Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15

За сблъсъка на два свята – германските закони и културата на бежанците
22 май 2017 21:30, Елка Василева
144
Историята на Мелиха: Да те омъжат на 15
Снимка: архив, Reuters

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи от архаични религиозни повели. Дойче веле разказва историята на Мелиха, която е била на 15, когато баща ѝ решил да я омъжи насила.

Тя живее в нелегалност, без адрес и без име. Защото се страхува от собственото си семейство, което иска да я омъжи насила. Срещаме Мелиха (името е променено от редакцията) на анонимно място някъде в Германия. С много тъга момичето ни разказва как с 15-ия ѝ рожден ден животът ѝ изведнъж се превърнал в ад.

Насилие и психически тормоз

"Вкъщи ме биеха, буквално ме тъпчеха с крака. Но физическото насилие беше нищо в сравнение с психическия тормоз. Баща ми все ме ругаеше. И ме заплюваше. Чувствах се толкова унизена."

Мелиха произхожда от религиозно мюсюлманско семейство. Баща ѝ е имам. Семейството следва стриктно традициите и живее затворено. С времето изолират Мелиха все повече от външния свят, забраняват ѝ да се среща с приятели. И когато навършва 15 години, баща ѝ решава да я омъжи насила.

"Първата ми мисъл беше да се самоубия. Защото не знаех къде да отида. Мислех си, че само така мога да избягам от жестоката си съдба. Изобщо не знаех, че има организации и институции, които могат да ми помогнат и да ми подсигурят закрила."

Мелиха не е единичен случай, казват от женската правозащитна организация "Terre des Femmes". От началото на бежанската криза насам в Германия пристигат все повече омъжени момичета - миналата година официално са били регистрирани 1 400 омъжени малолетни момичета, като всяко четвърто от тях няма и 14 години. Предполага се, че това число е много по-ниско от действителната.

Махмуд и неговата съпруга, които са избягали от малко село в Сирия, не разбират защо е цялата тази дискусия около браковете с малолетни. Защо нещо, което в родината им е напълно нормално, тук изведнъж се оказва лошо и погрешно? Жената на Махмуд също е била малолетна, когато двамата са сключили брак.

"При нас това е съвсем нормално"

"Тук ранната женитба може и да е нещо странно, но при нас това е съвсем нормално. Цялото ми семейство, майка ми, лелите ми, баба ми - всички са се омъжили много рано. За нас това е нормално и ние искаме да следваме традициите си", казва Махмуд.

Ето как ставаме свидетели на сблъсъка на два свята - германските закони и културата на бежанците. Но както аргументират правозащитните организации, закрилата на детето е по-важна от всякакви религиозни и културни традиции.

"Традициите са важни, но те не бива да нарушават човешките права. И когато случаят е именно такъв, ние като държава трябва да се намесим енергично, за да защитим подобаващо правата на малолетните момичета. Според нашите разбирания ранните женитби нарушават човешките права. Да не говорим, че в много случаи момичетата биват омъжвани насила", казва Мирия Бьомеке от правозащитната организация "Terre des Femmes".

Германските политици вече реагираха и подготвиха законопроект, който изрично забранява сключването на брак преди 16-годишна възраст. Предвидено е също така анулиране на всички бракове, при чието сключване брачните партньори са били малолетни. Независимо дали става дума за принудителен брак или за женитба по любов.

Сириецът Ахмед Хасун ни разказва, че в бежанските лагери в Йордания, Ливан и Ирак всяко второ малолетно момиче бива омъжвано, за да има закрилник по време на бягството си. Затягането на германския закон е според него неправилно решение: "Смятам, че германското правителство трябва да направи изключение за 15-16-годишните момичета, които пристигат тук вече омъжени", казва сириецът.

"Ако не беше тази учителка..."

Но законът, който ще бъде гласуван през лятото, не предвижда проверка на всеки отделен случай. Браковете с деца под 16 години ще бъдат принципно анулирани. А за да можем да гарантираме успешната интеграция, законодателните усилия трябва да бъдат комбинирани с превантивни мерки, казва Мирия Бьомеке от "Terre des Femmes": "Трябва да се полагат интензивни грижи за всички застрашени момичета, а в случаи, когато виждаме сериозна заплаха, децата просто трябва да бъдат отделяни от семействата им."

Мелиха знае много добре колко трудно е да съчетаваш традициите, за които настоява семейството ти, със собствените си представи за живот в една свободна и модерна държава, каквато е Германия: "Винаги съм си мислела, че ако разкажа какво ми се случва, ще предам родителите си. Чувствах се виновна. Веднъж се разплаках. Една учителка ме видя и ме попита дали имам нужда от помощ. Разплаках се още по-силно. И това беше всъщност мигът на моето спасение. Ако не беше тази учителка, сигурно вече нямаше да ме има", споделя Мелиха.

Момичето има сега една мечта: иска да следва. И сама да определя живота си.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СУЛТАН ЕРДОГАН 47Ето че и това не знаеш.При създаване на дете, то има пола на полово по-слабия си родител. Попитай някой сексолог, за дати обясни.
43
1
 
5
 
! Отговори
Revolution_ преди 4 години
Ислямизма, комунизма и фашизма са най-у,родските политически идеологии в човешката история!!!
42
1
 
3
 
! Отговори
стадо овце преди 4 години
Тука само изолирани от Свта коментират , никой не се интересува кой е откраднал наготово Текста от някаде си , абе Народ като овце вие и така си гласувате на Избори , като стадо овце
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42българки, ама друг път.Пък и доколко там могат да работят 15 годишни жрици, това е друг въпрос. Но ако не си разкажеш сънищата и мечтите по сайтовете, сигурно няма да можеш да заспиш.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филм на германската Suedwestrundfunk: Алина от България - за cвиpка 30, ceкc 40, за двете заедно 50. Преспива в пансион за 30 на вечер. На развален немски споделя: В моята държава е "риштиш" катастрофе, няма работа, а аз имам три деца и не мога сама да ги отглеждам. Бях един път омъжена, но съм разведена. Изпращам парите на "майн' мама" която гледа децата. На ден имам по 5-6 клиента.youtube/watch?v=zC90FKJdy90&&t=538
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СУЛТАН ЕРДОГАНВярвам ти. Нали *** моми трябва да посещават някого. Кой друг ще ги приеме, освен такива като теб?
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си копирам-поставям а вие тука се балами от Византия насам
37
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 4 години
Да не си им проверявал документите, че знаеш че са само българки 52?Защото така всеки може да ти каже каквото си иска, колко е вярно обаче е друг въпрос.
36
2
 
3
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 4 години
АЗ СЕ ГОРДЕЯ ЧЕ МАЙКА МИ И БАЩА МИ СА БРАТ И СЕСТРА:))))))))
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52,Ще се поболееш от комплекси.Но глупостите, които пишеш, не могат да променят действителността.Колкото и да плюеш, едно е ясно - пишеш за майка си. Съчувствам ти. Всеки би трябвало да познава баща си, но на теб съдбата не ти е дала този шанс.
34
1
 
2
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 4 години
Добре че има от къде да копираш наготово и то на български от Дойче веле , аз ако бях твой Шеф не бих ти платил Заплата за копирани Текстове
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами задължително училище и задължителен курс по "Права на младите момичета". Като им показват как живеят задомените 13 годишни и как живеят завършилите училище, работещи техни връсници.... Колкото и да ти повтарят,че те чака рай, на никой не му се мре....и на никой не му се слугува на една средновековна книга ...образование му е решението, не закони а образование! Комунистите как атакуваха църквата - с наука!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 52 в Европа проституират масово само туркините, с това са известни българките в Европа, като най-евтината и почти безплатна "стока"
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СУЛТАН ЕРДОГАНА ти женско"момче"
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В богатите страни като Германия, Холандия, Белгия е пълно с 11-13 годишни туркини които работят труженички И кво
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви закони? Една глоба от 100 000 евро му се изпацква на бащата на булката. Без давност. Като не може да я плати до една година да стяга куфарите и по живо по здраво, като същевременно губи родителските си права над насиленото дете и всичките му сестри. Ще ги възпитават със закон примитивите. Удряй където най-боли, космически глоби и лишаване от социални помощи и привилегии.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СУЛТАН ЕРДОГАНнормално е като си лява пчела да нямаш деца
27
8
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 4 години
Моиата жина е взех на 13 и кфо стана ва кевури
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Евроапейската комисия Брюксел са поискали от България да прокара закон и да разреши хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от хомосексуалистите както е в цивилизованите страни на ЕС и сега се опитват да отклонят вниманието. За това ще работят правителствата следващите няколко години. А това за тия булки при мюсюлнаните отдавна е известно, но САЩ продават оръжия за милиарди на Саудитска Арабия и финансират Ислямска държава. Щом заговорят за такива бракове винаги има нещо друго.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкото дете, хората които трябва най-много да те обичат и да те пазят, да те третират като стока и без грам любов да растеш. И каква е тази "религия", щом не зачита елементарни човешки права. Никаква религия не е, а чисто и просто "нечовешко" легализиране на силата на мъжа пред жената. Иронията е, че даже не осъзнават какво сами си причиняват. Нещастен е един мъж, който никога не е получил любов от жена.... Досега щастлив бияч и изнасилвач не сме видели, няма и да видим...