Либия – център за вербуване и транзит на джихадисти

Екстремистки групировки се възползваха от хаоса след Кадафи
Обновена: 26 май 2017 14:19 | 26 май 2017 14:15, Елка Василева
32
Либия – център за вербуване и транзит на джихадисти
Снимка: архив, Reuters

Екстремистки групировки се възползваха от хаоса, който цари в Либия от падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., за да направят от тази страна център за набиране и транзит на джихадисти в Северна Африка.

Салман Абеди, предполагаемият извършител на атентата в Манчестър в понеделник, отнел живота на 22 души и отговорност за който пое групировката "Ислямска държава", е пребивавал известно време в Либия, преди да премине към действие, пише Франс прес.

От бунта до джахадизма

Транзитът на чуждестранни бойци през Либия не е нещо ново. Той започна с началото на революцията срещу режима на Кадафи през 2011 г., припомни вчера Вашингтонският институт - американски мозъчен тръст.

Десетки либийски радикални ислямисти в изгнание се върнаха в страната да се бият рамо до рамо с другарите си, останали в Либия или освободени от затворите по време на бунта.

Те бяха снабдени с оръжия и муниции от западните страни и водеха сражения с подкрепа по въздух от самолетите на НАТО.

След падането на режима на Кадафи бяха формирани групировки от бивши бунтовници на идеологически принцип. Някои от тях дори бяха финансирани от преходните власти, които им повериха мисии по сигурността или за наблюдение на границите.

Сред тези групировки е близката до Ал Кайда "Ансар Ашария", която малко по малко разшири присъствието си от Бенгази до Дарна (на изток), после в Сирт и Сабрата (на запад).

Те се настаниха в казарми и военни обекти, изоставени от бившия режим в източната и южната част на страната и ги превърнаха в лагери за обучение на стотици джихадисти, желаещи да отидат в Ирак или Сирия.

Идеологическо и военно обучение

Новобранците получаваха в тези лагери идеологическо, а после и военно обучение, казват експерти.

Благодарение на "пропускливите" граници бе създадена мрежа за радикализиране, обучаване и изпращане в Сирия на новобранци, дошли от съседни Тунис и Египет.
Чуждестранни бойци се стекоха масово в Либия и след това се присъединиха към Фронта ан Нусра, бившия клон на Ал Кайда, който после си смени името, или към предшественичката на сегашната "Ислямска държава".

След пораженията, които "Ислямска държава" понесе от международната антиджихадистка коалиция в Сирия и Ирак, някои бойци се върнаха в Либия и се окопаха в Дарна и Сирт, но по-късно бяха прогонени и от двата града.

"Ислямска държава'' все още е активна в Либия

Дори след като изгуби бастиона си Сирт през декември 2016 г., "Ислямска държава" продължава да е активна в Либия, особено в южната и източната част на страната, а в редиците й има хора от все повече и повече националности, подчертават анализатори.

Според Матия Тоалдо, експерт от Европейския съвет за международни отношения, са се завързали съюзи в джихадистките среди, например в Съвета на революционерите от Бенгази - коалиция от ислямистки милиции, в която има членове на "Ислямска държава" и "Ансар Ашария".

"Именно в такава среда вероятно Салман Абеди е бил радикализиран идеологически и обучен", смята той. "Въпреки че "Ислямска държава" бе почти изкоренена от Либия, е възможно той да е бил обучен (в лагери на джихадистката групировка) преди поражението й в Сирт".

"Преди по-голямата част от чуждестранните бойци в Либия идваха от Алжир, Египет, Мароко, палестинските територии и Тунис", посочи Вашингтонския институт.

Когато обаче "Ислямска държава" стана "основен вербовчик", около 2000 джихадисти пристигнаха в Либия от Европа, Северна Америка и Азия, каза мозъчният тръст.

"Еволюцията на "Ислямска държава" в Либия от 2014 г. трябваше да убеди Запада да не подценява способността на тази групировка да извърши смъртоносни атаки в чужбина", предупреди Вашингтонският институт. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Либияджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Туй дето сам си го направиш и най-големия враг не може.От първия ден на т.н. либийска революция се знае че всички са джихадисти.Без да мислят им подариха тонове оръжия и взрив да мотгат да се взривяват в Манчестър и да трепят кат куче американския посланик.Днес Либия е подобна на Сомалия,а само допреди 6г. не беше.Най-богатата африканска страна с най-образованото и висок стандарт население.Кво стана?Ами същото като в Сирия,Украйна и Египет.Тунис и Турция и те бяха "бели държави" а днес са бурки
27
0
 
1
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 6 години
Е как така бе !!!!! нали там стана демокрация !!!!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
хъ преди 6 години
До Гост* 28Те знаеха какво и защо го направиха.
25
0
 
5
 
! Отговори
Гост* преди 6 години
Теи които предивикаха това осанават ли какво направиха
24
0
 
5
 
! Отговори
Гост* преди 6 години
На феик ападната преса не им инаса да коментират живота в демократични Ирак, Либиа и т.н. Да не говорим а броа на цивилните жертви
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не вярно! Свобода за пустинната интелигенция! Демокрация! Равенство! Победа!
22
1
 
11
 
! Отговори
eвроалантик преди 6 години
Това е изключително долно-пробна лъжа,след свалянето на злия кадафи вече в либия цари мир и любов,хората живеят прекрасно и туризма на либия се развива с бесни темпове.кой не е чувал за либииските плаживе и за техните курорти?
21
3
 
20
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Либия при Кадафи беше цветущ оазис на мира и спокойствието, български лекари и инженери ходиха да работят там за 3-4 хиляди долара на месец. Откакто влязоха американците в тази държава, камък върху камък не остана в нея, само война, глад и тероризъм, и хората естествено бягат от там и стават бежанци. Където стъпи американски ботуш, трева не никне 1000 години след това!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново, те от Локърби насам редовно си произвеждат терористи. Сякаш дават под наем лагерите в пустинята
19
2
 
18
 
! Отговори
A?! И как така? преди 6 години
В Либия не се ли възцари демоктацията след като краварите утепаха Кадафито?
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ оправиха тези страни и внесоха демонокрацията си, сега са готови да оправят по същя начин Русия, Иран и С. Корея, което този път няма да се отрази толкова положително за военно-промишленият им комплекс, както досега.
17
3
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
откъдето мине краварския гнусен ботуш само разруха ,мизерия ,смърт и развъдници на тероризъм,ФАКТ!!!
16
3
 
27
 
! Отговори
Някакви преди 6 години
прилики със сирийския сценарий и `диктаторът` Асад да забелязвате? Не са много изобретателни американците, все едно и също ни пробутват.
15
2
 
16
 
! Отговори
Щом преди 6 години
Америка е решила да убие кръволока Кадафи, значи това е праведно и добро за вас. Вие трябва да овлажните американския *** и да разделите трапезата и дъщерите си с арабската ***.
14
21
 
3
 
! Отговори
Еврогейолибераст преди 6 години
Путин уби Кадафи.
13
2
 
24
 
! Отговори
не така преди 6 години
До Анонимен 9 Кой реши че Ирак и Либия са диктатури?Държавата терорист САЩ ли?
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция се развива и поставя условия на ЕС, а Българя затъва в блатото и чака със смъкнати *** какво ще им наредят от Брюксел. А много скоро тази държавичка ще остане и без население.
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При режина *** Кадафи братята либийци живееха бедно, нямаха тоалетна хартия и банани и не можеха да пътуват на запад, нашите братя американците ги освободиха и им занесоха демокрация и сега братята либийци живеят демократично, имат тоалетна хартия и банани и пътуват на запад.
10
0
 
21
 
! Отговори
PD преди 6 години
Интересно от коя колония, след изтеглянето си, западните цивилизатори оставиха нещо по различно.
9
0
 
30
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Още ли има ид.и.о.т.и,дето да твърдят,че свалянето на Кадафи е било добро дело?????