Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15

За сблъсъка на два свята – германските закони и културата на бежанците
22 май 2017 21:30, Елка Василева
144
Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15
Снимка: архив, Reuters

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи от архаични религиозни повели. Дойче веле разказва историята на Мелиха, която е била на 15, когато баща ѝ решил да я омъжи насила.

Тя живее в нелегалност, без адрес и без име. Защото се страхува от собственото си семейство, което иска да я омъжи насила. Срещаме Мелиха (името е променено от редакцията) на анонимно място някъде в Германия. С много тъга момичето ни разказва как с 15-ия ѝ рожден ден животът ѝ изведнъж се превърнал в ад.

Насилие и психически тормоз

"Вкъщи ме биеха, буквално ме тъпчеха с крака. Но физическото насилие беше нищо в сравнение с психическия тормоз. Баща ми все ме ругаеше. И ме заплюваше. Чувствах се толкова унизена."

Мелиха произхожда от религиозно мюсюлманско семейство. Баща ѝ е имам. Семейството следва стриктно традициите и живее затворено. С времето изолират Мелиха все повече от външния свят, забраняват ѝ да се среща с приятели. И когато навършва 15 години, баща ѝ решава да я омъжи насила.

"Първата ми мисъл беше да се самоубия. Защото не знаех къде да отида. Мислех си, че само така мога да избягам от жестоката си съдба. Изобщо не знаех, че има организации и институции, които могат да ми помогнат и да ми подсигурят закрила."

Мелиха не е единичен случай, казват от женската правозащитна организация "Terre des Femmes". От началото на бежанската криза насам в Германия пристигат все повече омъжени момичета - миналата година официално са били регистрирани 1 400 омъжени малолетни момичета, като всяко четвърто от тях няма и 14 години. Предполага се, че това число е много по-ниско от действителната.

Махмуд и неговата съпруга, които са избягали от малко село в Сирия, не разбират защо е цялата тази дискусия около браковете с малолетни. Защо нещо, което в родината им е напълно нормално, тук изведнъж се оказва лошо и погрешно? Жената на Махмуд също е била малолетна, когато двамата са сключили брак.

"При нас това е съвсем нормално"

"Тук ранната женитба може и да е нещо странно, но при нас това е съвсем нормално. Цялото ми семейство, майка ми, лелите ми, баба ми - всички са се омъжили много рано. За нас това е нормално и ние искаме да следваме традициите си", казва Махмуд.

Ето как ставаме свидетели на сблъсъка на два свята - германските закони и културата на бежанците. Но както аргументират правозащитните организации, закрилата на детето е по-важна от всякакви религиозни и културни традиции.

"Традициите са важни, но те не бива да нарушават човешките права. И когато случаят е именно такъв, ние като държава трябва да се намесим енергично, за да защитим подобаващо правата на малолетните момичета. Според нашите разбирания ранните женитби нарушават човешките права. Да не говорим, че в много случаи момичетата биват омъжвани насила", казва Мирия Бьомеке от правозащитната организация "Terre des Femmes".

Германските политици вече реагираха и подготвиха законопроект, който изрично забранява сключването на брак преди 16-годишна възраст. Предвидено е също така анулиране на всички бракове, при чието сключване брачните партньори са били малолетни. Независимо дали става дума за принудителен брак или за женитба по любов.

Сириецът Ахмед Хасун ни разказва, че в бежанските лагери в Йордания, Ливан и Ирак всяко второ малолетно момиче бива омъжвано, за да има закрилник по време на бягството си. Затягането на германския закон е според него неправилно решение: "Смятам, че германското правителство трябва да направи изключение за 15-16-годишните момичета, които пристигат тук вече омъжени", казва сириецът.

"Ако не беше тази учителка..."

Но законът, който ще бъде гласуван през лятото, не предвижда проверка на всеки отделен случай. Браковете с деца под 16 години ще бъдат принципно анулирани. А за да можем да гарантираме успешната интеграция, законодателните усилия трябва да бъдат комбинирани с превантивни мерки, казва Мирия Бьомеке от "Terre des Femmes": "Трябва да се полагат интензивни грижи за всички застрашени момичета, а в случаи, когато виждаме сериозна заплаха, децата просто трябва да бъдат отделяни от семействата им."

Мелиха знае много добре колко трудно е да съчетаваш традициите, за които настоява семейството ти, със собствените си представи за живот в една свободна и модерна държава, каквато е Германия: "Винаги съм си мислела, че ако разкажа какво ми се случва, ще предам родителите си. Чувствах се виновна. Веднъж се разплаках. Една учителка ме видя и ме попита дали имам нужда от помощ. Разплаках се още по-силно. И това беше всъщност мигът на моето спасение. Ако не беше тази учителка, сигурно вече нямаше да ме има", споделя Мелиха.

Момичето има сега една мечта: иска да следва. И сама да определя живота си.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
20
 
! Отговори
Циник до 120 преди 4 години
Брейвик е "визионер" - всичко, което предсказваше се сбъдна!Брейвик - прочети речта му пред съда ( има я в нета ) пълна с неудобни за върхушката истини!
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А изключението Брайвик кое правило подчертава?
82
2
 
8
 
! Отговори
Циник до 116 преди 4 години
Изключенията - САМО ПОДЧЕРТАВАТ МАСАТА!А защо не - следващият аятолах Хомеини?Ако сам не можеш да си отговориш - присъедини се към тези със свещите, цветята, и плюшените мечета!
81
5
 
10
 
! Отговори
Фен на БиТиВи преди 4 години
Хайде сега вкарайте Мелиха в съботния блок на БиТиВи, тъкмо оная тетка с оголените шунки - Женито Марчева има да се поти за нея.... Ум да ти зайде!
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тази е поредната ходеща утроба - добра само за едно - да роди следващият Анис Амри, или Осама бин Ладен! ....А защо не Зинедин Зидан или Карим Бензема?
79
3
 
18
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Получавам спонтанни напъни на повръщане!На фона на случилото се в Манчестър - тази лицемерна политкоректна статия за СЕТЕН път предизвиква само отвращение! Съчувствие ? Нито грам! Алаходупците не заслужават такова!И тази е поредната ходеща утроба - добра само за едно - да роди следващият Анис Амри, или Осама бин Ладен! Животни - нежелаещи цивилизация, и мразещи я издъно!Алаходупни примитиваци!
78
9
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
ами по ислямските традиции е така, по европейските традиции от преди век също е така, само по либераските модерни ценности не е, според либерастите жената е отговорен зрял човек и може сама да взема решение.
77
3
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Западът толерира ислямските извращения.Западът ислямизира Европа и света.Вижте посещението на Тръмп в арабския свят.Така, че не се надявайте Мелиха да промени живота си в Германия. По-скоро Германия ще се промени и ще се ислямизира.
76
4
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"Западната цивилизация" трябва да диктува на целия свят кое е правилно и кое не!Ако не се съгласяваш, ще ти посади Дермокрация ;-)
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не спазват законите на държавите където са се натресли - обратно откъдето са дошли. Ей това е проблема, но не го разбират. Не само ранните бракове, то и тук ги има. Посегателството върху човека е проблема. Идват и си налагат техните порядки в чужда държава, после реват че ги били. Ще се научат да живеят така, както живеят там където са. Хората като се ходи на екскурзии пишат пътеводители, това ще ядете, това и това ще правите да не стават недоразумения. А тия отиват да живеят в чужда държав
74
0
 
9
 
! Отговори
Теди преди 4 години
Точно така 108 Напълно си прав
73
1
 
50
 
! Отговори
Додо преди 4 години
".....културата на бежанците.."АКО ОБИЧАИТЕ НА ПРЕБИВАНИЯ НА ЖЕНИ С КАМЪНИ, ЗАТОВА, ЧЕ СА "ПРЕДИЗВИКАЛИ" ДА БЪДАТ ИЗНАСИЛЕНИ (Т.НАР. УБИЙСТВА НА ИСЛЯМСКАТА ЧЕСТ), ПЕДОФИЛИЯТА (ИСЛЯМОУГОДНИЯ ОБИЧАЙ ДЪРТИ МЪЖЕ ДА СЕ ЖЕНЯТ НАСИЛСТВЕНО ЗА 9-10 ГОДИШНИ МОМИЧЕНЦА, ПО ПРИМЕРА НА МОХАМЕД), СИСТЕМАТИЧНИ ЗВЕРСКИ ГЕНИТАЛНИ ОБЕЗОБРАЗЯВАНИЯ НА МАЛКИ МОМИЧЕТА (КЛИТОРЕКТОМИЯ) И Т.Н. САТАНИНСКИ ИЗВРАЩЕНИЯ СА "КУЛТУРА", ТО ТОГАВА -ДА-, ТОВА Е "КУЛТУРАТА" НА "БЕЖАНЦИТЕ"!
72
0
 
8
 
! Отговори
True преди 4 години
Vsichki kvadratoglavi primati,izpovqdvashti sektata na pedofila moamed,VEDNAGA VAN OT EVROPA!PISNA NI!
71
0
 
36
 
! Отговори
хммм преди 4 години
тия ми писна да им слушам секcуалните перверзии вече, по-зле са от животни. То по цял ден само това му е у главата братче, как да изнасилва беззащитни жени, да малтретира някой по-немощен. От толкова простотии в главата не му остава време да създаде нещо, да подобри. Те ако не бяха така щяха ли да живеят още в каменната ера, да живеят в къщи от камък и да се дупят преди всяко ядене.
70
2
 
15
 
! Отговори
ODESSA преди 4 години
Вас може да ви оправи само Бенито Мусолини, наврял сицилианската мафия във кучи задник.
69
0
 
21
 
! Отговори
ODESSA преди 4 години
Тоталният факт е че 90 процента имат *** венци. Българи от гара Левски. Крий багажа. Тотален срам. И сънародниците от братска Индия развяват български лични карти. Срам мафиотска ***. Които се водите спасители на България.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТедиНищо. Просто това е факт, но българските медии не се интересуват от него, не се възмущават от това, че в Европа е залята с българки които проституират, ами пишат и се занимават постоянно със средновековните традиции на други далечни народи.
67
1
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 4 години
След падането на берлинската стена, бившите ГДРци, питаха къде са немците? От всички тия.
66
4
 
9
 
! Отговори
ODESSA преди 4 години
Германия никога не е била свободна и демократична държава. След втората световна война и е наложен краварският модел. И това е истинският untergang.
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 3млн българи извън България около половин милион проституират под една или друга форма.