Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?

Саудитските пари сега трансформират европейския ислям
26 май 2017 22:00, Елка Василева
224
Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп и крал Салман. Снимка: Reuters

Бомбеният атентат в Манчестър тази седмица беше поредното ужасно напомняне, че заплахата от радикалния ислямски тероризъм се запазва. А обиколката на президента Доналд Тръмп из Близкия изток наново илюстрира как страната, която е основен разпространител на този тероризъм - Саудитска Арабия, съумява да избегне и отклони всякаква отговорност за това. Фактически Тръмп даде на Саудитска Арабия безплатен пропуск и свобода на действие в региона, пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост".

Тези факти са всеизвестни. От пет десетилетия Саудитска Арабия разпространява своята тесногръда, пуританска и нетолерантна версия на исляма, която по начало не се практикува почти никъде другаде в мюсюлманския свят. Осама бин Ладен беше саудитец, каквито бяха и 15 от деветнайсетимата терористи от 11 септември.

Знаем също (от изтекли имейли на бившия държавен секретар Хилари Клинтън), че през последните години саудитското правителство и Катар са оказвали "тайна финансова и логистична подкрепа на ["Ислямска държава"] и други радикални сунитски групи в региона". Саудитците са втори по численост сред чуждестранните бойци на "Ислямска държава" (ИД) и по някои сметки са най-много на брой в терористичните операции на групировката в Ирак. Кралството е в мълчалив съюз с Ал Кайда в Йемен.

ИД черпи своите вярвания от уахабитската версия на исляма в Саудитска Арабия. А бившият имам на Голямата джамия в кралството каза миналата година, че ИД "използва нашите собствени принципи, които могат да бъдат намерени в нашите книги [. . .]. Ние следваме същите разсъждения, но ги прилагаме по изтънчен начин". Докато ИД стане в състояние да напише свои учебници за своите училища, тя е приела саудитския дневен ред за свой.

Сега саудитските пари трансформират европейския ислям. Изтекли доклади на германското разузнаване показват, че тези дарения, които са "тясно свързани с правителствени служби" на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, финансират джамии, училища и имами, за да разпространяват из Германия фундаменталистката и нетолерантна версии на исляма.

Карлота Гал от "Ню Йорк таймс" описва процеси в Косово, вследствие на които 500-годишната традиция на умерен ислям бива разрушавана. "Обучени в Саудитска Арабия имами пропагандират от своите бази догмите на уахабизма: върховенство на шериата и също идеите за насилствения джихад и такфиризма, който приканва да бъда убивани като еретици мюсюлманите, които не следват тази интерпретация на исляма... Благотворителната подкрепа често е съпътствана от условия. На семействата се раздават стипендии, при условие че ходят на проповедите в джамията, а жените и момичетата са забулени".

Правителството на Саудитска Арабия е започнало да забавя голяма част от своите най-скандални практики. Сега то се ръководи де факто от втория престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който изглежда изненадващо прагматичен и наподобява визионерския лидер на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Засега обаче реформите в Саудитска Арабия се изразяват предимно в подобряване на икономическата политика на кралството, а не в скъсване с могъщата религиозна върхушка.

Речта на Тръмп за исляма беше нюансирана и съдържаше съчувствие към мюсюлманските жертви на джихадисткия тероризъм (които според едно изчисление са 95 на сто от общия брой на жертвите). Той сякаш уцели същината на проблема, когато каза: "Нито една дискусия за изкореняването на тази заплаха не би била завършена, ако не споменем правителството, което предоставя на терористите убежище, финансова помощ и социалния статус, необходим за вербуване".

Тръмп обаче говореше не за своя домакин Саудитска Арабия, а всъщност за Иран. Ясно е, че сега Иран е дестабилизираща сила в Близкия изток и подкрепя някои много лоши играчи. Извънредно неточно е обаче той да бъде определян като източник на джихадистки терор.

Според анализи на "Глобалната база данни за тероризма" от Лейф Венар от "Кингс колидж" в Лондон над 94 на сто от смъртните случаи вследствие на ислямски тероризъм от 2001 г. са извършени от ИД, Ал Кайда и други сунитски джихадисти. Иран се бори с тези групи, а не ги поддържа. Почти всяка терористична атака на Запад има някаква връзка със Саудитска Арабия. Фактически нито една не е била свързана с Иран.

Тръмп възприе саудитската позиция за тероризма, която отклонява всякаква вина от кралството и я пренасочва към Иран. Саудитците заляха неопитните преговарящи на Тръмп с прояви на почит, оръжейни сделки и дарения за фонд към Световната банка, иницииран от Иванка Тръмп.

През 2016 г. кандидатът за президент Тръмп написа във Facebook: Саудитска Арабия и много от страните, дали големи суми пари на Фондация "Клинтън", държат жените като робини и убиват гейовете. Хилари трябва да върне всичките пари от тези страни!"). Накратко казано, саудитците изиграха Тръмп.

Сега Съединените щати се включиха към външната политика на Саудитска Арабия - неспирни битки срещу шиитите и техните съюзници из целия Близък изток. Това ще въвлече Вашингтон в безкрайни религиозни борби, ще засили регионалната нестабилност и ще усложни връзките с държави като Ирак, които имат добри отношения с двете страни.

Най-важното обаче е, че няма да направи нищо за справяне с пряката и текуща заплаха за американците - джихадисткия тероризъм. Аз си мислех, че външната политика на Тръмп цели да постави на първо място Америка, а не Саудитска Арабия. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО СТАТИЯТА БЕШЕ ЗА РУСИЯ И ИРАН!!СЕГА ТУК ЩЕШЕ ДА Е ПЪЛНО С ХВАЛЕБСТВА КАК ДОБРИЯ *** Е ДАЛ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА РАДИКАЛНИТЕ ИСЛЯМИСТИ ОТ ИРАН ЗА ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ЛОШИЯ САЩ С НЕГО И ДА ЗАПЛАШВАТ ЦЕЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ!!!
131
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ!!!РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ ВЪВ ИРАН Е 2 ПЪТИ ПО РАДИКАЛЕН ОТ ТОЗИ В САУДИТСКА АРАБИЯ!!!----------------------РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ САЩ ДАВА САМО ОРЪЖИЕ НА САУДИТСКА АРАБИЯ!!!А РУСИЯ ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ИРАН!!!-------ТА КОЙ Е ЛОШИЯ ТУК САЩ ИЛИ РУСИЯ!!!!!!!!!!!
130
0
 
24
 
! Отговори
Тъй де преди 6 години
С две думи, и баба Килъри да беше избрана, сега и с чичо Дончо -сценарият е написан . Изпълнителите не са важни !
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов трябваше да го ликвидират още преди 10 ноември. Щеше да спести много болка на България и Българите.
128
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е смешно как неграмитни евроатлантици се изказват по тенхологични проблеми и си вярват ;)Може и да убедят още някой неграмотен. Както се е случило с тях ;)
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електричките, викаш ще съборят петрола. А същите тея електрички нали от петрол се правят бе, *** ;) Ами нали за да имаш ток ти трябва Атом(Русия). Щото и вятъра се прави от петрол, и акумулаторите, и кабелите, и торовете, и боите и т.н. От какво се правят лекарствата, медицинската апаратура, консумативите, опаковките и каквото се сетиш? Сигурно в момента по тебе има петрони продукти, дори да си гол, защото и козметиката и сапуните и шампоаните са от петрол ;) Обречен си на вечна простотия ;)
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щеше ми се да видя тези два вестника, какво щяха да пишат, ако същата сделка бе направила Хилари(като президент). Тръмп е в позицията на Костов(1999), ще бъде оплют, каквото и да предприеме.
125
1
 
10
 
! Отговори
Олд мен преди 6 години
Колко му е да преметнеш дъртия рижав шебек.
124
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е руски агент. Америка е изолирана, престижът й пострада и е на прага на гражданска война
123
0
 
6
 
! Отговори
bai stamat преди 6 години
Kak se e promuknala tazi statiq v dnesbg. Ne moga da povqrvam. Vseki moment shte q svalqt sigurno. Redaktora sigurno e bil za kafe. Ot kozqk veche sa se obadili 😁
122
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп ще запали света с алчността и псевдополитиките си. Тръмп не може да стъпи на малкия пръст на Обама по интелигентност и възпитание. САЩ е единствената развита държава в света без здравно осигуряване! Обама създаде ОбамаКеър, която не беше перфектна, но поне беше нещо, а тръмп я премахна, като заразя милиони американци да мрът по улиците. Сега прави оръжейни сделки с ислямистите, скара се с цял свят, на прага е да започне ядрена война с лудия Ким.. Импийчмънт за този финансов измамник!
121
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой кого е прецакал.... Едните копаят колкото си искат имат нефт за 1000 години не им струва нищо другите им плащат с пари които печатат без покритие също не им струва нищо.Последиците са за всички останали накрая свички ще броим жертвите на тези 100 000 000$ и ще плачем на чужди гробища типично по ***.
120
1
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
До ДС:Арабите много добре знаят че един ден петролът ще свърши...затова инвестират петродоларите навсякъде и във всичко...като почнеш от хранителновкусова промишленост, строителство, текстил, електроника та стигнеш до всички браншове на спорта...
119
0
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Накратко, алчността и глупостта на върхушката от "най-голямата демокрация" гарантира на Света дълги години тероризъм!
118
0
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
До Българче:Тази статия не е правена от Е.В...това е превод на статия от Вашингтон Пост...
117
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е велика, еврото - стабилно, британците - натирени в периферията, а Тръмп ще бъде импийчнат. Англосаксите се самозатриват от инат и простотия. Някакъв провинциален неофашизъм и анти-европеизъм ги е налегнал. Британските селяни се гнусят от българи и румънци, докато в същото време пакистанци си точат ножовете да ги колят. Тръмп мрънка срещу мексиканците и мисюлманите, докато в същото време черните от гетата изнасилват американки всеки ден. Тръмп говори за зло, но най-голямото зло са САЩ.
116
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
па вие нали сте с русняците, емигрирате в поссия и готово. нема да се плашите! там даже мислят вместо вас!
115
0
 
20
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Браво на *** ... тази статия за пръв път от много време ми хареса !!!!!Да правиш и други подобни ... Поздрави !!!
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това-ли-е-следващата-гореща-точка
113
3
 
24
 
! Отговори
ДС преди 6 години
До 10 години електричките ще съборят петрола и тогава няма да имат пари за хляб там. И тогава като нищо ще им спретнат една война. Само да доживеем разбира се . ;)