Тръмп под натиск да увери съюзниците от НАТО, че е зад гърба им

Очаква се негово потвърждение за чл. 5 от Вашингтонския договор
23 май 2017 20:18, Елка Василева
51
Тръмп под натиск да увери съюзниците от НАТО, че е зад гърба им
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Когато в четвъртък в Брюксел застане пред мемориала от отломки от Световния търговски център, американският президент Доналд Тръмп ще има знаковата възможност да покаже какво е действителното му отношение към НАТО.

Но предвид завихрилите се скандали около Тръмп за възможни връзки между предизборния му екип и Русия през 2016 г., не е ясно дали президентът републиканец - като кандидат той окачестви алианса като "отживелица" - ще произнесе тъкмо онези думи, които обърканите партньори в НАТО искат да чуят.

Обезпокоени от руската агресия в Украйна и от усилията на правителството на САЩ да изгради по-приятелски отношения с Москва, европейските партньори искат да знаят дали разполагат с твърдата подкрепа на Тръмп, пише Ройтерс.

Макар Белият дом да заявява, че в речта на срещата на върха на НАТО Тръмп ще потвърди американския ангажимент към алианса, съюзниците искат и безусловно потвърждение за Член 5 от Вашингтонския договор - принципа, че нападение срещу една членка е нападение срещу всички.

Още по темата

Двадесет и осемчленната Организация на Северноатлантическия договор, основана в Студената война - през 1949 г., досега е задействала Член 5 за колективната отбрана само веднъж - след атентатите срещу САЩ от 11 септември 2001 г., при които бяха изравнени със земята двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, родния град на Тръмп.

В новата централа на НАТО американският президент ще открие мемориал в чест на Член 5.

"Проблемът в плана е, че президентът Тръмп е единственият президент, който не е изразявал категорична подкрепа за Член 5", каза Томас Райт от аналитичния център Институт "Брукингс". "Доколкото подразбирам, това не е случайно."

В предизборната кампания Тръмп обвини съюзниците от НАТО, че не плащат своя справедлив дял от отбраната и не са достатъчно съсредоточени върху борбата с тероризма.

След изборите американският президент и обкръжението му смекчиха тона в изказванията. Министърът на отбраната Джеймс Матис - който ще пътува за Брюксел заедно с Тръмп - обеща потвърждение за Член 5. Същото направи и вицепрезидентът Майк Пенс.

Американският държавен глава заяви публично, че мнението му за НАТО се е променило. Пред репортери в Белия дом, при визита на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, той каза, че алиансът "вече не е отживелица".

"За разлика от Пенс и Матис той никога не е казвал, че американският ангажимент към Член 5 е непоклатим и съюзниците искат да чуят това на срещата на върха", посочи Джули Смит, съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Задграничната обиколка на Тръмп ще бъде в сянката на политическите трусове, последвали неотдавнашното уволнение от президента на директора на ФБР Джеймс Коми. Американското министерство на правосъдието назначи специален прокурор, който да разследва възможни тайни договорки между екипа на Тръмп и Русия. Президентът отрича да е имало такива. В четвъртък той заяви, че е жертва на политически лов на вещици.

Тръмп, който встъпи в длъжност през януари, в петък замина на първа задгранична обиколка, включваща освен Брюксел Саудитска Арабия, Израел, Ватикана и Сицилия.
Високопоставен представител на Белия дом заяви, че той ще продължи да настоява партньорите от алианса да увеличат разходите за отбрана.

Това послание може да подкопае всякакви усилия за успокояване на съюзниците от НАТО, що се отнася до ангажимента към алианса и Европа, каза Волфганг Ишингер, бивш германски посланик в САЩ и Великобритания.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили и чест критик на Тръмп, изрази разочарование от позицията на президента за НАТО. На репортерски въпрос какви действия очаква от президента за успокояване на съюзниците в НАТО, Маккейн се засмя и отвърна: "Като начало - да говори за отговорностите си към НАТО".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: НАТОДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,дЖорналя!Какво стана с "великата крварска армада",дето се насочи към бреговете на Сев.Корея и трябваше вече да я е "прегазила"?Нещо хептен и съгласувано замълчахте по въпроса(хептен ,както с КТБ)?!Нещо краварчетата разбраха,че на Ким такива номера не минават и на заплахата им,той преспокойно отговори с поредния опит с балистична ракета!Май великите и непобедими кравари,дето затриха от лицето на Земята Ирак и Либия,си свиха армадата и вероятно са отпрашили по други места?!А,кажете де!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В "хомо"-отношенията,стоенето "зад гърба",придобива съвсем определен сексуален смисъл,който удивително изпълва със съдържание казаното от Тръмп,по СНОШЕНИЕ на "съюзниците" от НАТО!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тая шупла постоянно е по някакъв натиск.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американският ПРЕЗИДЕНТ, независимо от личността му, не може еднолично да суспендира членството на сащ в НАТО и да наруши чл.4 и чл.5 еднолично, в качеството си на президент на сащ. Иска, не иска- чл.4 и чл.5 от Северноатлантическият договор създават ЗАДЪЛЖЕНИЯ за всички държави- членове на НАТО. Няма къде да бяга- ще препотвърди ангажимента на сащ по Договора и още как- независимо дали в качеството си на американски гражданин това му харесва или не....
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S TAKYV SYUIZNIK OTZADZE VRAG NE TIE NUJEN MERSI
22
4
 
13
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Скъпи съюзници от НАТО, ние сме зад гърба ви. Само чакаме да се наведете!
21
6
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
е такава че американците правят политика със тръмп!!! измислен сценарий! те са много креативни! подреждат всичко както искат:)
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Личи си че слабо познаваш историята:1) Хитлер още от ранните си политически години се е заклел да унищожи комунизма! Не случайно първите смазани от режима са комунистите, дори преди евреите!2) Не виждам каквато и да е причина да нареждаш СССР като победена страна след ПСВ3) И в двете е имало диктатура, ама между диктатура на пролетариата и диктатура на националсоциализма разликите са огромниКакви са приликите днес между САЩ и Русия - това са двете най-силни държави в света, а както историята учи няма вечни приятели, има вечни интереси!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре, да не вземе Голямата мечка от север да ни нападне с милиони летовници летос? Малко американски Ейбрамс да внесем.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звучи малко като конспирация, ама не знам дали от известно време няма едно прегрупиране на силите - тайно партньорство между САЩ и Русия, но за съжаление насочено срещу Европа и Близкия изток?!? Наистина много не биха повярвали, ама и през 30 - те години на 20 век никой не е вярвал че двете супер сили и основни врагове Германия и СССР ще се съюзят
17
3
 
10
 
! Отговори
Тру.м.п преди 6 години
И след като отиде в Саудитска арабия и "подкрепи" борбата против тероризма ( разбирай Асад, единствения на терен се сражава с идил) се случи това в Манчестър. Съвпадение !!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Putin pomoli ERDOGAN Turcia da napusne NATO a TRUMP osnovava sunitski arabski NATO nachelo s turcite i sauditcite da vidim koy shte naddelee
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KING OF KINGSNqma li ya TURCIA V NATO razberi che i nato nqma da ya ima ,TURCIA E jandarma na evropa zatova snijavay se
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е по луд от Хилърито,бе
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KING OF KINGSТурция не е държава и съществува само под милостта на НАТО, ето защо се крие под полата на НАТО иначе Балканите ще си я поделиме с кюрдите.
12
3
 
11
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Много ми е интересно турция като мю(юлманка държава какво търси в НАТО? турция е пряк съюзник на джихадистите.
11
3
 
9
 
! Отговори
Jimmy преди 6 години
аз искам да знам дали нато ще спре агрессивната си политика в близкия изток да избива деца и дали ще си сене на *** без да разпалва войни и конфликти. САЩ да се изнесат от европа! Окраината е Русия и всеки в свободния пазар има право на икономическо влияни върху своите територии, който вклщчват и Балканите поделени между Русия и Турция
10
3
 
7
 
! Отговори
до анонимен 10 преди 6 години
Крим и Донецк не искат да бъдат превзети от украински части. Украинците са фашисти, Путин спаси Крим и Донецк. Днес Крим е суверенна руска територия въпроса е затворен. Cега пиши по темата за Тръмп и НАТО.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден направи най-голямата икономическа сделка тоя фашистки *** на снимката със Саудитска Арабия за цели 100 милиарда- 100 000 000 000 долара. Саудитска Арабия и Катар са най- големите производители на терористи и САЩ тези 2 страни ги защитава като окото си. ФАКТ!
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБях студент в СССР едно време.Едно русначе на име Вова Путин духаше на всички български студентиза 10 копейки.После чух, че станал президент.