагираха и подготвиха законопроект, който изрично забранява сключването на брак преди 16-годишна възраст. Предвидено е също така анулиране на всички бракове, при чието сключване брачните партньори са били малолетни. Независимо дали става дума за принудителен брак или за женитба по любов.

Сириецът Ахмед Хасун ни разказва, че в бежанските лагери в Йордания, Ливан и Ирак всяко второ малолетно момиче бива омъжвано, за да има закрилник по време на бягството си. Затягането на германския закон е според него неправилно решение: "Смятам, че германското правителство трябва да направи изключение за 15-16-годишните момичета, които пристигат тук вече омъжени", казва сириецът.

"Ако не беше тази учителка..."

Но законът, който ще бъде гласуван през лятото, не предвижда проверка на всеки отделен случай. Браковете с деца под 16 години ще бъдат принципно анулирани. А за да можем да гарантираме успешната интеграция, законодателните усилия трябва да бъдат комбинирани с превантивни мерки, казва Мирия Бьомеке от "Terre des Femmes": "Трябва да се полагат интензивни грижи за всички застрашени момичета, а в случаи, когато виждаме сериозна заплаха, децата просто трябва да бъдат отделяни от семействата им."

Мелиха знае много добре колко трудно е да съчетаваш традициите, за които настоява семейството ти, със собствените си представи за живот в една свободна и модерна държава, каквато е Германия: "Винаги съм си мислела, че ако разкажа какво ми се случва, ще предам родителите си. Чувствах се виновна. Веднъж се разплаках. Една учителка ме видя и ме попита дали имам нужда от помощ. Разплаках се още по-силно. И това беше всъщност мигът на моето спасение. Ако не беше тази учителка, сигурно вече нямаше да ме има", споделя Мелиха.

Момичето има сега една мечта: иска да следва. И сама да определя живота си.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Като не искат да приемат законите в Германия тогава обратно в Сирия да си спазват шериатът.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе умни европейци,само виждате другите що не си виждате вашето,децата ви в колко години почват полов живот.А при арабите е така рано се женят
102
1
 
11
 
! Отговори
/./ преди 3 години
Вижте отношението на баща към дъщеря. От мирната религия са, не забравяйте.
101
1
 
7
 
! Отговори
19948 преди 3 години
Те не желатя да приемат европейските норми и закони - значи няма да се нитегрират, защото този процес изисква доброволно да приемеш новия начин на живот и неговите правила. Който настоява за запазване на мюсюлманските традиции спрямо малолетните булки и майки, да отиде в държава, където това е прието. Без драми, без цивилизационни сбълъсъци - ние сме от различни цивилизации и всеки си живее по своя закон. НО няма право да го налага на другите цивилизации - те си мат свои норми.
100
0
 
10
 
! Отговори
мариана преди 3 години
там са родени и нищо европейско не е стигнало до тях -а ние ще интегрираме идващите. ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА.В Германия не са успели за десетки години,май само Меркел си вярва че ще успее.Ще поживеем ще видим
99
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
arabite si gi jenqt rano rano a bay ganyo si gi prodava za 100 lv na ve4er.
razlikata e mnoooogo golqma v moralen smisal, nali !?
98
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
TOVA E 4ISTA LAJA. ZA6TO EDIN BA6TA DA BIE EJEDNEVNO DETETO SI ??!!

TIQ STATII SA IZMISLENI I S NQKAKVA CEL. A NE6TE MEDII GI PERPISVAT BEZ SRAM
97
5
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Krom
Не противоречи, но мисълта ми е, че чичковците още не са схванали, че "който нож вади от нож умира"; да исляма е страшно оръжие, но то поразява и този, който го насочва към другите! Трумп-чо защо затвори границите си за *****? усеща се, но зацега Европа е на топа
96
0
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Dinosaurus -е добре де "батко", това как противоречи с казаното от мен? И пука им, повярвай ми. Исляма е оръжие. Използва се за дестабилизиране на Европа, за така наречената "ислямска дъга" отделяща Европа. Използва се в бивша Югославия, в Македония и бившите руски държави. Не опростявай, моля. Да, парите от петрола са важни, но те се влагат в нещо. И това нещо е бъдещото господство. А чичковците мислят напред, един петрол не е достатъчен. Целите им са по големи.
95
3
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Krom
Krom-чо, батковото, на чичковците отвъд океана не им трябват "бесните кучета", а петрола, върху който ги окучват "бесните ***" по на 15 год. Що на никой не му пука за нашите ци***, които по на 13 вече раждат? Щото под Б-я няма нефт и никой не може да се въоръжава с пари из под земята и да тероризира целия свят, щото Аллах го избрал!
Ако не беше петрола още щяха да бродят из пясъците и да се увиват до очите...петрола е целта на САЩ, дреме им за исляма; и който го толерира е ***!
94
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До DiesIrae - да, но тогава и тиквите в коприна и народите са разполагали с едно и също - сабя и пищов. Днес народите нямат с какво да се изправят срещу чудовищното превъзходство на държавата, армията и полицията. Елита си написа домашното и не би допуснал следваща революция. А народите са разделени - от разликите в стандарта, от банките и имуществата. Та, обединението на бедните - примерно източно-европейците и богатите - примерно в Централна Европа е абсолютно имагинерно.
93
1
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
До Krom,
Стига скоро на народите в Европа да не им писне тотално и да не решим и ние като мюслитата да се върнем няколко века назад към едни революционни години когато тиквите в коприна се търкаляли като футболни топки. А колкото до САЩ те и те са на границата с гражданска война.
92
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До DiesIrae - ще ти се, а? Обаче едни чичковци отвъд океана искат да направят още много милиарди и за това им трябват тези "бесни кучета". От тяхна гледна точка, ти си излишно гърло и им пречиш. На тях им "дреме на пат.ките" за твоето мнение. А те имат доста по голямо влияние от теб. Фалша и смъртта ще продължават да завладяват Европа, защото "избраните да водят" - като баба Мъркел служат точно на тези чичковци, ферщейн?
91
0
 
20
 
! Отговори
... преди 3 години
Имам чувството, че тия от тая религия исляма са некви ***! то самовзривяване, то сватби на малолетни, то пребиване с камъни, то обряазване на жените, то содомия то ако не се кланяш по 100 пъти на ден те заравят в земята до шията и те пребиват с камъни! Отделно при тях кучето, особено ако е мъжко, е с пъти по-голям приоритет от жената!!! И всичкото това там е СТАНДАРТ!!! Добре де тия "хора" на кой свят и в коя година живеят!!!???
90
0
 
28
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Като отиде европейка там трябва да се забулва нали? Еми същото е тук, като си в Европа не трябва да си увит в черги като чувал за ***. Да им набиват в тъпите арабски тикви (ако след 1000 удара в бетона на ден има нещо останало в тия кратуни), че като искат исляма и арабски навици да си ходят в арабските страни. Тук е Европа ние сме с други разбирания. А това, че религията го изисквала, по тази логика моята религия изисква да застрелвам по 1 депутат на ден, дали ще ме оставят? Жалко, но не!
89
1
 
10
 
! Отговори
DiesIrae преди 3 години
Ау колко тъжно, дреме ни на патките! Стига писахте глупости, и ония уж избрани да водят да си сядат на задниците, да събираме всичкото мюсли в лагери където да се прави оценка (ще научи нашия начин на живот ОК - обучение и да работи за да се издържа сам докато е в лагера, а не на готово. ако не евтаназия като на всяко бясно животно), да направим най накрая мека (там на където гледат докато си бият кратуните в бетона) на стъкло - 2,3 атомни бомби и да приключва цялата простотия.
88
0
 
23
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Вчера Америка сключи договори за доставка на модерни оръжия за 110 млрд. долара на Саудитска Арабия - износител на тероризъм и салафитска зараза. Кой ли наистина стимулира всичките тези гадости, плъзнали из Европа? Кой толерира нечовешките "традиции" на арабските зад.ници налазили най свободния континент? Риторичен въпрос. Отговора е ясен. Същия, който организира "арабски пролети" и лови петролни риби в мътна арабска вода.
87
0
 
8
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
До Додо - Абсолютно си прав. Големият въпрос е не кой яде баницата, А КОЙ МУ Я ДАВА ДА Я ЯДЕ. В крайна сметка е въпрос на обществено мнение и повсеместен натиск към политиците. Не само кам Обединените патриоти!
86
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Защо пишете за тази Мелиха?! Пишете за загиналите деца в Манчестър, кои са, как се казват? Съболезнования за семействата им! Мелиха не е на дневен ред!
85
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 3 години
Дебилни педофилски традиции! Свръх толерантни сме към религиозните простотии, които съсипват света в момента! До кога?