Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?

Саудитските пари сега трансформират европейския ислям
26 май 2017 22:00, Елка Василева
224
Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп и крал Салман. Снимка: Reuters

Бомбеният атентат в Манчестър тази седмица беше поредното ужасно напомняне, че заплахата от радикалния ислямски тероризъм се запазва. А обиколката на президента Доналд Тръмп из Близкия изток наново илюстрира как страната, която е основен разпространител на този тероризъм - Саудитска Арабия, съумява да избегне и отклони всякаква отговорност за това. Фактически Тръмп даде на Саудитска Арабия безплатен пропуск и свобода на действие в региона, пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост".

Тези факти са всеизвестни. От пет десетилетия Саудитска Арабия разпространява своята тесногръда, пуританска и нетолерантна версия на исляма, която по начало не се практикува почти никъде другаде в мюсюлманския свят. Осама бин Ладен беше саудитец, каквито бяха и 15 от деветнайсетимата терористи от 11 септември.

Знаем също (от изтекли имейли на бившия държавен секретар Хилари Клинтън), че през последните години саудитското правителство и Катар са оказвали "тайна финансова и логистична подкрепа на ["Ислямска държава"] и други радикални сунитски групи в региона". Саудитците са втори по численост сред чуждестранните бойци на "Ислямска държава" (ИД) и по някои сметки са най-много на брой в терористичните операции на групировката в Ирак. Кралството е в мълчалив съюз с Ал Кайда в Йемен.

ИД черпи своите вярвания от уахабитската версия на исляма в Саудитска Арабия. А бившият имам на Голямата джамия в кралството каза миналата година, че ИД "използва нашите собствени принципи, които могат да бъдат намерени в нашите книги [. . .]. Ние следваме същите разсъждения, но ги прилагаме по изтънчен начин". Докато ИД стане в състояние да напише свои учебници за своите училища, тя е приела саудитския дневен ред за свой.

Сега саудитските пари трансформират европейския ислям. Изтекли доклади на германското разузнаване показват, че тези дарения, които са "тясно свързани с правителствени служби" на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, финансират джамии, училища и имами, за да разпространяват из Германия фундаменталистката и нетолерантна версии на исляма.

Карлота Гал от "Ню Йорк таймс" описва процеси в Косово, вследствие на които 500-годишната традиция на умерен ислям бива разрушавана. "Обучени в Саудитска Арабия имами пропагандират от своите бази догмите на уахабизма: върховенство на шериата и също идеите за насилствения джихад и такфиризма, който приканва да бъда убивани като еретици мюсюлманите, които не следват тази интерпретация на исляма... Благотворителната подкрепа често е съпътствана от условия. На семействата се раздават стипендии, при условие че ходят на проповедите в джамията, а жените и момичетата са забулени".

Правителството на Саудитска Арабия е започнало да забавя голяма част от своите най-скандални практики. Сега то се ръководи де факто от втория престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който изглежда изненадващо прагматичен и наподобява визионерския лидер на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Засега обаче реформите в Саудитска Арабия се изразяват предимно в подобряване на икономическата политика на кралството, а не в скъсване с могъщата религиозна върхушка.

Речта на Тръмп за исляма беше нюансирана и съдържаше съчувствие към мюсюлманските жертви на джихадисткия тероризъм (които според едно изчисление са 95 на сто от общия брой на жертвите). Той сякаш уцели същината на проблема, когато каза: "Нито една дискусия за изкореняването на тази заплаха не би била завършена, ако не споменем правителството, което предоставя на терористите убежище, финансова помощ и социалния статус, необходим за вербуване".

Тръмп обаче говореше не за своя домакин Саудитска Арабия, а всъщност за Иран. Ясно е, че сега Иран е дестабилизираща сила в Близкия изток и подкрепя някои много лоши играчи. Извънредно неточно е обаче той да бъде определян като източник на джихадистки терор.

Според анализи на "Глобалната база данни за тероризма" от Лейф Венар от "Кингс колидж" в Лондон над 94 на сто от смъртните случаи вследствие на ислямски тероризъм от 2001 г. са извършени от ИД, Ал Кайда и други сунитски джихадисти. Иран се бори с тези групи, а не ги поддържа. Почти всяка терористична атака на Запад има някаква връзка със Саудитска Арабия. Фактически нито една не е била свързана с Иран.

Тръмп възприе саудитската позиция за тероризма, която отклонява всякаква вина от кралството и я пренасочва към Иран. Саудитците заляха неопитните преговарящи на Тръмп с прояви на почит, оръжейни сделки и дарения за фонд към Световната банка, иницииран от Иванка Тръмп.

През 2016 г. кандидатът за президент Тръмп написа във Facebook: Саудитска Арабия и много от страните, дали големи суми пари на Фондация "Клинтън", държат жените като робини и убиват гейовете. Хилари трябва да върне всичките пари от тези страни!"). Накратко казано, саудитците изиграха Тръмп.

Сега Съединените щати се включиха към външната политика на Саудитска Арабия - неспирни битки срещу шиитите и техните съюзници из целия Близък изток. Това ще въвлече Вашингтон в безкрайни религиозни борби, ще засили регионалната нестабилност и ще усложни връзките с държави като Ирак, които имат добри отношения с двете страни.

Най-важното обаче е, че няма да направи нищо за справяне с пряката и текуща заплаха за американците - джихадисткия тероризъм. Аз си мислех, че външната политика на Тръмп цели да постави на първо място Америка, а не Саудитска Арабия. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Схемата е ясна за целия нормален свят, към който за съжаление България вече не принадлежи.А, тя е: САЩ въоръжава Саудитска арабия, а Саудитска арабия въоръжават Ислямска държава.Сиреч САЩ въоръжават Ислямска държава индиректно.За това, че в Саудитска арабия се живее по най-мракобесните закони на Шериата няма да говорим.САЩ вече десетилетия наред се правят, че не го забелязват, защото саудитите играят по свирката на Вашингтон.Такива са двойните стандарти на Америка. Факт !
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД си свърши работата-прецака арабите, ЕС и евреите.
90
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп трябва да бъде съден за престъпления срещу Европейския народ, чрез платените си араби.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 133Ти маллоумен ли си , бе? Че Тръмп прави бизнес с оръжие с тия главеорези от ИД.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко започна от Маймуняка 2012-та, когато въоръжи ИД и опозиционерите на Доктора и покрай сирийските бежанци се възползваха всякакви *** от другите близки арабски държави да нахлуят в Европа.... сега Тръмп продължава политиката му. Кой е виновен? Риторичен въпрос.А, да, Костов!
87
0
 
19
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Тръмп е клоун нищо няма да направи срещу исляма тоя цъ,рвулски шут.....
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС няма как да е адекватен, защото само немците са арийци.Поне Англия се измъкна навреме.Със схемата за закупуване на оръжия по линия НАТО първа се закопа Гърция.Сега всички гъски от ЕС ще паднем в дупката на кло-зета.
85
0
 
3
 
! Отговори
на всяка манджа преди 6 години
Хората говорят за Америка - Саудитска Арабия, те гледат да намесят Русия - Турция.Много *** работа.
84
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя фашист е бизнесмен, никога е нямал тактичността на политиците. Затова и върши простотии всеки ден. Оня ден с всичкия си акъл оповестиха хората му че сключил сделка с най-големият спонсор на ИД- Саудитска Арабия за 100 милиарда долара! Вчера пък избута Черногорският президент с ръка - такова поведение от Президента на САЩ? К'во си говорим тука бе? Бокклука се е самозабравил. Надмина и Хитлер по арогантност.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 126 И кое й е доброто на статията? Освен ако не го казваш с ирония.
82
0
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 6 години
Поздравления за точният коментар. От всички най неадекватни сме ЕС. Само защото провъзгласяват Щатите за нещо повече и го играят добрият самарянин, докато САЩ си топа Топката и си прави бизнеса
81
4
 
1
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Ей *** , що ви е срам да се наречете българи
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добра статия,браво!
79
1
 
0
 
! Отговори
ИД преди 6 години
Аллах Акбар, вожде Тръмп!
78
0
 
0
 
! Отговори
До 116 преди 6 години
Причина е спрямо това което обявяват и това което следват като политика. Причина е за пред света, защото това е което те представят за себе си за пред света! Ако имат скрити амбиции и заблуждават със официални позиции то аз бе съм разбрал, ако знаеш ще се радвам да разбера. Иначе за самолета турците казват над турско в.п. (защитна реакция)За останалите е над Сирия
77
4
 
2
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 6 години
До РуснакОт вас руснаците и турците по-големи и,.роди няма.....
76
1
 
8
 
! Отговори
allah bless преди 6 години
Unite States of Arabia
75
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост"."Елкe, знаеш ли изобщо кой е Фарид Закария? Цветнокож расист, мразеш белите хора, християнството и Западната цивилизация и дори за секунда не прикриващ тази си омраза! На храника е при унгарския евреин - инкарнат на Сатаната Джордж Cорос, и е водещ коментарно предаване не къде и да е ами по СNN!
74
0
 
4
 
! Отговори
Народна Милиция преди 6 години
Тръмп ти си долно твар.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си продава газа, да, на Турция и Германия, защото въпросните имат работна ръка и производствени мощности.САЩ и Русия си продават и оръжията.ЕС е в ситуация много баби-холаво дете и по-зле ще става.Арабите са разединени, Израел трябва да е доволен, но и послушен-не може да разполага с газа си сам, има си голям брат, Китай са о.к. с това понятие.Общо взето света е под контрол.