Скок на цените на горивата в КНДР – лоша новина за Ким?

Сега тя е сред страните с най-високи цени на горивата в света
25 май 2017 22:50, Елка Василева
22
Скок на цените на горивата в КНДР – лоша новина за Ким?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Докато вниманието на света се фокусира върху неотдавнашните ракетни изпитания на Ким Чен Ун, в Пхенян вече месец продължава скокът на цените на бензина без изгледи скоро да спре - озадачаващ процес, който, ако продължи да се развива, може да се окаже много лоша новина за севернокорейската икономика, пише Асошиейтед прес.

Цените се изстреляха до около 2,30 долара за килограм или около 6,44 долара за галон от началото на ръста в средата на април, когато цените бяха в диапазона 1,25-1,30.Това означава, че Северна Корея сега е сред страните с най-високи цени на горивата в света.

Причината и размерът на скока остават мистерия. Официално няма никакъв коментар. Няма явни признаци за намаляване на потока от автомобили по улиците, поне не и в Пхенян, който е "по-заможен" и по-развит от останалите градове в Северна Корея.

Такситата, изглежда, функционират нормално и не са повишили цените си. Пълзящата вече пазарна икономика, настъпваща и в Севера, е явление, което се толерира от управляващия режим, който получава своя пай от печалбите. Това прави нуждата от горива и способност за транспортиране на стоки и хора толкова насъщна, че търсенето на бензин не е толкова чувствително към цената.

Но в много бензиностанции из столицата, ако те изобщо продават гориво, има ограничения на кого да продават и по колко може да купи всеки клиент. Дългите опашки и треската да се пълнят резервоари и туби от първите дни на ръста на цените като че ли затихнаха, макар че бензиностанциите работят нередовно и непредсказуемо кога.

Бензиностанциите в Северна Корея най-често принадлежат на вериги, свързани с големи правителствени предприятия, а понякога и с армията. Бензини се продават и по по-неформални канали, включително крайпътни сергии или на черно. В Северна Корея те се продават на тегло, а не в литри, оттам и цените са на килограм.

Без официално потвърждение или данни е трудно да се направи извод какво става.

Цените освен това варират от станция на станция. Вероятни са няколко сценария.

Миналия месец се носеха слухове, че Китай е ограничил или се кани да ограничи износа (на горива). Тази възможност, за която намекна един таблоиден вестник, свързан с управляващата партия в Китай, може да е отприщила ръста на цените - или пък фактически спад в доставките, или спекулативно купуване в очакване на дефицит.

Подтикът за презапасяване си остава заради слуховете, че Пекин ще наложи санкции, ако Пхенян извърши ядрен опит. Не е ясно доколко информирани са севернокорейците за вероятността скоро да бъде извършен нов опит, но сателитни кадри, широко разпространени в чужбина, предполагат, че това може да стане всеки момент.

Възможно е и севернокорейското правителство само да е изтеглило част от доставките от пазара. В миналото Пхенян е отклонявал горива от пазара заради по-належащи нужди - например за големи строителни проекти или заради важни политически събития. Цените на горивата могат да се повишават в зависимост от селскостопанския цикъл, когато е необходимо повече гориво за трактори и помпи.

Всички тези три фактора може да "действат" в момента. Северна Корея завърши строежа в Пхенян на голям жилищен район с небостъргачи и организира пищни тържества и военен парад миналия месец. Сега, освен това, е сезонът на пролетната сеитба.

Най-застрашителната възможност е, че режимът може да се готви за някаква извънредна ситуация. Не изглежда обаче да има явни признаци за това или за някакви китайски действия по ограничаване на доставките. Според проф. Уилям Браун от университета в Джорджтаун - гостуващ научен сътрудник в Корейския икономически институт в Америка, предизвикано от слухове презапасяване е вероятната причина.

Нарастващата роля на пазарите от капиталистически тип в икономиката на Северна Корея засилва ефекта от спекулативното купуване и продаване, както и от съпътстващите ги спекулации с цените в несигурни периоди.

Не е ясно, освен това, дали растат и цените на нафтата и керосина, използвани за отопление и осветление в градските апартаменти и в машините, работещи на полето.

Една такава чувствителност дори към самия намек за китайски санкции - ако това стои зад ценовия скок - ще бъде показателна.

Съветският съюз доставяше суров петрол на Северна Корея от 50-те до 80-те години. Китай се включи в началото на 70-те и сега доставя практически всичкия петрол на Пхенян. Браун каза, че това включва 50 000 тона месечна доставка по 18-километров трансграничен тръбопровод на стойност 20 млн. долара по текущи китайски експортни цени. Пекин обаче не иска от Пхенян да плаща и не включва тези доставки в официалните си търговски статистики от 2014 г. насам.

Ако Пхенян трябва да започне да плаща за тази 50 000-тонна аванта, печалбата му от продажбите на това, което рафинира в страната, ще падне и той ще има по-малко пари за други нужди. Този дефицит на долари ще се отрази на курса на собствената севернокорейска валута, което на свой ред ще доведе до инфлация.

Във всеки случай, каза Браун, тази нестабилност на цените на бензина подчертава зависимостта на Севера от пазарите, която се засили драматично, след като Ким Чен Ун пое властта преди повече от 5 години. Засилването на ролята на пазарите води до по-висока производителност и по-добро оползотворяване на дефицитни стоки като бензина, което подпомага икономическия ръст.

Но в същото време, добави Браун, това е и "проклятието за едно социалистическо правителство". Защото "реални пари в частни джобове, в крайна сметка, означават власт", подчерта той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Северна Кореябензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Математик преди 6 години
Безнизн на килограм? СевКорейско или БулЖурн изобретение?
14
6
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
А като се има напредвид и близостта на КНДР с Русия и нейните ресурси,Запада затънал в икономическа и военна криза,може да създаде своя гробокопач и като нищо светът да се оклаже пред нова глобална система,наречена глобал-социализъм с човешко лице по системата Чухче.Сега ще си кажете че това е небивалица,но като се замисли човек и погледне рално на света може да се види колко небивалицу са станали реалност.Никой преди 25 години не допускаше,че СССР ще се разпадне.Но това сега е минмало.
13
6
 
5
 
! Отговори
Armagedon. преди 6 години
Като не става със санкций,заплахи,воена сила и окупация,запада ще се опитата да разруши социалната система на КНДР с разслоение на богати,които да извършат"преход" към пазарна икономика и дефакто да превърнат КНДР в част от глобалният свят и на бедни които са торта на капитализма.По подобен начин бе катурнат и Социализма в СССР и Источна Европа.Но ако Северна и Южна Корея съумеят да се обедият преди прехода,ще ударят Китай, Япония и САЩ в земята,защото ще са във военно отношение сила и икономика
12
18
 
10
 
! Отговори
Кореец от Севера преди 6 години
Слава на Великия Лидер Ким Чен Ун, син на Любимия Лидер Ким Чен Ир и внук на Вечния Ръководител Ким Ир Сен! Ако клета и отчаяна Америка не спре с провокациите си към мирния, трудолюбив и благоденстващ корейски народ, ще последва безмилостна реакция! Ако Америка продължи да заплашва нашата скъпа Корейска Народна Демократична Република, САЩ ще бъдат изпепелени!
11
7
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Освен оръжейната сделка ето какво друго са договорили Тръмп и Краля на Саудитска Арабия при срещата им миналата седмица.Явно страните от ОПЕК ще продават горива на Северняците при значително завишени цени.Това обаче не е проблем за населението защото и без това нямат коли но цялата военна индустрия на СК ще пострада сериозно.Скоро ще трябва да пускат Танкове и ракети на дърва и въглища!
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си 14. Преди години бяхме на Световния фестивал -видяхме. И парите за чужденци,бяхме на гости на ,,щастливо корейско семейство/оказаха се артисти в такава роля/ ,разхождаха ни с камиони с пейки. Коли и бензиностанции почти нямаше/само държавни/ .Заведения така свободни също бяха кът.Сега малко са по,,олабили",ама колко ли? И от сутрин до вечер,,Ким ир сен, и Ким Чен Ир" Бял човек трудно би издържал там и не можеше да се разхождаш свободно и самостоятелно /Милена пострада от това тогава/
9
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то там имасъвсем малко автомабили.Само на властимеющите.Живота е като в концлагер,комуната определя всичко.Живот като в зоологическа градина- слушкаш,папкаш и не знаеш какво става по другия свят.Нямат интернет.Нямат свобода.Нямаш НИКАКВО право на собственно мнение./Такъв като ***-8,още утре ще бъде разстрелян или обесен/ Всеки един от вас с това философстване там ,ще изчезне за 24 часа.
8
8
 
12
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Еми то там има двуцифрен брой коли - Ако не се повишат цените на продуктите и услугите какво ли ги бърка севернокорейците?Иначе погледнато - Ако си имаха там собствен нефт много отдавна щяха да ги освободят. Я руснаците, я американците... Като нищо щяха да им напускат много тонове лазерно насочена демокрация от около 7км. височина.
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземе и се изнерВирГа Бай Дончо и да затрие тези жълтурковци, за да миряса региона. Много се забави!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
там на килограм ли го продават ? журналисти !!!
5
5
 
21
 
! Отговори
Логика преди 6 години
Цените в Северна Корея се вдигат, а цените в България падат при повишаване на заплатите и пенсиите.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагат ембарго и после се правят на ударени какво става да бе. Eто какво ще стане Ким ще си направи бомбата и ще я спусне някъде
3
5
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тази статия все едно съм я писал аз на 10 ракииЗавършили цял квартал с небостъргачи обаче използвали газ за осветлениеНямало бензин по бензиностанциите но потокът на МПС бил същияЗапочвал сезона на сеитбата и затпва няма бензин.Тракторите в СК са бензинови)))Фирмите били правителствени но работели на пазарен принципНаздраве
2
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво им пука, те коли така или иначе нямат. А кюфтето даже и 50 долара да стане литъра, пак ще се вози.
1
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
там нямат ли4ни коли ... едва ли ще станат по гладни се пак Ким е единствения дебел в държавата